Principală  —  IMPORTANTE   —   Strategia națională de apărare a…

Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034 a fost votată în Parlament. Ce prevede documentul?

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Sursa: Flick, Parlament

Astăzi, 26 decembrie, Parlamentul a votat Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034. Documentul specifică potențialele amenințări și riscuri în domeniul apărării, stabilește obiectivele politicii de apărare, direcțiile de acțiune prioritare, misiunile, cerințele specifice și principalele modalități pentru asigurarea apărării naționale, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului.

În context, Legislativul scrie că în strategie este evidențiată agresiunea militară directă a Federației Ruse asupra Ucrainei, care a afectat pacea și securitatea țării noastre. Strategia identifică o serie de riscuri și amenințări la adresa apărării naționale, cum ar fi stabilirea de către Federația Rusă a unui coridor militar terestru până la hotarele țării noastre, desfășurarea acțiunilor hibride împotriva Republicii Moldova, staționarea ilegală a forțelor militare ale Rusiei pe teritoriul țării noastre, dar și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană. Strategia include și descrierea mediului de securitate la nivel global și regional, care a devenit, în ultimii ani, imprevizibil și complex, caracterizat prin transformări accelerate, turbulențe și cu încălcări vădite ale principiilor dreptului internațional”, se arată în document.

Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034 a fost elaborată de Comisia constituită, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării.  

„Strategia urmărește obiectivul de a dezvolta un sistem național de apărare robust și modern, cu o resursă umană profesionalizată și capabilități corespunzătoare provocărilor actuale de securitate. De asemenea, documentul prevede căile și resursele, inclusiv financiare, umane și materiale, necesare pentru realizarea obiectivelor de apărare. Strategia descrie și alți factori cu impact asupra politicii de apărare a statului, cum ar fi neutralitatea permanentă, cadrul juridic internațional, starea actuală a Forțelor Armate, industria de apărare, cooperarea internațională și parteneriatele strategice”, comunică Parlamentul.