Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari solicită Guvernului să întreprindă acțiuni cu privire la situația de la „Calea Ferată” și cere președintei Sandu să convoace CSS: „Se întâmplă lucruri grave”
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Alexandru Slusari, a făcut un apel către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și i-a cerut să îl cheme la raport pe șeful Agenției Proprietăți Publice (APP), Mihai Rusu și să-i ceară informații cu privire la situația de la Î. S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM). În context, deputatul Platformei DA i-a solicitat președintei R. Moldova, Maia Sandu, să convoace Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în legătură cu acest subiect. Despre asta a anunțat luni, 19 aprilie, deputatul Platofmei DA în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit lui Alexandru Slusari, pe 16 aprilie, cinci persoane au depus dosarele pentru a candida la funcția de director la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”. Vicepreședintele Parlamentului susține că anume Grigore Condurache, care activează de mai mult timp în cadrul instituției, ar urma sa câștige concursul pentru funcția de director la Î. S „Calea Ferată din Moldova”.
„Cei care au tras sforile până acum au organizat un concurs butaforic. Este coordonată desemnarea candidaturii lui Condurache, persoana care este vizată în rapoartele SIS despre care vom face publice mai târziu datele extrem de îngrijorătoare. El este favoritul și Igor Dodon a dat deja indicații referitor la persoana care trebuie să câștige concursul. Ca variantă de rezervă, a depus actele și actualul director interimar. Din start era decis cine câștigă acest concurs. Vineri ar urma să se ia o decizie”, a mai menționat Alexandru Slusari.
Potrivit deputatului, Î. S. „Calea Ferată din Moldova” a ajuns la 837 de milioane de lei datorii, dintre care peste 164 de milioane de lei sunt datorii la salarii. Slusari susține că din lipsa salariior, angajații întreprinderii se pregătesc de proteste.
„Din informația care parvine zilnic, acolo se întâmplă lucruri grave. Calea Ferată a ajuns la 837 milioane lei de datorii, dintre care peste 164 de milioane de lei sunt datorii la salarii. Angajații nu primesc salarii de patru luni. O parte din ei se concediază, o parte se pregătesc de protest. Noi vedem că linia spre scheme la Calea Ferată continuă. Ciocoi să-l cheme pe cel de la Agenția Proprietăți Publice și să întrebe ce se întâmplă la Calea Ferată. Informația noastră și apelul nostru este că facem un apel către Ciocoi. Dacă se ajunge la proteste, Platforma DA iese alături de ei. Acesta este strigătul Platformei DA. Cerem acțiuni din partea acestui Guvern în raport cu Calea Ferată și solicităm ca președinta Sandu să convoace CSS-ul pe acest subiect ”, a mai declarat Alexandru Slusari.
Pe 4 martie, la Parlament a fost discutată situația financiară și restanțele salariale ale Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”, cu participarea angajaților de la întreprindere, care au organizat o manifestație de protest în fața clădirii Parlamentului și Președinției. În cadrul discuțiilor, angajații de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” au solicitat statului să întreprindă măsurile necesare pentru depășirea crizei financiare cu care instituția se confruntă de mai multe luni.
Pe 4 februarie, plenul Parlamentului a aprobat crearea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.
Curtea de Conturi a constatat într-un audit pentru anii 2018-2019 că ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a gestionat neconform resursele financiare publice și patrimoniul public. Potrivit raportului audiat la 2 februarie, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, unele activități realizate nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează această întreprindere, iar sistemul de control intern managerial necesită a fi consolidat, pentru susținerea managementului în abordarea riscurilor de regularitate.
Astfel, neelaborarea, necoordonarea și neaprobarea corespunzătoare a unui nomenclator complex al serviciilor aferente altor activități operaționale prestate de „Calea Ferată a Moldovei” și a tarifelor aferente contravin exigențelor legale privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale, se menționează în Raport.
Totodată, nerealizarea pe deplin a măsurilor de dare în locațiune a încăperilor neutilizate a generat dispute și carențe compromise în valoare totală de 19 986,8 mii de lei, precum și a determinat nemajorarea veniturilor proprii pasibile de acumulat în sumă de circa 3 793,9 mii de lei. Iar nerespectarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale s-a soldat cu comercializarea neconformă a circa 66,6 mii tone de active circulante sub formă de materiale feroase și administrarea neconformă a investițiilor financiare pe termen lung în părți neafiliate în valoare de 15 411,6 mii lei.
Mai multe consecințe negative a avut și aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile. În același timp, neonorarea conformă a angajamentelor asumate de întreprindere a cauzat suportarea unor cheltuieli sub formă de penalități, iar monitorizarea necorespunzătoare a scopurilor în corelare cu resursele financiare necesare și rezultatele finale stabilite a condiționat efectuarea unor investiții în imobilizări necorporale în valoare totală de 17 534,7 mii lei, care nu se utilizează conform destinației și nu produc beneficii întreprinderii.
La 22 februarie angajaţii nodului feroviar Ocniţa au blocat în semn de protest, circulaţia trenurilor marfare care intră în ţară. Oamenii spun că nu au primit salariile din luna noiembrie, iar conducerea căilor ferate îi hrăneşte doar cu promisiuni.
La 25 februarie și angajații nodului feroviar Bălți au protestat, din cauza întârzierilor salariale.
La nivelul Parlamentului a fost constituită o Comisie specială privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.
Comisia de anchetă va prezenta Parlamentului raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei, în termen de până la 60 de zile.