Vioara depistată pe Aeroportul Chișinău care ar valora două milioane de euro, păstrată de organul vamal, iar violonista Alexandra Conunova, cercetată pentru tentativă de contrabandă. Detalii despre acest caz
Vioara depistată pe Aeroportul Chișinău, care ar valora două milioane de euro, era dată în folosință violonistei Alexandra Conunova și aparține unui maestru din Elveția.
Publicistul Gheorghe Erizanu scrie că vioara i-a fost împrumutată Alexandrei, considerată una dintre cele mai bune violoniste ale lumii „în semn de respect și apreciere pentru talent”. Erizanu susține că vioara, găsită de vameșii moldoveni, este cu acte și costă, într-adevăr, cca 2 milioane de euro.
Istoria „tentativei de contrabandă”
Pe 22 octombrie curent, la Aeroportul Chișinău o vioară care ar costa circa două milioane de euro a fost depistată în cadrul unui control vamal de rutină la violonista Alexandra Conunova, cetățeană a R. Moldova care intenționa să plece în Federația Rusă.
Serviciul Vamal nu a făcut public acest caz, dar în unele surse media au apărut informații, menționându-se că a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de contrabandă.
„Cazul acesta se investighează sub aspect penal și din acest motiv nu avem foarte multe informații pe care să le oferim. Doamna nu a declarat acest instrument, respectiv a fost identificată această vioară, a fost ridicată și transmisă spre expertizare. După ce se va expertiza, vom putea veni cu mai multe detalii, dacă într-adevăr este vorba despre o vioară Stradivarius și dacă într-adevăr valorează atât cât s-a vehiculat în presă. Deocamdată detaliile respective nu sunt cunoscute”, a precizat pentru ZdG purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal.
„Vioara se păstrează în încăperile specializate ale Serviciului Vamal”, a menționat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu.
Valoarea instrumentului, de două milioane de euro, era indicată în actul de însoțire, susțin vameșii moldoveni.
„Era indicată valoarea, dar bineînțeles noi suntem obligați să facem expertiza ca să ne asigurăm că într-adevăr valoarea este cea indicată”, a mai precizat Pușcașu.
Cauza penală este în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
„Instrumentul muzical nu a fost declarat de către pasageră, cetățeană a R. Moldova, dar a fost depistat în cadrul controlului vamal de rutină. Prin urmare, a fost pornită o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. Potrivit materialelor dosarului, aceasta îl avea în folosință pentru activitate concertistică. Certificatul de evaluare al instrumentului este în proces de expertizare”, a precizat purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.
Ministrul Culturii: Este o confuzie regretabilă și un exces de zel
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan susține însă că „Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”.
„Este o confuzie regretabilă și un exces de zel. Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. (…) Nu avem niciun motiv să ne îndoim de faptul că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a menționat ministrul Culturii.
Erizanu: Exportul de cultură nu are articol în Codul vamal
Publicistul Gheorghe Erizanu a oferit și el detalii despre acest caz. Erizanu scrie pe blogul său că Alexandra Conunova este considerată una dintre cele mai bune violoniste ale lumii și ea „era cap de afiș la TFestival din Moscova, invitată de Vadim Repin, un alt mare violonist al lumii. Stradivariusul, găsit de vameși, este cu acte. Costă, într-adevăr, cca 2 milioane de euro. Stradivariusul este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția”.
„Violonista Alexandra Conunova a luat premii internaționale la festivalurile din Hanovra, Ceaikovski din Moscova, Singapur, Londra. A cântat pe cele mai importante scene ale lumii, împreună cu cele mai mari orchestre ale lumii. A fost pe scenă cu dirijorii Gherghiev, Foster, Spivakov și tot așa mai departe. Vioara Stradivrius, care e un Giovanni Battista Guadagnini, cunoscută ca „Ida Levin”, ar trebui să fie la Banca Națională a Republicii Moldova. Alexandra Conunova e cu dosar penal. Vameșii moldoveni sunt mândri de vigilența și puterea pe care o au. R. Moldova poate exporta mere, vin, ulei, brațe de muncă ieftine, țigări & spirt prin contrabandă. Exportul de cultură nu are articol în Codul vamal. Vivaldi e un contrabandist de toamnă”, remarcă Erizanu.
Violonista Alexandra Conunova a început să studieze vioara de la șase ani cu profesoara Galina Buinovschi la Liceul de Muzică „C.Porumbescu” de la Chișinău, continuând studiile cu profesorul Krzysztof Wegrzyn la Universitatea de Muzică de la Hanovra, potrivit societății muzicale din România.
Potrivit sursei citate, Alexandra Conunova a obținut numeroase premii de-a lungul carierei sale solistice la Concursul Internațional „George Enescu”, Concursul Internațional al Violoniștilor „Tibor Varga”, Concursul Internațional al Violoniștilor „Ion Voicu” sau Concursul de Vioară „Joseph Joachim”, de la Hanovra.