Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor:…

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor: Ocazie pentru a consolida respectarea și protejarea drepturilor consumatorilor, dar și de a protesta împotriva nedreptăților sociale care subminează aceste drepturi

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței

„Responsabilizarea consumatorilor cu privire la tranziția la energie curată” este îndemnul și subiectul propus de către Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori în contextul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor. Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este marcată anual pe 15 martie.

Anual, la 15 martie este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor („World Consumer Rights Day”), iar Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori („Consumers International”) propune o temă pentru această zi, de maxim interes pentru consumatorii din întreaga lume și pentru anul 2023 a fost identificată tematica „Responsabilizarea consumatorilor cu privire la tranziția la energie curată”. 

Această zi constituie un mijloc de sensibilizare la nivel mondial cu privire la drepturile şi nevoile consumatorilor și o excelentă ocazie pentru a consolida respectarea și protejarea drepturilor tuturor consumatorilor, dar și de a protesta împotriva abuzurilor de pe piață și a nedreptăților sociale care subminează aceste drepturi.

Tema aleasă vine în contextul în care prețurile globale ale energiei rămân ridicate în anul 2023. În mijlocul celei mai mari crize a costului vieții dintr-o generație și pe măsură ce lumea energetică răspunde drastic la problemele legate de aprovizionare și climat, avem un rol esențial de jucat în asigurarea unei tranziții echitabile pentru consumatori”, se arată într-un comunicat.

Cu acest prilej, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, organizează în perioada 13-17 martie „Săptămâna drepturilor consumatorilor” în cadrul căreia se vor desfășura în regim on-line mai multe evenimente.

De Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este important să reflectăm asupra importanței protejării drepturilor consumatorilor și asupra necesității de a promova practici comerciale etice și durabile. Respectarea drepturilor consumatorilor este fundamentală pentru buna funcționare a economiei și societății noastre.

Toți consumatorii au dreptul la: informare corectă și la alegeri libere; siguranță și calitatea produselor și serviciilor; protecția datelor personale și a vieții private; acces la justiție în cazul în care aceste drepturi sunt încălcate.

Aveți grijă de voi și raportați abuzurile! Împreună putem crea o societate și instituții mai responsabile”, a declarat Dumitru Alaiba, vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit autorităților din domeniul siguranței alimentelor, Ziua Mondială a Protecției Consumatorului reprezintă

o şansă de a cere factorilor de decizie respectarea şi protejarea drepturilor tuturor consumatorilor şi de a protesta faţă de abuzurile şi nedreptăţile sociale care subminează aceste drepturi. Consumatorul are dreptul de a alege, de a fi informat, de a nu fi înşelat, dreptul de a fi despăgubit şi dreptul de asociere”.  

„Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) joacă un rol esențial în garantarea faptului că putem consuma alimente sigure, efectuând controlul respectării prevederilor legislaţiei cu privire la protecţia consumatorilor în partea ce ține de siguranţa şi calitatea produselor şi serviciilor, introduse sau puse la dispoziţie pe piaţă şi destinate consumatorilor, inclusiv în partea ce se referă la practicile corecte în domeniul alimentar, la toate etapele lanţului alimentar. Prin reglementările stabilite în domeniul siguranței alimentare,

ANSA ajută operatorii din domeniul alimentar să gestioneze riscurile legate de siguranța alimentelor de-a lungul întregului lanț alimentar

în acest mod minimalizând riscurile consumatorilor de a  procura, consuma, produse alimentare neconforme sau cu un grad sporit de risc pentru consumul uman”, se arată într-un comunicat ANSA.