Ziua internaţională a asistenţilor medicali. R. Moldova se confruntă cu un deficit de peste 5 mii de asistenți medicali
Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.
În R. Moldova activează peste 20 de mii de asistenţi medicali, ceea ce constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali. În regiunile în care numărul de medici este mai mic, asistenţii trebuie să facă faţă multor situaţii complexe, uneori chiar să suplinească doctorii. Sunt cifre prezentate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină în contextul acestei zile.
Potrivit Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, această cifră constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali, ei având un aport considerabil în asistența medicală a populației. Totodată, R. Moldova se confruntă cu un deficit de peste 5 mii de asistenți medicali, condiționat de procesele migraționale, cât și de îmbătrânirea personalului medical. În jur de 17% din asistenții medicali și moașe sunt de vârstă pensionară, dar continuă să activeze, deoarece serviciile lor sunt solicitate de către instituțiile medicale și de către populație.
Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei mondiale a sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei internaţionale a moaşelor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.
La nivel mondial, există peste 20 de milioane de asistenţi, în întreaga lume, prezenţi din momentul naşterii unei vieţi şi pe tot parcursul acesteia, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni, în timpul vieţii lor.
Marcarea în anul curent a acestei zile este una specială, deoarece Organizaţia Mondială a Sănătăţii a desemnat 2020 drept Anul Asistentului Medical şi Moaşei şi pentru că se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Florence Nightingale.
Florence Nightingale (1820) a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit, scrie Agerpres.