Violonista Alexandra Conunova a lansat o petiție prin care cere să-i fie restituită vioara, care ar valora două milioane de euro, confiscată de vameși
Violonista Alexandra Conunova a lansat o petiție prin care cere să-i fie restituită vioara, care ar valora două milioane de euro și care, la mijlocul lunii octombrie curent, a fost confiscată de vameși în urma unui control vamal de rutină, iar violonista – cercetată pentru tentativă de contrabandă.
În petiția, care până acum a fost semnată de 1387 de persoane, Alexandra Conunova menționează că de mai bine de o lună se află într-o situație neclară și suportă „un dezmăț total din partea Procuraturii, care la fiecare solicitare de informații din partea avocatului, prezintă tot mai multe informații diferite, iar în loc să grăbească și să faciliteze procesul, îl tergiversează”.
„Sunt demoralizată și dezamăgită pentru că mă simt hărțuită de propria-mi țară, a cărei faimă o duc în toată lumea de mai bine de 20 de ani. Îmi este știrbită imaginea, îmi sunt compromise numele și activitatea profesională, îmi sunt aduse prejudicii morale și materiale! Este crud și absolut nedrept. Sunt artistă și menirea mea este să creez! Vreau să revin la normalitate, la viața mea firească – la muzică! Nu-mi rămâne decât să fac apel la solidaritatea colegilor mei de breaslă, personalități notorii din domeniul artelor, dar și a întregii societăți”, se arată în petiție.
În context, violonista face apel la „solidaritatea colegilor de breaslă, personalități notorii din domeniul artelor, dar și a întregii societăți”.
„Dragi prieteni, admiratori și colegi, cu mare speranță că mă puteți ajuta, pornesc această petiție pentru a bate alarma asupra unui abuz comis asupra mea și a instrumentului meu de lucru. Este vorba despre trista poveste a sechestrării viorii mele Guadagnini „Ida Levin” , care, în urma unor întâmplări și circumstanțe nefaste, la distanță de peste o lună din ziua incidentului așa și nu mi-a fost returnată. Folosesc acest instrument de mai bine de 4 ani, drept urmare a faptului că mi-a fost oferit în folosință de către un generos mecenat din Elveția. Juridic vorbind, folosesc acest instrument și călătoresc cu el în baza unui contract cu sponsorul, oficializat de un birou de avocați din Elveția. Cu această vioară am călătorit până acum în zeci de destinații, fără impedimente sau situații ieșite din comun. Ajungând pe data de 16 octombrie 2021 cu vioara mea Guadagnini pe aeroportul din Chișinău, ca de obicei, am trecut prin coridorul verde, fără să declar instrumentul.
Peste câteva zile urma să am un spectacol la Moscova, Rusia și, fiind informată că aceasta este unica țară în care declararea bunurilor de valoare este obligatorie atât la intrare, cât și la ieșirea din țară, mi s-a recomandat un expert autorizat, un lutier de la Chișinău, ca să-mi elibereze un pașaport standard pentru vioară. În ziua plecării, pe data de 22 octombrie 2021,la ieșirea din țară, pe aeroportul Chișinău, pentru prima dată în mai mult de 10 ani, mi-a fost solicitat de către serviciul vamal controlul viorii. La verificarea pașaportului eliberat de lutier, am descoperit o mențiune eronat scrisă, din propria inițiativă a lutierului, precum că vioara Guadagnini „Ida Levin” ar reprezinta valoare istorică și culturală pentru R. Moldova, ceea ce este un fals.
Am prezentat vameșilor contractul digital de folosință a instrumentului, încheiat între mine și proprietarul viorii, în baza căruia călătoream cu vioara mereu, fapt ce nu a fost suficient de credibil pentru serviciul nostru vamal, așa că mi-au solicitat originalul, tradus și legalizat notarial (…)”, se arată în petiție.
Petiția poate fi accesată aici.
Istoria „tentativei de contrabandă”
Pe 22 octombrie curent, la Aeroportul Chișinău o vioară care ar costa circa două milioane de euro a fost depistată în cadrul unui control vamal de rutină la violonista Alexandra Conunova, cetățeană a R. Moldova care intenționa să plece în Federația Rusă.
Inițial, Serviciul Vamal (SV) nu a făcut public acest caz, dar în unele surse media au apărut informații, menționându-se că a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de contrabandă. Ulterior, pe 28 octombrie, SV a anunțat într-un comunicat de presă că „nu comentează declaraţiile publice referitoare la caz, însă regretă că circumstanțele speței au avut ca efect știrbirea imaginii Alexandrei Conunova”. Detalii aici.
Tot pe 28 octombrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că procurorii califică situația o „încercare de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău” și că aceștia întreprind, în continuare, „acțiunea de urmărire penală, iar prin intermediul serviciului INTERPOL, organul de urmărire penală urmează să stabilească statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă instrumentul reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine”.
Vioara depistată pe Aeroportul Chișinău, care ar valora două milioane de euro, era dată în folosință violonistei Alexandra Conunova și aparține unui maestru din Elveția.
Publicistul Gheorghe Erizanu scria că vioara i-a fost împrumutată Alexandrei, considerată una dintre cele mai bune violoniste ale lumii „în semn de respect și apreciere pentru talent”. Erizanu susținea că Stradivariusul, găsit de vameșii moldoveni, este cu acte și costă, într-adevăr, cca 2 milioane de euro.
- Citește și: Precizările procurorilor cu privire la vioara depistată pe Aeroportul Chișinău, care ar valora două milioane de euro și care era dată în folosință violonistei Alexandra Conunova
- Mesajul postat de Alexandra Conunova, după incidentul cu vioara pe Aeroportul Chișinău: „Sunt profund mișcată de acel enorm val de sprijin”
- Vioara depistată pe Aeroportul Chișinău care ar valora două milioane de euro, păstrată de organul vamal, iar violonista Alexandra Conunova, cercetată pentru tentativă de contrabandă. Detalii despre acest caz