Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Bugetul pentru anul 2024,…

VIDEO Bugetul pentru anul 2024, falsuri cu arme, aderarea unei biserici din Chișinău la Mitropolia Basarabiei și noutăți de pe frontul din Ucraina | Săptămâna de Gardă

Bugetul pentru 2024 a fost votat în prima lectură. Care sunt cifrele acestuia, vă spunem în această ediție. Tot astăzi vorbim despre o conferință la care au participat reprezentanții mai multor partide, atât pro-ruse, cât și pro-europene.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Parlamentul a votat în prima lectură bugetul pentru anul 2024. Conform documentului, de la 1 ianuarie 2024, va fi majorată până la 20 de mii de lei indemnizația acordată la nașterea unui copil, iar salariile a peste 50 de mii de cadre didactice ar urma să crească cu 15%. Bugetul pentru anul viitor prevede, de asemenea, alocații în mărime de un miliard 600 de milioane de lei pentru subvenționarea sectorului agricol și dezvoltarea rurală, dar și 322 milioane de lei pentru eficiența energetică.

Veniturile bugetului de stat se estimează în sumă de 66,6 miliarde de lei, iar cheltuielile în sumă de 82,3 de miliarde de lei. Deficitul bugetului de stat se estimează a fi 15,8 miliarde de lei. Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua. Începând cu anul viitor, salariul minim lunar pe țară va crește de la 4000 la 5000 de lei. Decizia a fost aprobată, miercuri, de Cabinetul de miniștri. Astfel, mărimea salariului minim pe ţară constituie 29,58 lei pe oră. 

Persoanele care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md, până pe 25 noiembrie, pot afla ce categorie de vulnerabilitate energetică le-a fost atribuită, accesând cabinetul personal de pe platformă. Conform Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cele mai multe gospodării s-au încadrat în categoria de vulnerabilitate extremă, foarte ridicată și ridicată. 

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Îndemnăm toți cetățenii în continuare, care nu s-au înscris în sistemul de compensații, să o facă până pe data de 25 decembrie, pentru ca să beneficieze de compensații pentru această lună. Dacă cetățenii care s-au înscris nu sunt de acord cu categoria de vulnerabilitate care le-a fost atribuită îi încurajăm să solicite explicații și suport suplimentar din partea echipei ministerului la linia telefonică: 0 8000 5000 sau la adresa de e-mail [email protected]. Echipa noastră este gata să vă ofere toate explicațiile de rigoare”.

Starea de urgență în R. Moldova nu va mai fi prelungită după data de 30 decembrie. Potrivit premierului Dorin Recean, guvernul pregătește însă mai multe pachete legislative care să permită gestionarea unor situații în afara stării de urgență. Recean a precizat că cele 12 posturi TV cu licențele suspendate nu vor putea emite nici după încheierea stării de urgență.

Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: „Eu și anterior am vorbit că Guvernul pregătește și a adoptat mai multe pachete legislative care să permită Guvernului să gestioneze astfel de situații, în afara stării de urgență. Prin urmare, cele 12 televiziuni care sunt despre propagandă și despre finanțare ilegală, despre propagandă și deservirea unor grupări criminale nu vor putea să emită în eter mai departe”.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat, vineri, despre mai multe „informații false” publicate pe un canal de Telegram anonim, care conținea, printre altele, amenințări în adresa mai multor instituții de învățământ din capitală. Potrivit poliției, fotografiile plasate pe acest canal, în care autorii demonstrează arme și muniții, sunt vechi și au fost preluate de pe rețelele de socializare. Pe acest caz a fost inițiată o anchetă. Canalul de Telegram nu mai era activ în dimineața zilei de vineri, 8 decembrie.

Politicieni din mai multe partide, atât pro-ruse, cât și pro-europene, au participat, miercuri, la o conferinţă cu titlul „Lecţiile scrutinului local 2023 şi perspectivele democraţiei în Moldova”. Din fotografiile apărute pe rețelele sociale rezultă că printre participanți s-au numărat Igor Dodon, Irina Vlah, Ion Chicu, Dumitru Diacov, Constantin Starîș, Ștefan Gligor și Vasile Costiuc.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Chișinău a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, și a aderat la Mitropolia Basarabiei. Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, a precizat pentru Ziarul de Gardă că aderarea a avut loc săptămâna trecută.

Petru Storoja, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău: „Am făcut un pas foarte, foarte asumat, foarte important, un pas istoric. Am aderat cu toții, cu acest sfânt lăcaș, la Mitropolia Basarabiei pe stil vechi”.

Tudor Cuculescu, președintele Organizației Teritoriale Rezina a Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a fost ales în funcția de președinte al raionului Rezina cu votul colegilor săi de partid, al consilierilor Partidului Schimbării și cei ai Partidului Socialiștilor. Deputatul PAS Radu Marian a declarat că fusese agreată crearea unei coaliții formate din consilierii PAS, ai Platformei DA și ai Partidul Schimbării, însă cei din urmă și-ar fi schimbat poziția ulterior. Detalii aflați pe zdg.md.

Un caz de rujeolă a fost confirmat pe teritoriul R. Moldova la un copil de trei ani din orașul Soroca, revenit recent din Federația Rusă. Potrivit Ministerului Sănătății, atât copilul, cât și persoanele care au intrat în contact cu acesta nu erau vaccinate împotriva rujeolei. Acesta este al doilea caz de rujeolă înregistrat în R. Moldova de la începutul anului 2023.

Edificiul amplasat pe strada Veronica Micle nr. 5 din capitală și terenul aferent acestuia vor fi transmise din proprietatea statului în gestiunea Primăriei municipiului Chișinău, pentru deschiderea unui Centrul Cultural care urmează să-i poarte numele compozitorului „Eugen Doga”. Potrivit unei decizii adoptate de Guvern, în cadrul Centrului va fi sistematizat patrimoniul de creație al maestrului, iar opera sa va fi studiată de experți din domeniul muzicologiei, studenții universităților și colegiilor de muzică.

Planificarea în anul 2021, pe bani puțini, a lucrărilor de construcție a unui bloc de studii pentru liceul teoretic „Hyperion” din orașul Durleşti a crescut prețul construcției cu aproape două milioane de lei și termenul de dare în exploatare cu aproape un an. În timpul executării lucrărilor de construcție s-au depistat zeci de neconformități în proiect, fiind întocmite 26 de acte privind necesitatea unor lucrări suplimentare. Ce spun persoanele implicate în proiect, aflați din investigația publicată pe canalul nostru de YouTube.

Asistența financiară nerambursabilă oferită de Comisia Europeană pentru consolidarea mecanismelor anticorupție va fi majorată de la 8,4 milioane de euro la 10,8 milioane de euro. Totodată, perioada de executare a Acordului de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și Comisia Europeană care prevede acest lucru va fi extinsă de la 84 la 102 luni de la momentul intrării în vigoare a documentului.

Reforma justiției este și subiectul unui material publicat recent pe canalul de YouTiub al Ziarului de Gardă. Am întrebat cum văd oamenii simpli procesul de reformare al justiției, am cerut explicații de la cei care conduc justiția din R. Moldova, dar și opiniile diplomaților Occidentali acreditați la Chișinău. 

Șoferul care în septembrie 2022 a lovit mortal un pieton care se afla pe un trotuar din sectorul Botanica al capitalei a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Instanța a mai dispus încasarea din contul șoferului implicat în accident în beneficiul fiului victimei a sumei de 132 de mii de lei drept prejudiciu material și moral.

Au trecut mai mult de 650 de zile de la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina. Săptămâna aceasta, portul Izmail, de la granița Ucrainei cu România, a fost bombardat de trupele ruse. În urma atacurilor un om a fost ucis, iar mai multe obiecte de infrastructură civilă au fost avariate.  Tot săptămâna aceasta, senatul SUA a respins un proiect de lege care includea ajutor financiar de peste 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Republicanii din ambele camere ale Congresului au cerut reglementări mai stricte la frontieră în schimbul sprijinului lor și au spus că proiectul de lege nu a reușit să le îndeplinească cerințele.

La final avem un mesaj important pentru comunitatea ZdG. Pentru că Poșta Moldovei a mărit de patru ori prețul de distribuție a ziarelor, de la un leu 71 de bani – la 5 lei 80, apariția în continuare a versiunii tipărite a Ziarului de Gardă, cel mai citit ziar din R. Moldova, a devenit incertă. Pentru a nu compromite în totalitate campania de abonare pentru 2024, și așa întârziată cu o lună și jumătate, redacția ZdG a decis să semneze noul contract cu Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei, chiar dacă nu avem încă o soluție de compensare a costurilor suplimentare impuse de poștă. 

Au rămas doar 10 zile de abonare pentru anul 2024. Dacă vreți să citiți în continuare Ziarul de Gardă sau vreți să-l faceți cadou cuiva drag, intrați pe abonare.md și, în doar câteva clickuri, perfectați un abonament.