Ziua Națională de Înverzire a Plaiului este marcată astăzi prin sădirea a circa 300 de mii de puieți
Astăzi, în toată țara urmează să fie plantaţi în jur de 300 de mii de arbori şi arbuşti, să fie amenajate parcuri, scuaruri, fâşii şi pasaje forestiere în preajma drumurilor şi bazinelor acvatice. Acțiunile sunt organizate cu prilejul Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, marcată la 31 octombrie.
Cel mai mult se va lucra în UTA Gagauz-Yeri, unde urmează să fie plantaţi 28 de mii de arbori, la Ialoveni – 25 de mii, la Nisporeni – 24 de mii, în municipiul Chişinău – peste 20 de mii de copaci. Pentru procurarea materialului săditor s-a cheltuit aproape un milion de lei, bani alocaţi din Fondul Ecologic Naţional. Cele 31 de pepiniere silvice din ţară au oferit în această toamnă 500 de mii de puieţi de talie înaltă (stejar roşu, mesteacăn, nuc comun, tei, castan).
Serviciul de presă al Agenţiei „Moldsilva” a precizat că tradiţional în campania Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului participă reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai întreprinderilor private, dar şi cetăţeni de rînd. În acest an, Aparatul Guvernului R. Moldova va fi antrenat în lucrări de plantare la Rezervaţia naturală „Plaiul Fagului”, angajaţii Preşedinţiei vor sădi copaci la Rezervaţia naturală „Codrii”, iar Aparatul Parlamentului R. Moldova – la Întreprinderea silvică „Nisporeni”.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va asigura executarea lucrărilor de plantare a arborilor şi arbuştilor în perdelele forestiere de protecţie a traseelor auto şi căilor ferate. În localităţile ţării campania a fost organizată de administraţiile publice locale de nivelul I şi II, iar materialul săditor necesar a fost pus la dispoziţie de Agenţia “Moldsilva”.
În cadrul entităților subordonate Agenției „Moldsilva”, în această toamnă vor fi create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de 548 de hectare, iar, în cadrul Planului naţional de extindere a suprafeţelor cu vegetaţie forestieră pentru anii 2014-2018, întreprinderile silvice subordonate vor desfășura lucrări de plantare pe o suprafață de 2500 de hectare, pe terenurile autorităților publice locale.
Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” a fost instituită prin decret prezidenţial în anul 1995.