UE a deschis negocierile cu R. Moldova și Ucraina: declarațiile liderilor europeni și mesajele autorităților de la Chișinău. Zboruri regulate către SUA și scandalul „Toma Ciorbă” | Săptămâna de Gardă
Se încheie o săptămână istorică pentru R. Moldova. Țara noastră a reușit să obțină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Care sunt primele declarații după acest succes, vă spunem în ediția de astăzi a Săptămânii de Gardă.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Consiliul European a dat undă verde deschiderii negocierilor cu R. Moldova și Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană. Decizia istorică a 26 de lideri europeni a fost luată în cadrul unui summit care s-a desfășurat la Bruxelles. Premierul ungar Victor Orban, care amenința că se va opune prin veto, s-a abținut de la vot, susținând că „extinderea este un proces juridic bazat pe merit” și că „Ucraina nu este pregătită”. Imediat după decizia Consiliului European, președinta R. Moldova, președintele parlamentului și premierul au transmis un mesaj comun.
Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Este un pas foarte important pe drumul nostru de integrare europeană și este meritul dumneavoastră, în primul rând, că am ajuns aici. Prin votul dumneavoastră, prin activitatea civică responsabilă de ani de zile îndreptată spre apărarea democrației, pentru construirea unui viitor mai bun pentru noi și generațiile viitoare, ați contribuit la această decizie”.
Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Vreau să mulțumesc tuturor celor care au crezut în noi, au crezut în faptul că R. Moldova, o țară mică, dar cum și-a căpătat renumele – cu inimă mare, a putut într-o perioadă foarte scurtă de timp, trecând prin crize, una după alta am demonstrat, ne-am demonstrat nouă în primul rând, că lucrurile frumoase și mari pot fi făcute atunci când pui multă inimă, dăruire și crezi în ceea ce faci. Un mare mulțumesc prietenilor. Felicitări prietenilor noștri de la Kiev. Mare mersi tuturor capitalelor, celor de la București, tuturor celor care au crezut în noi și ne-au ținut pumnii”.
Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Dragi cetățeni, felicitări. Stimați colegi din toate instituțiile, vă mulțumesc foarte mult pentru munca asiduă. De mâine avem și mai mult de lucru”.
După decizia Consiliului European, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a fost o hotărâre strategică și o zi care va rămâne gravată în istoria Uniunii Europene. Iar liderul de la București, Klaus Iohannis, a subliniat că România va juca în continuare un rol important pentru R. Moldova în acest proces și a transmis un mesaj pentru Chișinău, citez „vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reforme și împreună mergem mai departe”.
Pe lângă deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, Consiliului European a decis să acorde statutul de candidat pentru Georgia și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce această țară va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare.
Curtea de Apel Chișinău a declarat nulă dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale prin care a fost anulată înregistrarea la alegerile locale generale a candidaților partidului Șansă, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor. Totuși, actul administrativ normativ anulat „nu produce efecte juridice din momentul în care hotărârea instanței de judecată devine definitivă”. Reprezentanții Guvernului au menționat că vor ataca decizia la Curtea Supremă de Justiție.
Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Trebuie să înțelegem că se creează așa o situație, în care un grup criminal poate veni în R. Moldova, să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să aplice instrumentele necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. Statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”.
În spatele amenințărilor cu atacuri armate, lansate săptămâna trecută pe Telegram în adresa mai multor școli din capitală, se află Federația Rusă. Declarația a fost făcută, marți, de președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Federația Rusă n-o să ne lase în pace, din păcate. Partea bună este că ei nu pot direct să ne atace, pentru că este Ucraina care ne apără pe noi, dar și toată Europa. În schimb, ei continuă să folosească atacuri de tip hibrid. Ultimul pe care l-am trăit și l-am văzut a fost acea minciună lansată într-o noapte care vizau școlile. Asta este opera Federației Ruse, prin serviciile lor, prin toată mașinăria de minciună și de propagandă”.
Anterior, poliția a anunțat că fotografiile plasate pe un canal de Telegram, în care autorii demonstrau arme și muniții, erau vechi și au fost preluate de pe rețelele de socializare. Pe acest caz a fost inițiată o anchetă.
Operatorul aerian moldo-român HiSky a primit marți, 12 decembrie, autorizația pentru a efectua zboruri regulate către Statele Unite ale Americii. Astfel, după ce a primit Permisul de Operator Străin de Transport Aerian din partea Departamentului Transporturilor din SUA, compania are dreptul de a efectua zboruri către orice destinație din Statele Unite.
Săptămâna aceasta, doi candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au fost aleși în calitate de președinți de raion. Este vorba despre Ion Diavor la Nisporeni și Cristian Cainarian la Sângerei. Pentru că și-a dat votul pentru candidatul PAS de la Nisporeni, un consilier al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu, a fost exclus din formațiune. Partidul nu a menționat însă numele consilierului exclus.
Reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile se declară împotriva fuziunii celor două instituții și acuză Ministerul Sănătății că prin proiectul de hotărâre, supus consultărilor publice, se urmărește „închiderea spitalului Toma Ciorbă și transferarea lui în orașul Codru”.
Marți, mai mulți medici au organizat un marș în fața Guvernului, cerând autorităților să renunțe la reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că nu se va închide niciun spital și că instituțiile medicale, citez, „se comasează sub un management comun, deoarece au același specific – maladii contagioase, și că ambele activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar”. Detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.
Începând cu anul 2024, salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor de consilii ar putea să crească cu 50%, potrivit ministrului Finanțelor.
Petru Rotaru, ministrul Finanțelor: „Noi ne asumăm această creștere din bugetul de stat pentru primari, viceprimari și secretari de consilii. Creșterea asta va fi compensată din buget. Totodată, suntem acum în discuții cu CALM, cu părțile interesate, ca să liberalizăm potențialul autorităților publice locale, ca în cazul în care ai venituri proprii și sunt în creștere, atunci să poți să-ți permiți să-ți achiți angajații interni din veniturile tale proprii. Sper ca împreună să găsim acel compromis”.
Guvernul a inițiat procesul de preluare a controlului asupra infrastructurii și zăcămintelor de gaze din Victorovca, raionul Cantemir, și de țiței din Văleni, raionul Cahul. Conform autorităților, decizia vine în urma expirării, în 2017, a licenței de exploatare a zăcămintelor naturale oferite inițial, în 1995, companiei „Redeco” LTD din SUA și preluate ulterior, în 2007, de S.R.L. „Valiexchimp”.
ZdG a scris în acest an despre cine sunt persoanele și companiile care extrag petrol și gaze naturale în sudul țării. Articolele „Stăpânii petrolului” și „Stăpânii gazelor naturale extrase în Moldova” sunt de găsit pe site-ul nostru – zdg.md.
Șase preoți din Eparhia Chișinăului, printre care Maxim Melinti, paroh al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici, au fost eliberați din funcție și „opriți de a oficia cele sfinte”, după aderarea lor la Mitropolia Basarabiei. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei, subordonată patriarhiei ruse, îi acuză pe clerici, citez „de părăsirea samavolnică și lipsită de temei a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.
Iar Marin Pavlescu, un tânăr gay hărțuit în armată după ce s-a aflat despre identitatea sa sexuală, urmează să primească un prejudiciu moral în valoare de 120.000 de lei de la Armata Națională. Anunțul a fost făcut de organizația pentru drepturile LGBT din R. Moldova, GENDERDOC-M (ghenderdoc m), care a menționat că magistrații Judecătoriei Chișinău au admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de tânăr. Avocata lui Marin Pavlescu, Doina Ioana Străisteanu, a precizat pentru organizație că în cererea de chemare în judecată, reclamantul a cerut 1 milion de lei drept prejudiciu moral de la Brigada nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” și 500.000 de lei de la Ministerul Apărării. Prejudiciul material a fost satisfăcut în totalitate.
Regiunile ucrainene continuă să se afle sub focul artileriei ruse. Săptămâna aceasta, trupele ruse au atacat masiv regiunile Kiev și Odesa. 53 de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete asupra Kievului, iar o grădiniță și mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate. Între timp, țările europene continuă să sprijine autoritățile de la Kiev în fața agresiunii ruse. Danemarca a anunțat un pachet de asistență de aproximativ un miliard de euro, care conține în special muniție, tancuri și drone, iar Norvegia va oferi Ucrainei un ajutor de 1,8 miliarde de dolari până la sfârșitul anului curent.
Ungaria însă a blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru Ucraina, la doar câteva ore după ce s-a ajuns la un acord privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.
Anual, la 9 decembrie, oamenii integri marchează Ziua Internațională AntiCorupție. Tradițional, Ziarul de Gardă a lansat o expoziție care relevă cazurile de corupție ale anului, efortul jurnaliștilor de investigație și impactul muncii lor. Cum a fost expoziția din acest an, vedeți pe canalul nostru de youtube.
Anatolie Țurcanu, deputat în primul parlament al R. Moldova și semnatar al Declarației de Independență, a venit joi, 14 decembrie 2023, la redacția ZdG pentru a dona valoarea pentru un an a indemnizației sale de Cavaler al Ordinului Republicii. Banii donați de fostul deputat vor fi folosiți pentru a abona la Ziarul de Gardă persoane care doresc să citească ziarul, dar nu au posibilitatea financiară să se aboneze.
Oricine poate face cadou cuiva drag un ziar de investigații independent, accesând https://abonare.md/1. În cazul în care doriți să donați un abonament unei persoane necunoscute, în câmpul dedicat numelui și prenumelui abonatului indicați „donație”, iar noi vom direcționa abonamentul către o persoană din lista de așteptare a redacției.