Votarea pe parcursul a două zile și mai multe buletine de vot. Poziția CEC față de recomandările diasporei
Cetățenii din diasporă au propus mai multe modificări la Regulamentul cu privire la votarea cetățenilor R. Moldova aflați peste hotarele țării. Printre recomandările diasporei se numără votarea pe parcursul a două zile, dar și suplinirea secțiilor de vot cu un număr mai mare de buletine. Comisia Electorală Centrală a elaborat o sinteză a obiecțiilor și propunerilor la Regulament și și-a argumentat poziția față de acestea:
Recomandare diasporei: Mărirea numărului de buletine de vot pentru fiecare secție de vot de peste hotare de la 3 000 la maxim 7 000.
Argumentarea CEC: Nu se acceptă. Conform art. 54 alin. (3) din Codul electoral, către o secție de votare constituită în străinătate pot fi distribuite maxim 5 000 de buletine de vot.
Recomandare: Organizarea alegerilor în diasporă pe parcursul a două zile.
Argumentarea: Nu se acceptă. Actualmente Codul electoral prevede desfășurarea votării într-o singură zi. Modificarea acestor prevederi intră în competența Parlamentului Republicii Moldova, reprezintând o oportunitate politică.
Recomandare: Deschiderea suplimentară a secțiilor de votare la solicitare a cel puțin 300 de persoane.
Argumentare: Nu se acceptă. Privind secțiile de votare suplimentare în străinătate, în conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) – (4) din Codul electoral, acestea se organizează de CEC în baza hotărârii Guvernului, care în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și cu alte autorități ale administrației publice centrale.
Recomandare: Realizarea unei hărți interactive disponibile pe site-ul CEC cu secțiile de vot peste hotare.
Argumentare: Implementată. Pe pagina web www.alegator.md alegătorii se pot înregistra online și vizualiza harta secțiilor de votare din străinătate.
Recomandare: Stabilirea unui număr de cel puțin trei operatori de date pentru fiecare secție de vot peste hotare.
Argumentare: Nu se acceptă. În ceea ce privește numărul de operatori de date pentru fiecare secție de vot, acesta nu este prevăzut expres. Astfel, la necesitate, biroul electoral poate solicita consiliului electoral de circumscripție suplinirea numărului de operatori.
Recomandare: Posibilitatea raportării online a deficiențelor în procesul de vot.
Argumentare: Nu se acceptă. Asupra deficiențelor și încălcărilor este stabilită modalitatea de contestare și sesizare în modul corespunzător.
Recomandare: Votarea în baza pașaportului, buletinului de identitate sau a buletinului de identitate provizoriu.
Argumentare: Nu se acceptă. Nu ține de competența comisiei și se sesizează parlamentul.
Recomandare: Publicarea cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua votului lista integrală cu secțiile de vot pe diverse surse de informare, inclusiv rețele sociale;
Argumentare: Nu se acceptă. Secțiile de votare se constituie, conform art. 30 alin. (2) din Codul electoral, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, respectiv informația cu privire la ele devine disponibilă imediat după aceasta.
Regulamentul elaborat de CEC punctează regulile în baza cărora cetățenii din diaspora vor vota la viitoarele alegeri parlamentare, ce se vor desfășura în baza sistemului mixt.
Cetăţenii R. Moldova cu drept de vot care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate se pot înregistra în prealabil online pe pagina www.alegator.md. Datele înregistrării prealabile vor fi luate în considerație pentru stabilirea țărilor și localităților unde vor fi deschise secții de votare. În același timp, cetățenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi informați despre secțiile de votare deschise pe teritoriul țării unde se află prin mesaje la adresa de e-mail indicată în formularul declarației de confirmare a înregistrării.
Pentru secțiile de votare constituite în afara țării, listele electorale se întocmesc în baza datelor colectate de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, iar alegătorii, care nu au fost înscriși în listele electorale, dar se prezintă la votare în ziua alegerilor, se înscriu într-o listă suplimentară.
Foto: platzforma.md