Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Vizita lui Krasnoselski la…

VIDEO Vizita lui Krasnoselski la Moscova, protest la Copanca, demisie în sistemul judecătoresc, proprietarul Natural Gaz și audierile SIS | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: Colaj ZdG

Liderul separatist de la Tiraspol a fost la Moscova prin Aeroportul Internațional Chișinău, prezentând un pașaport rusesc. Cum comentează autoritățile de la Chișinău anunțul lui Krasnoselski privind reluarea livrării gazelor naturale către regiunea transnistreană și de ce proprietarul unei companii din domeniul energetic a fost audiat de Serviciul de Informații și Securitate, vă spunem în această ediție.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Președinta Maia Sandu a convocat, marți, ședința Consiliului Suprem de Securitate în cadrul căreia a fost analizată situația din sectorul energetic, după ce compania rusă Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, încălcându-și obligațiile contractuale. Șefa statului a declarat că Guvernul își va extinde sprijinul oferit sub formă de vouchere energetice, pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile să-și reducă cheltuielile prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu aparate mai eficiente. Pentru agenții economici, Executivul urmează să compenseze până la 50% din cheltuielile pentru energie pentru aproximativ ⅓ din producători, cei mai afectați de creșterea tarifelor. 

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Scopul acestei crize umanitare, provocate de Kremlin pe malul stâng, este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant în acțiunile Kremlinului, orientate pentru a destabiliza situația în R. Moldova”.

Liderul separatist de la Tiraspol, care a refuzat ajutorul oferit de autoritățile de la Chișinău în contextul crizei energetice, a efectuat o vizită în Federația Rusă în perioada 10-14 ianuarie. Potrivit surselor ZdG, Vadim Krasnoselski a zburat prin Istanbul, iar la Aeroportul Internațional Chișinău a prezentat un pașaport rusesc. Portalul ZonaDeSecuritate.md scrie că Vadim Krasnoselski nu deține cetățenia R. Moldova sau permis de ședere în țara noastră, „astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Ne dorim ca oamenii din stânga Nistrului să aibă cât mai curând curent, căldură, apă. Și dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve”.

A doua zi după ce s-a întors de la Moscova, pretinsul lider de la Tiraspol a declarat că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”, iar gazele naturale vor fi oferite locuitorilor din stânga Nistrului în calitate de ajutor umanitar.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Este clar deja că Gazpromul va livra gaze naturale într-o cantitate mai mică, cât să producă pentru malul stâng. Este insuficient pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină și corespunzător să ne împingă într-un scenariu de escaladare, într-un scenariu de conflict. Este exact ceea ce-și dorește Kremlinul. Chișinăul nu va accepta acest joc, aceste trucuri”.

Vineri, 17 ianuarie, mai mulți locuitori ai satului Copanca, raionul Căușeni, au venit la marginea satului încercând să blocheze lucrările de instalare a pilonilor de către Compania Premier Energy, pentru a conecta satul la rețeaua electrică din dreapta Nistrului. Sătenii sunt nemulțumiți că ar putea fi nevoiți să plătească mai scump pentru energia electrică față de tariful plătit în prezent, când sunt conectați la rețeaua din stânga Nistrului. Ziarul de Gardă a dezvăluit într-un articol publicat recent că mai multe localități din Zona de Securitate, inclusiv Copanca, deși se află sub controlul Chișinăului, au beneficiat de tarife reduse la gaz și energie electrică, la fel ca și locuitorii din stânga Nistrului. Asta pentru că guvernul de la Chișinău a compensat diferența de preț. În acest scop în 2024 au fost alocate 131 de milioane de lei, iar pentru 2025 sunt preconizate plăți compensatorii de peste 138 de milioane de lei. Un articol complex la acest subiect găsiți pe zdg.md.

În contextul crizei energetice și a îndemnurilor autorităților de a economisi energia electrică și gazele naturale, Ziarul de Gardă a întrebat locuitorii capitalei ce metode pun în practică pentru a economisi. Care sunt acestea, aflați dintr-un VOX publicat pe canalul nostru de YouTube.

Arcadie Vicol, proprietarul unei companii din domeniul energetic – Natural Gaz, a fost audiat pe 15 ianuarie de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate. TVR Moldova scrie că omul de afaceri, în trecut un apropiat al guvernării lui Plahotniuc, este suspectat de trădare de patrie și activități dușmănoase în favoarea Federației Ruse. Ziarul de Gardă a încercat să obțină mai multe informații despre audieri. Daniela Mînzat, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate, a refuzat să ofere un comentariu, iar purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Emil Gaitur, nu a confirmat existența desfășurării urmăririi penale în privința lui Vicol. Ulterior, Arcadie Vicol a declarat într-un interviu pentru Ziarul Național că, în timpul audierilor, SIS a avut „mai multe întrebări” cu privire la un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană, încheiat pe 14 ianuarie, între firma sa „Natural Gaz” SRL și „Tiraspoltransgaz”, companie afiliată concernului rus „Gazprom”. Acesta a spus că acordul este unul comercial și că gazele naturale ar urma să fie contractate de pe bursele europene. Mai multe detalii aflați de pe zdg.md.

Săptămâna aceasta, Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, a amenințat într-un interviu pentru o instituție media controlată de Kremlin că „politica anti-rusească de la Chișinău poate să ducă fie la apartenența R. Moldova la un alt stat, fie la încetarea existenței sale ca țară”. Într-o reacție oficială, Ministerul de Externe al R. Moldova a comunicat că dezaprobă declarațiile oficialului rus care promovează scenarii alarmiste despre viitorul țării noastre. Instituția a calificat afirmațiile drept „o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru, care urmăresc destabilizarea regiunii”.

Fostul candidat la prezidențiale susținut de socialiști, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că intenționează să formeze un bloc preelectoral, pentru a participa la alegerile parlamentare din acest an. Declarația a fost făcută pe 15 ianuarie în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Exclusiv TV.

Alexandr Stoianoglo, politician, fost procuror general: „Vom iniția crearea unui bloc preelectoral. În acest bloc au fost invitate persoane care împărtășesc viziunile mele cu referire la viitorul țării noastre. Viitorul țării noastre trebuie să fie legat doar de problemele țării noastre, problemele oamenilor noștri și anume aceste probleme sunt cele mai aproape oamenilor noștri, ele trebuie să fie cele mai clare”.

Alexandr Stoianoglo este fost deputat și procuror general. După ce a fost demis din fruntea procuraturii generale, numele acestuia a figurat în mai multe cauze penale. În turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024, Stoianoglo a obținut 44,65% dintre sufragii, fiind învins de Maia Sandu.

Trei administratori autorizați au fost reținuți, pe 15 ianuarie, în dosare de abuz de serviciu și trafic de influență. Suspecții sunt bănuiți de falimentarea fictivă a unor companii și preluarea bunurilor acestora prin acțiuni de tip raider. Potrivit CNA, cele trei persoane ar fi dus întreprinderile în insolvabilitate fictivă, după care desemnau administratori autorizați care aplicau măsuri abuzive, precum interdicţia de înstrăinare a bunurilor pseudo-debitorilor și invocarea unor pretinse datorii care se soldau cu creșterea artificială a acestora. În rezultat, bănuiții intrau în posesia tuturor bunurilor și activelor deținute de companii.

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat în ședința din 16 ianuarie cererea de demisie a magistratului Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu, în legătură cu atingerea vârstei de pensionare. Retragerea acestuia din sistemul judecătoresc înseamnă și încetarea mandatului de membru al CSM. Acesta va fi înlocuit în cadrul CSM cu judecătoarea Livia Mitrofan, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău.

SUA vor oferi R. Moldova un grant în valoare de 1,3 miliarde de lei. Reprezentanții Guvernului Republicii Moldova menționează că o parte din suma alocată va fi destinată proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport, pentru a îmbunătăți cooperarea economică dintre R. Moldova și Ucraina. O altă parte va fi utilizată pentru construirea zonelor de parcare pentru camioane, în apropierea frontierelor de stat. Iar UE a anunțat un pachet de ajutor umanitar de 148 de milioane de euro pentru R. Moldova și Ucraina. Țara noastră ar urma să primească 8 milioane de euro din această sumă pentru proiecte care se vor concentra pe ajutorul oferit refugiaților ucraineni din R. Moldova.

Locuitorii din regiunea transnistreană și municipiul Bender vor trebui să susțină examene pentru a avea dreptul de a conduce vehicule în dreapta Nistrului, a decis, miercuri, Guvernul. Examenele teoretice și practice pot fi susținute la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice din municipiile Chișinău și Bălți. Conform autorităților, proiectul a fost adoptat pentru a spori siguranța traficului rutier pe drumurile publice din țară, cât și în traficul internațional. De asemenea, în urma acestei decizii, locuitorii din stânga Nistrului și municipiul Bender ar urma să beneficieze de recunoașterea și conversia permiselor de conducere în statele cu care R. Moldova a încheiat acorduri în acest sens.

Armata rusă a lansat pe 15 ianuarie un atac asupra zone rezidențiale din Kramatorsk, regiunea Donețk. Cel puțin nouă persoane au fost rănite, inclusiv doi copii. Între timp, 25 de militari ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă, în urma unui nou schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina. Printre ei se numără și apărători din Mariupol și Azovstal. Președintele rus Vladimir Putin este hotărât să-și atingă obiectivul de a bloca „definitiv” aderarea Ucrainei la NATO. Presa internațională scrie că în timpul unor eventuale discuții cu președintele american ales Donald Trump, Putin va insista ca Ucraina să devină un stat „neutru” și ca teritoriile ocupate să rămână ale Rusiei.

Decizia președintei Maia Sandu de a acționa în judecată o femeie care ar fi denigrat-o prin răspândirea unor informații despre bunelul său a provocat mai multe discuții în spațiul public în ziua în care a avut loc prima ședință de judecată. Discuțiile au fost alimentate și de faptul că pe unele canale de Telegram a fost publicat un clip video care sugera că persoana chemată în judecată de către șefa statului ar fi o femeie în etate. ZdG a constatat că, de fapt, persoana acționată în judecată este cu totul alta decât așa-zisa „bunicuță” care apare în lcipul video. Aceasta NU are nicio legătură cu procesul de judecată dintre Sandu și Anna Mihalachi, femeia chemată în judecată. Un articol integral la acest subiect găsiți pe zdg.md.