Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului: 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Programul evenimentelor de comemorare în R. Moldova
Anual, la 27 ianuarie, este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. În 2025, se împlinesc 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz.
Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. Tragedia a dus la uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
Aflată în Polonia pentru a participa la ceremonia dedicată împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, președinta Maia Sandu a subliniat importanța păstrării memoriei pentru a preveni repetarea unor asemenea orori.
„La 80 de ani de la eliberarea acestui lagăr al groazei, să nu permitem ca aceste lucruri cumplite să fie uitate sau negate. Să promovăm toleranța, respectul și grija pentru cei din jur. Să construim o lume mai bună, unde ura nu are loc. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți împotriva urii și să lucrăm pentru pace. Asta e moștenirea pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare”, a declarat Maia Sandu.
Ceremonia de comemorare de la Auschwitz-Birkenau, are loc astăzi 27 ianuarie, la ora 16:00 (ora locală) și va reuni peste 30 de șefi de stat și de guverne. Aceasta va fi transmisă live și poate fi urmărită AICI.
La Chișinău se desfășoară mai multe evenimente de comemorare a victimelor Holocaustului. La ora 11:00, la Monumentul Victimelor Fascismului din Chișinău va fi organizat un miting requiem dedicat comemorării victimelor Holocaustului, iar la ora 17:00, Muzeul de Istorie a Evreilor din R.Moldova organizează o ceremonie de aprindere a lumânărilor în memoria victimelor, care se va desfășura la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
Săptămâna Memoriei Victimelor Holocaustului
În perioada 27 ianuarie – 2 februarie 2025, în R. Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei Victimelor Holocaustului.
Astfel, pe parcursul săptămânii vor fi organizate o serie de evenimente: difuzarea filmelor tematice, mese rotunde, excursii, expoziții și ore tematice, dedicate onorării memoriei celor care au fost nimiciți în urma unei dintre cele mai mari atrocități ale istoriei secolului XX.
În perioada 27 ianuarie – 2 februarie, între orele 08:00-16:00 în incinta Casei Naționalităților (str. A. Mateevici 109/1) se vor desfășura Zilele ușilor deschise la Centrul-muzeu „Memoria Holocaustului și Toleranță interetnică”, cu prezentarea lecțiilor privind Holocaustul evreilor din R. Moldova de către experți naționali și vizionarea filmului documentar „Prigoana din Basarabia”, despre istoriile din viața romilor, care au supraviețuit deportărilor naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, pe parcursul săptămânii, în incinta Casei Naționalităților va fi prezentată pentru publicul larg expoziția de fotografii „Rabinii Europei în timpul Holocaustului”. Materialele expuse reflectă istoriile a 12 lideri religioși și spirituali ai comunităților evreiești din R. Moldova, România, Lituania, Polonia, Ucraina și alte țări, care sunt și astăzi un exemplu de „curaj, moralitate și înalte valori spirituale universale”. La realizarea expoziției au fost folosite materiale de la Complexul memorial Yad Vashem din Israel, de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington (SUA), de la Muzeul Imperial de Război din Marea Britanie și de la Fundația Sousa Mendes din SUA.
De asemenea, pe parcursul acestei perioade, în instituțiile de învățământ din R. Moldova și în Bibliotecile publice se vor desfășura activități tematice: expoziții, proiecții de filme, dezbateri, mese rotunde etc.
„În acest sens, Agenția Relații Interetnice susține pe deplin eforturile pentru educarea tinerei generații în spiritul drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, astfel încât tinerii să înțeleagă consecințele acțiunilor discriminatorii, antisemite și rasiste și să devină mai toleranți față de toate comunitățile etnice din țară”, notează instituția.