Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Vizita lui Antony Blinken…

VIDEO Vizita lui Antony Blinken în R. Moldova, învingătorul concursului pentru funcția de procuror general, raport Meta și noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Astăzi vorbim despre vizita secretarului de stat al SUA în Republica Moldova, despre învingătorul concursului pentru funcția de procuror general și vă spunem ce măsuri a întreprins Meta, compania mamă a rețelelor sociale Facebook și Instagram, în privința unei rețele de conturi care ținteau cu mesaje utilizatorii din R. Moldova. 

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat din nou Republica Moldova. Înaltul oficial american a declarat că se duc negocieri pentru un nou sediu al Ambasadei SUA la Chișinău și a anunțat un pachet de ajutor pentru țara noastră.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Mă bucur să anunț o investiție de 85 milioane de dolari, o parte din acest fond de 300 milioane de dolari derulați de USAID pentru infrastructura energetică. Baterii de stocare a energiei electrice, linii de transmisie de înaltă tensiune vor fi finanțate din aceste fonduri. Acest lucru vă va ajuta să vă întăriți rețeaua electrică”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Vă mulțumesc pentru acest sprijin constant pe care ni-l oferă guvernul SUA și poporul american. De fapt, astfel ne sprijiniți în visul nostru – ca Moldova să devină un pământ al păcii garantate, libertății și bunăstării pentru cei care muncesc onest”.

Potrivit Ministerului Energiei, procurarea unui sistem de stocare a energiei electrice în baterii de mare capacitate va contribui la creșterea fiabilității rețelelor electrice ale Moldovei și va permite integrarea energiei electrice obținute din surse regenerabile.

Imediat după ce Antony Blinken a aterizat la Chișinău, mai multe persoane mobilizate de reprezentanți ai fostului partid „Șor” au blocat intenționat una dintre benzile de circulație de la intrare în oraș, afișând pancarte cu mesaje în limba engleză precum, citez, „Blinken, ia-o pe Sandu și zboară acasă”. Potrivit oamenilor legii, manifestanții au încălcat în mod abuziv decizia autorităților municipale și cerințele poliției, motiv pentru care câțiva organizatori au fost conduși la poliție.

Compania Meta, care deține mai multe rețele de socializare, inclusiv Facebook și Instagram, a publicat un raport privind amenințările influenței ruse. Datele vizează și R. Moldova și arată că mai multe profiluri și pagini false, care ținteau publicul din țara noastră, având un „comportament neautentic și coordonat”, au fost închise. Mai exact, Meta a blocat 1326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup de Facebook și un cont de Instagram. În timpul conferinței comune de presă susținute de Maia Sandu și Antony Blinken, Ziarul de Gardă l-a întrebat pe secretarul de stat american dacă promovarea plătită a oligarhilor proruși pe platformele americane Meta poate fi oprită de SUA.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Noi întotdeauna îndemnăm aceste platforme de rețele sociale să-și aplice propriile lor legi. Majoritatea o fac. Unde putem împărtăși informații cu aceste platforme, o facem, bineînțeles. Dar ele sunt entități independente și-și iau propriile decizii și ne așteptăm să-și aplice propriile reguli, iar dacă primim informații privind abuzul acestor platforme, vom lua acțiunile potrivite”.

Aceasta este a doua vizită oficială a lui Antony Blinken în R. Moldova după cea din martie 2022, imediat după începutul războiului din Ucraina.

Consiliul Superior al Procurorilor l-a propus pe Ion Munteanu la funcția de procuror general, după ce a acumulat cel mai mare punctaj în cadrul concursului repetat organizat de Consiliu. Candidatura lui Munteanu urmează să fie propusă președintei Maia Sandu pentru numirea în funcție. În concursul repetat pentru funcția de procuror general au fost înregistrați 4 candidați: procurorii Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei și fostul lector universitar Grigore Vornicescu. În ultimii doi ani, funcția de procuror general a fost exercitată de interimarii Dumitru Robu și Ion Munteanu. 

Fostul procuror general Valeriu Balaban a fost achitat în dosarul în care era învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Potrivit acuzatorilor de stat, în 2005, deținând funcția de procuror general, Valeriu Balaban ar fi dispus cumpărarea unei clădiri nefinisate din capitală, la un preţ de 9 milioane de lei, deşi preţul real constituia puţin peste 2,5 milioane de lei. Procurorii anticorupție au anunțat că vor contesta sentința la Curtea de Apel Chișinău, calificând-o drept „ilegală și neîntemeiată”. De cealaltă parte, fostul procuror general se declară nevinovat și susține că dosarul, citez „a fost fabricat la comandă în perioada statului capturat”.

La aproape o lună după ce judecătorul Vale­riu Ghe­dre­u­țan a fost condamnat de Curtea de Apel Bălți la 10 ani de închisoare într-un dosar de corupere pasivă, acesta se află încă în libertate. Conform surselor ZdG, judecătorul a părăsit R. Moldova cu puțin timp înainte ca instanța de judecată să dispună reținerea și plasarea acestuia în penitenciar. Magistratul suspendat din funcție ar fi ieșit din țară folosind frontiera moldo-ucraineană.

Cea mai recentă ședință de judecată din dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a durat mai puțin de o oră, fiind întreruptă după ce avocații celor vizați au solicitat recuzarea judecătoarei Stella Bleșceaga. Cererea a fost înaintată imediat după ce o altă solicitare privind recuzarea întregului complet de judecată fusese respinsă. „În semn de protest” la refuzul magistratei de abținere de la examinarea cauzei, avocații au părăsit sala de judecată, iar ședința a fost întreruptă. Reprezentanții Judecătoriei Chișinău au calificat comportamentul avocaților drept „o încălcare a regulilor de etică și de conduită în ședințele de judecată, aplicând în privința avocaților o sancțiune sub formă de amendă”. Totodată, reprezentanții Judecătoriei Chișinău susțin că vor depune o sesizare la Uniunea Avocaților din R. Moldova.

Alături de fostul deputat democrat Constantin Țuțu, toți inculpați din dosarul morții lui Alexei Veretca, omor produs în Codrii Orheiului acum 12 ani, sunt în libertate și au fost scutiți de pedepse printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău din 24 mai. Singurul inculpat care fusese anterior condamnat la opt ani de închisoare a fost eliberat de pedeapsă din motivul „intervenirii prescripției tragerii la răspundere penală”, iar alții patru, printre care și ex-deputatul Țuțu, au fost liberați de executarea pedepsei din motivul „intervenirii amnistiei” și, respectiv, al „intervenirii prescripției”. Mai multe detalii aflați pe site-ul nostru – zdg.md.

Fosta membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting Tatiana Răducanu a depus o plângere la Procuratura Generală pe numele șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Se întâmplă după ce Tatiana Răducanu a fost vizată într-o scrisoare semnată de șefa Procuraturii Anticorupție în care se spunea că Răducanu, citez „este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și a lui Aureliu Colenco”, unul dintre avocații lui Șor. Pe 24 mai, Răducanu a expediat și în adresa Consiliului Superior al Procurorilor o sesizare privind acțiunile Veronicăi Dragalin, solicitând inițierea unei proceduri disciplinare pe numele acesteia. 

Virginia Moraru a fost numită de Parlament în funcția de membră a Comisiei de evaluare externă a procurorilor. Aceasta este licențiată în drept, iar până acum a deținut funcția de consilier juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei de evaluare a procurorilor. Candidatura Virginiei Moraru a fost propusă de fracțiunea PAS, după ce Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia pe 14 mai, fiind vizată într-o scrisoare a șefei Procuraturii Anticorupție.

Șefa unei grădinițe din sectorul Ciocana al capitalei a fost reținută de ofițerii Centrului Național Anticorupție într-un dosar de corupție, în urma unui denunț. Potrivit CNA, directoarea, aflându-se în biroul său de serviciu, ar fi pretins și primit mită de la doi părinți. Directoarea ar fi perceput câte 3 mii de lei de la cei doi părinți în schimbul ocolirii procedurilor legale de înmatriculare a copiilor în instituție.

Șapte instituții de învățământ, printre care Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, urmează să fie reorganizate prin fuziunea altor opt instituții, conform unui proiect de hotărâre aprobat, miercuri, de Guvern.

Companiile Telesistem TV, Archidoc Group și Telestar Media, care dețin posturile TV Primul în Moldova, Accent TV, Orizont TV, Canal 2 și Canal 3, au rămas fără acte permisive pentru emisie, din cauza, citez „finanțării din surse dubioase”. Decizia a fost luată, joi, de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Companiile ar fi încălcat solicitarea Consiliului de a furniza dosarul complet de informații, prezentând datele unui singur cont bancar, în timp ce dețin 5 și, respectiv, câte 8 conturi în diferite bănci. În cazul fiecăreia, potrivit Consiliului, au fost identificate tranzacții care confirmă „afilierea cu gruparea Plahotniuc – Șor”.

Săptămâna aceasta, procurorii ucraineni au reținut un cetățean moldovean care ar fi incendiat instalații energetice din sudul regiunii Odessa. Moldoveanul a locuit în Ucraina și ar fi lucrat pentru serviciile secrete ale Federației Ruse. Potrivit anchetei ucrainene, la mijlocul lunii aprilie moldoveanul a turnat 5 bidoane de benzină pe echipamentul a două stații electrice locale, provocând incendii. Ulterior, transformatoarele care furnizau energie pentru opt localități din regiune au luat foc. Bărbatul riscă închisoare pe viață. Între timp, autoritățile din Suedia au anunțat cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina de la începutul războiului provocat de Rusia – peste 1 miliard de dolari. Pachetul de asistență va conține rachete aer-aer cu rază medie de acțiune, precum și obuze.

În timp ce R. Moldova a primit undă verde de la Uniunea Europeană pentru a deschide negocierile de aderare, fiind recunoscute progresele democratice ale statului nostru, unii politicieni din R. Moldova declară că actuala guvernare ar impune o „dictatură”.  ZdG a întrebat mai mulți chișinăuieni dacă simt că trăiesc în dictatură, iar doctorul în istorie Aurel Leșcu a explicat ce înseamnă termenul „dictatură” și dacă R. Moldova poate fi considerată ca având un astfel de regim.