Un fost pădurar vorbește despre cum sunt impuși silvicultorii să se implice în politică: „Iau o foaie A4 și o pun pe masă la fiecare pădurar: scrie cerere de aderare la partid. Dacă nu – scrie cerere de eliberare”
Vasile Frunză, un pădurar demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor.
La și alți colegi de-ai săi, Vasile Frunză a combinat de-a lungul anilor funcția de pădurar cu activitatea de politician. În 2019, a candidat la funcția de primar al satului Văsieni pe listele Partidului Unității Naționale. Anterior, a făcut parte din echipa Partidului Democrat, în perioada în care formațiunea condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc gestiona guvernarea, participând inclusiv la mitingurile politice ale partidului din capitală. Spune însă că ar fi fost forțat de împrejurări să fie și politician.
Vasile Frunză vorbește despre implicarea pădurarilor în politică de la minutul 26 în acest video.
„Noi am fost și au luat o foaie A4 și o pun pe masă la fiecare pădurar: scrie cerere de aderare la partid. Și dacă nu, mai pune una (o foaie, n.r.). Eu n-am vrut, chiar vă spun sincer, n-am vrut și mi-au mai scos altă foaie și mi-au pus-o: «scrie cerere de eliberare. Alege». Și dat fiind faptul că n-ai ce alege…”.
El recunoaște deschis că pădurarii sunt nevoiți să adune nu doar bani, dar și voturi, în campaniile electorale: „Anterior, am fost obligați să aducem un număr de voturi, ca să aducem oamenii. Noi avem foarte mulți lucrători la pădure, care lucrează la negru. Mai strângem un vreasc, mai mulțumim cu ceva și lumea oleacă ne stimează. Și noi trebuie cumva să motivăm persoanele date să voteze pentru cine ne zic ei. Care-s la conducere, pentru aceia noi și votăm. Recent, a fost pentru socialiști”.
Pădurarul susține că practica de a implica pădurarii în campania electorală vine încă din perioada guvernării comuniste. „Este o practică din anul 2009. A nu, ce să spunem că e din 2009. E din 2005 – 2006, ceva de genul ăsta, când a început să vină dl Filat pe arena politică. (…) Pe noi, care lucram la stat, ne grămădea dl Popșoi, ex-director al Agenției Moldsilva. Ne grămădea și ne spunea ca fiecare pădurar să aducem câte 5 oameni, familia, mama, tata. În 2010-2011, când s-a început cu alte partide la guvernare, masiv, 200 de oameni, 100 de oameni de fiecare pădurar. S-a început, au preluat schema și din ce merge, e din ce în ce mai greu, noi suntem mai tare supuși. Eu am pățit așa, că parcă-i de râs, parcă nu, dar ne ducem practic la aceiași oameni – și azi haidem cu unul, a doua zi haidem cu altul și oamenii ne mai trimit și ei … pe acasă, dar noi nu avem încotro”, recunoaște acesta.
Timp de mai mulți ani, pădurarul Vasile Frunză a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.
ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și vă prezintă, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. Fotoliile șefilor sunt însă, aproape de fiecare dată, de neclintit. E o lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea.
Citiți articolul integral: VIDEO/ Hoții de păduri. Furtul de lemn din pădurile Moldovei, văzut din interiorul sistemului. Convorbiri telefonice, indicații (i)legale, solicitări politice și case de milioane