Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu: într-un an, circa 2,6…

Studiu: într-un an, circa 2,6 milioane de decese sunt cauzate la nivel mondial de consumul de alcool

Sursa foto: Ziarul de Iași

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), arată că locuitorii continentului european sunt mai predispuși să moară din cauza problemelor legate de alcool, comparativ cu alte regiuni ale lumii, transmite Euronews.

Potrivit doctorului Vladimir Poznyak, care conduce unitatea de alcool, droguri și comportamente adictive din cadrul departamentului de sănătate mintală și consum de substanțe al OMS, la nivel mondial, au existat 2,6 milioane de decese provocate de alcool în 2019, cu 2,5% mai puțin față de 2010, dar încă cu o pondere „inacceptabil de mare”.

Astfel, în Europa au fost înregistrate cele mai multe decese cauzate de consumul de alcool, cu o pondere de 52,9 la 100 000, cu puțin peste cea din Africa, de 52,2 la 100 000. Tot în Europa a fost înregistrată cea mai mare rată de pe întreg globul a tulburărilor cauzate de consumul de alcool: de 10,7 %, deși prevalența a scăzut în ultimii ani.

Rata consumului de alcool a mai scăzut în America și în țările din Pacificul de Vest, în timp ce a crescut în regiunile din Africa, Mediterana de Est și Asia de Sud-Est, notează sursa.

Europenii sunt, de asemenea, lideri mondiali la capitolul consumul ocazional de alcool, înghițind în medie 9,2 litri pe cap de locuitor, comparativ cu 5,5 litri la nivel mondial. Mai mult, dintre cele 10 țări cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor, șapte erau state membre ale UE.

În total, se estimează că 400 de milioane de persoane suferă de tulburări cauzate de consumul de alcool.

Potrivit raportului, În 2019, aproape 600 000 de persoane au murit ca urmare a consumului de droguri psihoactive.