Vorbim cu Europa la Bălți, Ungheni și Comrat: miniștrii de Externe din cele opt țări ale Europei de Nord vor merge în trei regiuni ale țării
Cei opt miniștrii de externe, care vor vizita R. Moldova marți, 15 octombrie, vor călători în trei regiuni diferite ale țării pentru a împărtăși experiențele țărilor lor din cooperarea și integrarea europeană.
Astfel, locuitorii din Bălți, Ungheni și Comrat vor avea ocazia să discute cu oficialii europeani.
La Bălți, Ambasada Lituaniei și Ambasada Danemarcii, cu suportul Centrului de Informare al Uniunii Europene în Republica Moldova – Europe Café invită cetățenii la „EU Talks: Vorbim cu Europa la Bălți”: unde miniștrii afacerilor externe ai Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, Danemarcii, Lars Løkke Rasmussen, și Islandei, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, vor intra în dialog cu reprezentanții mediului de afaceri, autorități și membri ai comunității din municipiul Bălți.
„Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru țările nordice și baltice? Care a fost traseul de integrare europeană pentru aceste state? Află din prima sursă! Europe Cafe te invită la EU Talks – o discuție deschisă cu miniștrii afacerilor externe din Danemarca, Islanda și Lituania”, se arată într-un mesaj public al Primăriei municipiului Bălți.
Evenimentul este cu acces gratuit și va avea loc marți, 15 octombrie, ora 15:30, la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic – Nortek, Universitatea de Stat „Alecu Russo” Bălți.
Pe 15 octombrie, ora 15:00, la Palatul de Cultură din Ungheni va avea loc dialogul „Europa Vorbește” (EU Talks) cu miniștrii Afacerilor Externe din Suedia, Maria Malmer Stenergard, și, respectiv, din Estonia, Margus Tsahkna.
„Înalții demnitari vor vorbi despre experiențele țărilor lor și vor răspunde la întrebările publicului despre ce înseamnă integrarea în Uniunea Europeană”, conform reprezentanților Primăriei Ungheni.
La Universitatea de Stat din Comrat, tot marți, la ora 15:00, Ambasada Letoniei, Ambasada Norvegiei în și Ambasada Finlandei la București, cu suportul Europe Café, organiează la „EU Talks: Vorbim cu Europa la Comrat”: unde vor fi miniștrii afacerilor externe ai Letoniei, Baiba Braže, Norvegiei, Espen Barth Eide, și secretarul de stat Finlandei, Pasi Rajala, în dialog cu reprezentanții mediului de afaceri, autorități și membri ai comunității din municipiul Comrat.
Pe 15 octombrie 2024, miniștrii Afacerilor Externe ai țărilor din formatul Nordic-Baltic vor vizita Republica Moldova. Vizita are loc înainte de alegerile prezidențiale și referendumul care va decide relația Moldovei cu Uniunea Europeană, evenimente ce se vor desfășura concomitent pe 20 octombrie.
Conform unui comunicat de presă emis de Ambasada Suediei la Chișinău, miniștrii din formatul Nordic-Baltic sprijină reformele și reziliența Moldovei în fața „atacurilor hibride tot mai intense” și vor împărtăși experiența țărilor lor de apartenență și relații apropiate cu Uniunea Europeană.
„În timp ce Moldova se pregătește să decidă asupra viitorului său, țările din formatul Nordic-Baltic sprijină ferm dreptul tuturor cetățenilor Republicii Moldova să facă alegerea în mod liber și independent. Fiind țări relativ mici și orientate spre export, localizate lângă sau de-a lungul graniței de est a UE, avem cunoștințe importante de împărtășit despre UE. Sperăm că experiențele noastre îi vor ajuta pe cetățenii Moldovei să ia o decizie bazată pe fapte, nu frici”, spune Maria Malmer Stenergard, ministra Afacerilor Externe a Suediei și coordonatoarea cooperării în cadrul formatului Nordic-Baltic.
Delegația se va întâlni cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean și cu ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi pentru a discuta procesul de aderare a Moldovei la UE și a explora domeniile de colaborare în continuare.
Țările din formatul Nordic-Baltic au mobilizat resurse semnificative pentru a sprijini procesul de reforme în Moldova, eforturile de a consolida instituții democratice, securitatea energetică a țării, au oferit asistență umanitară. În 2023, acest sprijin s-a ridicat la 128,4 milioane de euro.
În timpul vizitei, delegația va semna un memorandum de înțelegere cu Moldova privind consolidarea capacităților instituționale.