Principală  —  IMPORTANTE   —   Zeci de polițiști cu scuturi…

Zeci de polițiști cu scuturi și căști au împânzit strada București unde va avea loc marșul organizat de comunitatea LGBT – GALERIE FOTO

Foto: ZdG

Zeci de polițiști au fost dislocați duminică, 19 iunie, pentru a asigura ordinea publică la marșul Moldova Pride, organizat de comunitatea LGBT.

Mai mulți muncitori au fost surprinși duminică, 19 iunie, pe strada București intersecție cu Ismail, acolo unde urmează să aibă loc marșul Moldova Pride organizat de comunitatea LGBT.

Din imaginile surprinse de reporterii ZdG, se văd mai mulți muncitori care efectuează lucrări de amenajare a străzii București intersecție cu Ismail, unde comunitatea LGBT din R. Moldova desfășoară marșul Moldova Pride. Potrivit anunțului făcut de comunitatea LGBT, participanții la marțul Moldova Pride urmează să se adune pe strada București intersecție cu Ismail.

Mai mulți oameni s-au adunat duminică, 19 iunie, în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt și manifestă împotriva marșului Moldova Pride, organizat de comunitatea LGBT din R. Moldova.

Protestatarii adunați în centrul Capitalei au adus pancarte cu inscripția „Stop propagării Homosexualității”. Anti-protestul este organizat în contextul în care comunitatea LGBT din R. Moldova desfășoară marșul Moldova Pride, în cadrul unei noi ediții a festivalului Pride. Nu este clar la inițiativa cui este organizat anti-protestul.

Pe 31 mai 2022, Mitropolitul Vladimir a semnat o adresare prin care solicita interzicerea marșului LGBT, anunțat pentru 19 iunie, după doi ani de pauză cauzată de pandemia de coronavirus.

Au urmat o serie de postări ale primarului de Chișinău, Ion Ceban, prin care acesta insista să nu aibă loc marșul, totodată afirmând că „nimeni nu lezează” drepturile persoanelor LGBT. Pe 13 iunie, primarul Ion Ceban a spus că nu va semna autorizația pentru desfășurarea paradei LGBT, anunțată pentru 19 iunie în acest an.

Potrivit Legii privind libertatea de întrunire în R. Moldova, autorizarea sau interzicerea întrunirilor publice pașnice nu țin de competențele unui primar.

Constituția prevede că cetățenii R. Moldova au libertatea de a se întruni. Totodată, potrivit legii, organizatori ai întrunirilor pot fi persoane fizice cu capacitate deplină de exercițiu, grupuri de persoane, precum şi persoane juridice. De asemenea, oricine este liber să participe activ sau să asiste la o întrunire.

Anterior, R. Moldova a pierdut două procese la CtEDO privind libertatea de întrunire pentru persoanele LGBT.