Principală  —  RECOMANDAT   —   Vox/ Cum putem „ajuta” agricultorii…

Vox Cum putem „ajuta” agricultorii și agricultura?

Stare de urgență în agricultură? „Forța Fermierilor” a adresat o scrisoare conducerii R. Moldova, prin care cere convocarea de urgență a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale în legătură cu temperaturile record și fenomenele climatice extreme din ultimele săptămâni. Agricultorii apelează autoritățile să intervină urgent cu ajutor, inclusiv din partea Uniunii Europene și a organizațiilor internaționale, în vederea obținerii unui „suport financiar rapid pentru stabilizarea situației”.

Cum putem „ajuta” agricultorii și agricultura?

Diana Crudu, antreprenoare

Debutul anului 2024 a fost unul promițător, cu precipitații suficiente, însă temperaturile mari din cel de-al doilea trimestru au compromis 70-100% din recoltele la porumb și floarea soarelui în mai multe raioane din sud. Și asta, după un  2023 extrem de complicat – cu multiple crize, secetă, prăbușirea prețurilor de achiziție, costuri de producere în creștere, dobânzi mari la creditele bancare. Situația în sectorul cerealier este una foarte complicată. În actualele condiții extreme, fără compensarea pierderilor, agricultorii nu au cum se descurca. Asta-i situația. Iar cei care conduc domeniul trebuie să sprijine agricultura, nu să antagonizeze societatea, acuzându-i pe agricultori că ar fi niște cerșetori, cărora li se dau bani luați de la gura copiilor și a bătrânilor. 

Alexandr Slusari, ex-deputat, politician

Situația este dramatică și fără precedent. Trei ani consecutiv – secetă în mai multe regiuni și timp de 7 zile – temperaturi de peste 40 de grade. Merge procesul de falimentare a sutelor de fermieri micro și mici. Nu e cazul de prefăcut că nu se întâmplă nimic. Certificatele de forță majoră nu pot salva situația. E nevoie de introducerea stării de urgență, care ar permite suspendarea penalităților față de fermierii afectați. După asta, e nevoie de stabilizat măcar minimal situația financiară a agricultorilor care au suferit și după aia, de avut o discuție amplă cu asociațiile de agricultori, știință și partenerii externi asupra viitorului model de dezvoltare a agriculturii în contextul schimbărilor climatice. Abordarea ar trebui să fie complexă, cu aplicarea concomitentă a mai multor măsuri, cum ar fi alte culturi mai rezistente, alte hibride, extinderea sistemelor de irigare, dezvoltarea asigurărilor și modificarea cardinală a sistemului de subvenționare. Mă tem că este ultima șansă de a salva agricultorii și satele moldovenești, însă, deocamdată, nu văd voință politică din partea guvernării.  

Alexandru Bădărău, asociația „Forța Fermierilor”, director executiv

În demersul nostru către guvern, noi am cerut instituirea stării de urgență în agricultură, pentru că aceasta este cea mai importantă măsură pentru o situație ca cea prin care trecem de câteva săptămâni. Primul și cel mai mare efect pe care-l are starea de urgență e că ea o să stopeze recalculările, majorările, penalizările pentru toate datoriile pe care le au agricultorii la bănci sau față de furnizorii lor. E foarte important. Odată instituită această măsură de urgență, noi am propus și o listă din 9 măsuri care trebuie implementate pentru a redresa situația din agricultură, având în vedere că întreg teritoriul republicii este afectat de această calamitate.

Sergiu Diminet, fermier

Fac agricultură de 18 ani, ultimii trei fiind catastrofali – secetă, prețurile la cereale  mizere, am ajuns să coste floarea soarelul 5 lei per kilogram și grâul 2,50 lei. Recoltele sunt mici, pierderile – enorme. Cum să faci agricultură, dacă guvernul, ministerul nu vrea să ajute agricultura să reziste. Am patru zile la rând de când plec noaptea la arat –  ca să semănăm la toamnă grâul, să-l creștem și să-l dăm pe urmă cu bănuți la monopoliști, intermediari. Iar grâul din Ucraina tranzitează R. Moldova și ajunge în România cu acte moldovenești, ca și cum ar fi moldovenesc. Ce, la guvern nu se știe de asta? Guvernul, ministerul Agriculturii din România au pachet de sprijin pentru agricultori, dar la noi, ministrul și prim-ministrul au ieșit în teren, au văzut situația catastrofală și au spus că se gândesc, dar încă nu spun ce vor să facă. Noi suntem o țară agrară, cu pământuri foarte fertile și ar trebui făcute investiții în irigații, după cum avem 2 râuri mari care mărginesc Moldova. Nu am nimic cu actuala guvernare, dar mi se pare ca nu au niciun interes pentru agricultură. Ei investesc în „Satul European”, dar ce fel de sat european fără agricultură europeană?