Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Studenții din Bangladesh vor dizolvarea…

Studenții din Bangladesh vor dizolvarea parlamentului. Președinția a fost luată cu asalt și jefuită de protestatari, în timp ce prim-ministra Sheikh Hasina a fugit în India

Sursă: Reuters

Liderii studenților protestatari din Bangladesh au cerut marți, 6 august, dizolvarea parlamentului și au avertizat că va fi lansat un „program strict” al protestelor dacă termenul limită nu este respectat, la o zi după ce prim-ministra Sheikh Hasina a demisionat și a fugit din țară, potrivit Reuters.

„Bangladesh este din nou în fierbere”, aproape 100 de persoane fiind ucise duminică, 4 august, când protestatarii, care cereau demisia prim-ministrei Sheikh Hasina, s-au ciocnit cu forțele de securitate și cu susținători ai partidului de guvernământ, relatează presa internațională.

În luna iunie curent, cel puțin 150 de persoane au fost ucise și alte mii de persoane au fost rănite în violențele declanșate de grupuri de studenți care protestau.

Demonstrațiile au început în campusurile universitare în iunie 2024, după ce Înalta Curte a restabilit sistemul de cote pentru locurile de muncă guvernamentale, anulând o decizie din 2018, a guvernului Hasina, de a-l elimina.

Curtea Supremă a suspendat ordinul Înaltei Curți după apelul guvernului, apoi a respins ordinul instanței din luna iulie, stabilind că 93% din locurile de muncă ar trebui să fie deschise candidaților pe bază de merit.

Economie șubredă, șomaj

Experții atribuie tulburările actuale din Bangladesh creșterii stagnante a locurilor de muncă în sectorul privat, ceea ce face ca locurile de muncă din sectorul public, cu creșterile salariale regulate și privilegiile aferente, să devină foarte atractive, potrivit presei internaționale.

Cotele au stârnit furia studenților care se confruntă cu rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor, în condițiile în care aproape 32 de milioane de tineri nu au un loc de muncă sau nu sunt educați, la o populație de 170 de milioane.

Economia în declin, cândva printre cele cu cea mai rapidă creștere din lume datorită sectorului de confecții în plină expansiune, a stagnat. Inflația este de aproximativ 10% pe an, iar rezervele de dolari sunt în scădere.

Presa internațională scrie că prim-ministra Hasina și-a păstrat puterea pentru al patrulea mandat consecutiv în alegerile generale din ianuarie, boicotate de Partidul Naționalist Bangladesh (BNP), care a acuzat Awami League că încearcă să legitimeze alegeri „fictive”.

Sursă: Reuters

Totodată, zece milioane de membri și susținători ai Partidului sunt pe fugă înainte de alegeri, iar aproape 25 000 au fost arestați în urma protestelor anti-guvernamentale mortale din 28 octombrie 2023.

Hasina a învinuit BNP de instigarea protestelor antiguvernamentale care au zguduit Dhaka înainte de alegeri și care s-au soldat cu cel puțin 10 morți.

Prim-ministra Bangladeshului, Sheikh Hasina, a demisionat și a fugit din țară luni, 5 august.

Mulțimile de protestatari au năvălit, fără opoziție, pe terenul reședinței prezidențiale, jefuind mobilierul și bunurile, conform Reuters.

Ulterior, fuga prim-ministrului a pus capăt unui al doilea mandat de 15 ani la putere pentru aceasta, care a condus timp de 20 din ultimii 30 de ani ca lider al mișcării politice moștenite de la tatăl său, asasinat împreună cu cea mai mare parte a familiei sale într-o lovitură de stat din 1975.

Hasina a părăsit țara pentru propria siguranță, la insistențele familiei sale, a declarat fiul ei, Sajeeb Wazed Joy, pentru BBC World Service, scrie Reuters.