Vizita Ministrului Regatului Unit pentru Vecinătatea Europeană în R. Moldova
Editorial al ambasadorului britanic în Republica Moldova, Steven Mark Fisher
Săptămâna viitoare, Ministrul Regatului Unit pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, va efectua prima sa vizită oficială în R. Moldova, ca parte a unei vizite în două țări, care include și România. În urma recentelor călătorii în Azerbaidjan, Georgia și Armenia, această vizită este o dovadă a angajamentului Regatului Unit de a consolida și aprofunda relațiile sale cu țările din regiune, se menționează într-o notă a ambasadei Regatului Unit la Chișinău.
Ministrul vine în R. Moldova într-un moment important. Deși a fost planificată cu mult înaintea declanșării alegerilor parlamentare anticipate, stabilite pentru 11 iulie, vizita va include cu siguranță discuții despre perspectivele acestui proces democratic crucial.
Regatul Unit respectă procesele electorale ale altor țări și nu încearcă să influențeze evenimentele democratice dincolo de propriile noastre frontiere. Cu toate acestea, în calitate de stat participant la OSCE și membru al Consiliului Europei, ne rezervăm dreptul de a urmări cu atenție procesul democratic de aici. Facem apel la toate instituțiile – inclusiv guvernul, Comisia Electorală Centrală și Consiliul Audiovizualului – să își îndeplinească atribuțiile și să se asigure că alegerile date vor fi libere și corecte. Ar trebui abordate neajunsurile documentate de ODIHR la alegerile anterioare. În special, toți actorii ar trebui să se abțină de la fabricarea știrilor false și dezinformării și, în schimb, să se concentreze pe redarea obiectivă a știrilor, în special a celor legate de problemele care contează pentru oameni. Mass media – în special posturile publice – au datoria de a oferi spațiu pentru o conversație națională autentică, astfel încât alegătorii să își poată evalua mai bine opțiunile de vot.
Pe lângă discutarea peisajului politic, ministrul va fi dornic să audă de la Președinte despre posibilile reforme care vor face Moldova mai prosperă, mai sigură și mai atractivă pentru comerț și investiții. După ce a confiscat recent o sumă considerabilă de bani dobândiți în mod fraudulos de la cetățeanul moldovean Luca Filat la Londra, guvernul britanic dorește să înțeleagă ce măsuri sunt necesare și planificate aici, în Moldova, pentru a putea recupera sume mult mai mari de finanțe ilicite furate de la statul moldovenesc în ultimii ani.
Regatul Unit este recunoscut ca un important contribuitor la securitatea europeană, nu în ultimul rând prin angajamentul său față de NATO. Evenimentele recente de-a lungul frontierei ucrainene cu Federația Rusă și pe teritoriul ucrainean anexat ilegal, Crimeea – au subliniat modul în care securitatea, într-o parte a Europei, poate afecta întregul continent. Ministrul așteaptă cu nerăbdare să audă perspectiva părții moldovenești asupra acestor evenimente și asupra securității regiunii mai largi a Mării Negre, în cadrul întâlnirilor cu Prim Ministrul interimar și Ministrul Apărării.
Este dezamăgitor faptul că NATO este încă înțeleasă greșit în unele zone din Moldova și că face obiectul dezinformării deliberate. Ministrul va reafirma că Regatul Unit respectă neutralitatea constituțională a Moldovei. Munca noastră – atât bilaterală, cât și prin NATO, de a sprijini reforma apărării în Moldova nu ar trebui privită printr-o prizmă geopolitică. Singurele noastre obiective sunt de a ajuta Moldova să fie mai sigură acasă și să fie capabilă să coopereze pentru securitatea în străinătate sub auspiciile misiunilor de menținere a păcii ale ONU.
În timp ce se ve afla la Chișinău, doamna Morton va discuta, de asemenea, evoluțiile recente privind soluționarea conflictului transnistrean. Ministrul va reaminti omologilor săi moldoveni că susținem pe deplin soluționarea conflictului transnistrean, care să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, stabilind în același timp un statut special pentru regiunea transnistreană. Solicităm, de asemenea, retragerea imediată a trupelor străine staționate ilegal pe acest teritoriu.
Pe lângă discuțiile despre evoluțiile politice de la Chișinău și provocările de securitate regională, ministrul va face un bilanț al relației bilaterale moldo-britanice. După semnarea Acord de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare (SPTCA) în decembrie 2020 și a primei reuniuni de Dialog Strategic în temeiul acordului semnat, care a avut loc la 15 aprilie, dna Morton va discuta domeniile în care putem consolida în continuare relația noastră. Avem deja relații trainice în domeniul apărării, educației și avem o cooperare avansată în foruri multilaterale, cum ar fi ONU și Consiliul Europei, pe mai multe subiecte – de la drepturile omului și arme chimice, până la rezistența antimicrobiană. Putem și ar trebui să facem mai mult pentru a promova legăturile comerciale între statele noastre.
Este timpul să aducem relațiile noastre deja bune la un nou nivel. Vizita Ministrului Morton va ajuta la pregătirea terenului, dar, în plus, alegerile libere și corecte care vor aduce un parlament onest, orientat spre reforme, pot oferi condițiile perfecte în care relațiile dintre Marea Britanie și Republica Moldova pot să se dezvolte la potențialul maxim.
Steven Mark Fisher
Ambasadorul Britanic în Republica Moldova.