Undă verde pentru R. Moldova privind deschiderea negocierilor de aderare la UE. Președinte nou la CC și detalii despre plecarea lui Șor în Rusia | Săptămâna de Gardă
Țara noastră a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE. 36 de cetățeni moldoveni au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns în siguranță la Chișinău. Iar oligarhul Ilan Șor a plecat din Israel cu un avion privat.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Comisia Europeană a recomandat, miercuri, Consiliului European începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi R. Moldova, dar și acordarea statutului de ţară candidată Georgiei.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „R. Moldova a făcut eforturi semnificative pe calea reformelor. Spre exemplu, în sectorul judiciar, accelerând considerabil anchetele în cazuri de corupție și criminalitate organizată. A făcut schimbări la nivel legislativ pentru a combate interesele directe”.
Comisia Europeană a întocmit un raport în legătură cu progresele înregistrate de R. Moldova pe calea europeană. Instituția subliniază că țara noastră a înregistrat progrese bune în ceea ce privește reforma justiției, însă aceasta trebuie finalizată, nefiind înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel înalt. La scurt timp după anunțul Comisiei Europene, președinta Maia Sandu a declarat că, citez „acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun – al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea”. Decizia finală privind începerea negocierilor cu R. Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.
Oligarhul Ilan Șor a părăsit Israelul, acolo unde s-a aflat în ultimii 4 ani, după plecarea din R. Moldova. Sursele Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept au menționat că avionul privat în care se afla Șor a decolat de pe aeroportul din Tel Aviv luni, 6 noiembrie, la ora 16:30. Ulterior, şeful Centrului de cooperare polițienească internaţională din cadrul IGP, Viorel Ţențiu, a declarat pentru TVR Moldova că autorităţile din Israel au confirmat faptul că Șor a părăsit țara, însă că acestea nu cunosc direcția spre care a zburat Șor. Potrivit Jurnal TV, fostul deputat fugar ar fi decolat spre Istanbul, unde s-ar fi întâlnit cu miliardarul rus Roman Abramovici. De aici cei doi ar fi plecat împreună spre Rusia.
Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a demisionat joi, după aproape jumătate de an de la numirea în funcție. În locul său la cârma instituției a venit judecătoarea Domnica Manole care a mai deținut un mandat. Conform legislației, președintele Curții Constituționale este ales, prin vot secret, de membrii Înaltei Curți.
Duminică, 5 noiembrie, moldovenii și-au ales primarii în 623 de localități din țară, inclusiv în municipiul Chișinău. În celelalte 265 de localități, pe 19 noiembrie, va fi organizat al doilea tur, întrucât niciunul dintre candidați nu a adunat o majoritate de voturi. Totodată, în 8 localități a fost înregistrată o prezență sub pragul de 25%. Astfel, peste o săptămână cetățenii din aceste localități vor merge din nou la secțiile de votare.
În capitală, Ion Ceban a câștigat al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău, după ce a acumulat 50,62% din voturile celor prezenți la urne. Pe locul doi s-a plasat candidatul PAS Lilian Carp, care a adunat 28,23% din sufragii.
Ion Ceban, primarul ales al capitalei: „Vreau să mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot și vreau să vă asigur că voi fi primarul tuturor, absolut al tuturor, și am luat și voi lua în continuare notițe și la acele remarci pe care le-ați făcut, la acele critici care sunt constructive, la acele propuneri care au sunat și de la unii contracandidați”.
La Bălți, supranumit „capitala de nord a țării”, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, după ce niciun candidat nu a obținut voturile necesare pentru a deveni primar. Arina Corșicova, candidata „de rezervă” a lui Ilan Șor, a fost scoasă din cursa electorală pentru turul doi. Astfel, bălțenii vor avea de ales pentru funcția de primar între Alexandr Petkov de la „Partidul Nostru” și Maxim Moroșan de la Partidul Socialiștilor. În sudul țării, la Cahul, învingător a ieșit din primul tur candidatul independent Nicolae Dandiș, iar la Orhei a învins Tatiana Cociu, candidată susținută de Șor. Corectitudinea scrutinului de la Orhei este însă contestată de unii contracandidați ai acesteia. Candidatul PAS, Sergiu Stanciu, a declarat că au fost acumulate suficiente dovezi privind fraudarea scrutinului și că acestea au fost depuse la Poliție și la Comisia Electorală Centrală.
Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, și-a dat demisia după ce, cu o zi înainte, premierul Dorin Recean declarase că vor urma demisii ca urmare a evadării din aeroport a unui cetățean azer căruia îi fusese refuzată intrarea în țară. Cabinetul de miniștri nu a anunțat deocamdată cine-i va lua locul lui Vasiloi.
Consumatorii din R. Moldova vor achita mai puțin pentru energia electrică. Astfel, consumatorii casnici din centrul și sudul țării urmează să achite 2 lei și 39 de bani per kWh, cu 18 de bani mai puțin decât prețul actual. Iar consumatorii din nordul țării vor achita 2 lei și 88 de bani per kWh pentru energia electrică furnizată de FEE Nord, cu 32 de bani mai puțin decât prețul în vigoare.
După o perioadă de incertitudini și negocieri, 36 de cetățeni moldoveni au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns, joi, la Chișinău. Aceștia au fost întâmpinați de prim-ministrul Dorin Recean, care a menționat că operațiunea de evacuare a avut loc cu implicarea autorităților din România, Ucraina, SUA, Egipt și Israel.
O profesoară de educație pentru societate de la un liceu din capitală, care le-a spus elevilor săi că, citez, „Hitler a început un lucru bun”, a fost eliberată din funcție, în baza cererii de demisie.
Valentina Olaru, secretară de stat, Ministerul Educației și Cercetării: „Reiterăm în acest context îndemnul față de profesori de a promova pacea, toleranța, incluziunea și respectul pentru demnitatea umană. Menționăm că doamna profesoară benevol a depus cererea de demisie, conștientizând gravitatea acțiunilor comise de către dumneaei”.
Buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare vor fi disponibile în format digital. Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens. Astfel, buletinul de identitate digital al cetățeanului R. Moldova va fi un act de identitate generat pe telefonul sau tableta titularului și va conține un set de date preluate în regim automatizat din profilul persoanei din Registrul de stat al populației. Proiectul va mai reglementa posibilitatea de a depune online solicitarea de înmatriculare a mijloacelor de transport și livrarea prin serviciul guvernamental de livrare (MDelivery) a certificatelor și plăcuțelor de înmatriculare.
Fondatorul și prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată bisericii române. Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că în prezent există mai multe cereri ale preoților care vor să fie sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei și că numărul ar fi în creștere.
Bărbatul care a încercat să aducă în R. Moldova, fără să declare, o valiză cu 550 de mii de euro, rămâne în arest la domiciliu. Decizia a fost luată, luni, de Curtea de Apel Chișinău. Anterior, presa a scris că bărbatul este suspectat de afiliere la fostul partid „Șor”, iar banii urmau să fie utilizați pentru finanțarea unor candidați din partea formațiunii „Șansă, controlată de fostul deputat fugar Ilan Șor.
Deputata fostului partid Șor Marina Tauber, cercetată pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui „grup criminal organizat”, a obținut permisiunea instanței de a părăsi țara pentru a merge în Israel. Totodată, Judecătoria Chișinău a prelungit până pe 13 ianuarie controlul judiciar aplicat parlamentarei. Procuratura Anticorupție a anunțat că Tauber va pleca pe 20 noiembrie și ar trebui să se întoarcă până pe data de 6 decembrie.
Cauza penală de învinuire a deputatei transfuge Irina Lozovan și a soțului acesteia, Pavel Gîrleanu, a fost trimisă în judecată. Celor doi, care au fost prinși în flagrant cu 30 mii de dolari, li se incriminează infracțiunea de acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic „Renaștere” din partea unui „grup criminal organizat” și complicitate la infracțiunea respectivă.
Săptămâna aceasta, oamenii legii au efectuat percheziții la rețeaua de restaurante „Taxi Blues” și au anunțat că l-au reținut pe administratorul de facto al rețelei de restaurante. Acesta este acuzat de spălare de bani în valoare de circa 16 milioane de lei. Potrivit PCCOCS, suma de bani ar fi fost rezultată din neachitarea impozitelor la stat. Bărbatul reținut administra afacerea „din umbră”, prin interpuși, iar infracțiunea pentru care este investigat ar fi fost comisă începând cu luna octombrie 2022.
Au vrut să ajungă la muncă în Israel, dar s-au pomenit cu datorii de mii de dolari. Este cazul a doi soți, foști polițiști, care susțin că au fost înșelați de o companie care le-a promis că îi va ajuta să se angajeze la muncă în Țara Sfântă.
Materialul integral poate fi văzut pe canalul nostru de youtube. Iar duminică, 12 noiembrie, publicăm un nou episod al Podcastului ZdCe. Colega noastră Natalia Zaharescu și invitatul ei, analistul politic Igor Boțan, analizează rezultatele primului tur al alegerilor locale generale și impactul acestora asupra alegerilor prezidențiale și parlamentare din următorii ani. Ca să nu ratați niciun material video, vă îndemnăm să vă abonați la canalul nostru de youtube și să activați notificările. Vă mulțumim că ne urmăriți! Numai bine!