Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   STOP FALS/ Maria Zaharova halucinează…

STOP FALS Maria Zaharova halucinează (din nou) despre rusofobia din Moldova

Foto: AFP

Maria Zaharova, reprezentanta oficială a MAE din Rusia, a făcut, în cadrul briefingului susținut la 20 septembrie, o nouă declarație în care afirmă că „în Moldova este cultivată rusofobia”. Drept nou „exemplu de rusofobie” aceasta a evocat închiderea în R. Moldova a postului de televiziune CANAL 5 și a postului de radio Maestro FM. În realitate, aceste instituții media au rămas fără licență din cauza conexiunilor cu Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, nu din motiv că emiteau în limba rusă, așa cum afirmă Zaharova.

Speculații la subiectul rusofobiei

În cadrul briefingului publicat pe paginile oficiale ale MAE din Rusia de pe rețelele sociale ( Facebook, Youtube și Telegram) Maria Zaharova a făcut o nou declarație despre pretinsa „rusofobie impusă” (în original: «навязанной русофобии») în Moldova. „Prin eforturile autorităților proeuropene ale acestei țări, în Republică continuă cultivarea rusofobiei agresive. Se fac tentative supărătoare, dar absolut nereușite de a le inocula moldovenilor simpli ideea că țara noastră ar fi, citez, «sursa tuturor belelelor» (în original: «Усилиями прозападного руководства этой страны, в Республике продолжается насаждение агрессивной русофобии. Простым молдаванам назойливо, но абсолютно безуспешно пытаются внушить, что наша страна якобы, прямая цитата, „является источником всех бед и несчастий”»), a spus aceasta.

În calitate de exemplu, reprezentanta oficială a MAE din Rusia a evocat declarațiile lui Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, făcute la 11 septembrie, în cadrul summitului parlamentar „Platforma Internațională Crimeea” de la Kiev „Speakerul Parlamentului Igor Grosu a declarat că «Moldova încă de la începutul anilor 90», chipurile așa a spus el, «combate războiul hibrid purtat de Rusia» care are drept scop, citez «să inoculeze frica şi neîncrederea în stat, în instituţii, să semene discordie și ură între cetăţeni»” (în original: «Спикер парламента Игорь Гросу заявил, что “Молдавия еще с начала 90-х”, будто бы, он так сказал, “борется с российской гибридной войной”, цель которой, дословная цитата, “вселить страх и недоверие к государству, к институтам, посеять между гражданами раздор и ненависть”»), a punctat Zaharova.

Un alt exemplu de rusofobie a servit pentru Zaharova știrea ce anunța că în Moldova au fost închise postul de televiziune CANAL 5 și postul de radio Maestro FM, care, potrivit autorităților moldovenești, au conexiuni cu Plahotniuc și Șor. „La 10 septembrie a fost retrasă licența companiei proprietarului postului de televiziune CANAL 5 și a postului de radio Maestro FM. În total, de la sfârșitul anului 2022, în Moldova au fost blocate 16 posturi tv de limbă rusă și peste 60 de resurse de internet” (în original: «10 сентября отозвана лицензия у компании владельца телеканала CANAL 5 и радиостанции Maestro FM. Всего с конца 2022 года в Молдавии заблокировано 16 русскоязычных телеканалов и свыше 60 интернет ресурсов»), a declarat ea.

Constatările făcut de Zaharova au fost preluate și distribuite activ de unele surse pro-ruse din Moldova: site-urile Evedomosti, Moldova-news, canalele de Telegram Первый в МолдовеГражданинMOLDOVA Live și mai multe conturi de Facebook

Articolul integral poate fi citit la link-ul atașat.