Șeful Ocolului Silvic vizat în dezvăluirile unui pădurar, publicate de ZdG, suspendat din funcție. Cum comentează directorul Moldsilva acuzațiile silvicultorului
Anatolie Untu, șeful Ocolului Silvic Bobeica, vizat în dezvăluirile și acuzațiile fostului pădurar Vasile Frunză, publicate anterior de ZdG, a fost suspendat din funcție pentru 15 zile. În această perioadă, o comisie va verifica activitatea acestuia și acuzațiile care i-au fost aduse, a declarat pentru ZdG Dumitru Cojocaru, directorul general al Agenției Moldsilva.
Joi, trei iunie, în ediția tipărită, iar ulterior, vineri, patru iunie, pe www.zdg.md, Ziarul de Gardă a publicat o anchetă în care Vasile Frunză, un pădurar controversat, demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor.
Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.
ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. O lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea.
Ancheta jurnalistică a arătat cum pădurarii sunt obligați să se implice în politică, în campaniile electorale, să strângă bani pentru superiori sau să taie copaci la indicația acestora.
Am verificat și declarația pădurarului Vasile Frunză care a spus că, în urmă cu câțiva ani, după ce Anatolie Untu, șeful Ocolului Silvic Bobeica a fost repus în funcție prin intermediul Judecătoriei Hâncești (el fiind demis în 2016), acesta i-a cerut să ducă lemn la casa familiei președintelui Judecătoriei Hâncești, Mihail Macar. În proces, Untu fusese reprezentat de avocatul Alexandru Macar, care este fiul președintelui Judecătoriei care a examinat litigiul. Așa am descoperit că gospodăria familiei Macar e înconjurată de un gard din lemn, poarta, la fel, este din lemn, iar întreaga curte a casei este acoperită cu o carcasă din lemn, în interiorul ogrăzii putând fi văzut și un foișor, la fel din lemn.
Varianta integrală a anchetei jurnalistice o puteți citi accesând următorul link: VIDEO/ Hoții de păduri (I). Furtul de lemn din pădurile Moldovei, văzut din interiorul sistemului. Convorbiri telefonice, indicații (i)legale, solicitări politice și case de milioane
Cum comentează directorul Moldsilva dezvăluirile pădurarului
Dumitru Cojocaru, directorul general al Agenției Moldsilva a declarat pentru ZdG, după publicarea dezvăluirilor, că Anatolie Untu, șeful Ocolului Silvic Bobeica, entitate care face parte din cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură „Hâncești-Silva”, vizat în declarațiile lui Vasile Frunză a fost suspendat din funcție pentru o perioadă de 15 zile.
„Moldsilva a reacționat chiar vineri momentul acesta și noi am inițiat o anchetă de serviciu, anchetă amplă de serviciu. L-am suspendat pe domnul Untu, șeful Ocolului Silvic, din funcția pe care o deține, pentru 15 zile. Dacă o să fie nevoie, din punct de vedere legal și a legislației, noi putem această anchetă și până la 30 de zile, dar noi am socotit că, în 15 zile, comisia care este o să se descurce pe toate întrebările…”, a precizat Cojocaru. Acesta afirmă că reprezentanții comisiei vor include în anchetă și informațiile care se regăsesc în plângerile depuse anterior la Moldsilva de către Vasile Frunză și de către fratele său, Andrian Frunză, care a reclamat faptul că a fost angajat pentru munci în cadrul Ocolului Silvic, dar nu a fost plătit. „Și vă promit că toate aceste lucruri o să fie elucidate în cel mai serios moment. Și eu vreau să vă spun dumneavoastră că, în primul rând, aceste lucrări sunt efectuate în anii ‘17, ‘18, ‘19. Din venirea mea în funcția de director general, în 2020, primul lucru care mi l-am propus, asta-s mărirea suprafețelor de pădure și, doi, lupta cu tăierile ilicite și alte feluri de încălcări”.
Cojocaru a menționat că „o să fie un material care o să fie la controlul nostru, domnul, șeful direcției juridice, o să verifice fiecare din aceste persoane, cum au lucrat, ce au făcut”. Anatolie Untu a fost la directorul Moldsilva în birou, după apariția articolului în ZdG, a confirmat Cojocaru. „Și eu astăzi i-am spus domnului Untu că, dacă aceste lucrări, nu mă interesează că o avut în 2017, 2018, au fost, adică tu ești un potențial, ca să-mi faci mie, adică Agenției Moldsilva, unele probleme. De-atâta el o să fie sancționat în modul cel mai dur, dar o să fie, din punct de vedere juridic, o să fie pe dreptate. Și materialele toate o să fie, indiferent de ce spune domnul Untu, materialele anchetei o să fie la Procuratura Generală”.
„Eu nu am vorbit cu el anume despre cazul pe care dvs l-ați elucidat. Eu, astăzi, am invitat directorul gospodăriei silvice, pe domnul Untu, unde i-am adus la cunoștință despre ordinul de numire a anchetei de serviciu și cine o conduce. Le-am prezentat persoanele care sunt acolo. Ei deja încep a lucra, de mâine (marți, n.r.), în cazul de față. I-am spus lui domnul Untu, că, în acest ordin, este prevăzută și, adică, el, din funcția respectivă, pe 15 zile, să fie suspendat – suspendarea lui din funcția respectivă, ca el să nu poată influența pe nimeni, acolo, în această anchetă”, susține directorul Moldsilva.
Cojocaru a precizat că ar putea fi verificată și averea silvicultorilor vizați în articolul ZdG. „O să mă uit și la lucrurile astea care, prea luxos trăiesc băieții ăștia, dacă dvs ați văzut acolo și casele și mașină. Eu, de exemplu, n-am mașina mea. Eu trăiesc la etajul 12, împreună cu feciorul și nici lor n-o să le permit să facă așa încălcări. Care o să facă, toți o să fie sancționați”, a promis directorul Moldsilva.
Comunicatul Agenției Moldsilva după publicarea articolului
Oficial, Agenția Moldsilva a anunțat că va verifica activitatea Întreprinderii Hâncești-Silva printr-un comunicat de presă publicat luni, 7 iunie, după întâlnirea pe care ZdG a avut-o cu directorul general al instituției, Dumitru Cojocaru. Instituția nu a făcut referire la ancheta ZdG, dar în comunicat se menționează că „preponderent în ultima perioadă, comunitatea silvicultorilor din Republica Moldova a devenit ţinta unor atacuri fără precedent, interpretări manipulatorii ale realităţii şi ale proceselor silvoculturale, insinuări şi învinuiri aberante”.
În comunicatul Moldsilva se precizează că instituția a luat „act de toate informaţiile recente, ce vizează Întreprinderea pentru Silvicultură „Hînceşti-Silva”, menţionăm faptul că noi suntem cointeresaţi, în primul rând, să elucidăm toate faptele şi circumstanţele ce sunt vehiculate în mass-media şi de aceea am decis formarea unei comisii speciale ce va iniţia o anchetă de serviciu”.
„Comisia respectivă este formată prin ordinul directorului Agenţiei „Moldsilva” nr. 157 din 04.06.2021 şi include cei mai buni specialişti din ramura silvică, cu rezultate notorii şi experienţă de activitate. Misiunea acestor persoane va consta în realizarea unei analize minuţioase a tuturor faptelor expuse în materialele jurnalistice şi expunerea concluziilor de rigoare pe fiecare caz în parte. Absolut toate materialele din ancheta de serviciu vor fi aduse la cunoştinţa cetăţenilor şi societăţii, fie pentru a proteja bunul nume al silvicultorilor oneşti care îşi îndeplinesc cu sârguinţă obligaţiunile de a dezvolta pădurile ţării, fie pentru a elucida cazurile negative şi persoanele care au ales să încalce legislaţia silvică.
Ţinem să menţionăm că pretinsele încălcări vizate în materialele de investigaţie au avut loc în perioade anterioare (2017-2019), până la mandatul actualei conduceri a Agenţiei „Moldsilva”, totuşi, suntem, în primul rând, cointeresaţi în stabilirea adevărului şi promovarea unor principii clare şi transparente de transpunere a legislaţiei silvice în practica de activitate a entităţilor silvice din subordine.
Reprezentanţii acestei comisii vor avea destule împuterniciri şi condiţii favorabile pentru cercetarea minuţioasă a tuturor faptelor expuse în materialele jurnalistice, iar probele acumulate vor fi transmise organelor procuraturii şi la CNA. Exact aşa precum am făcut-o deja în peste 20 de cazuri, pe perioada anului curent de activitate, sperând în înfăptuirea unei justiţii corecte. Actualmente materiale similare au fost expediate în adresa Procuraturii Generale şi a Procuraturilor de la Hînceşti şi Ungheni” se spune în comunicatul Moldsilva.
Moldsilva are deja o concluzie, înainte de a verifica informațiile?
Totuși, deși a anunțat că s-a format o comisie de anchetă, în comunicatul Moldsilva s-au strecurat mai multe concluzii și acuzații indirecte în adresa pădurarului care a făcut dezvăluirile.
„Nu mai mică ne este mirarea când persoanele care au admis încălcări frecvente şi care sunt eliberate din serviciu pentru gravitatea faptelor admise în activitate, după o anumită perioadă de timp se prezintă înapoi la serviciu, fiind bizar îndreptăţite de deciziile judecăţii. Dar deja cum este înfăptuit actul justiţiei, evident, nu ţine de responsabilitatea noastră, noi asumându-ne doar consecinţele.
Suntem absolut convinşi că transparenţa este cel mai sigur şi efectiv model de dezvoltare, când rezultatele concrete şi vizibile caracterizează activitatea silvicultorului sau a entităţii silvice. Totuşi, incidenţa sau coincidenţa unor evenimente ne demonstrează faptul că absolut toate persoanele care în diverse perioade au ales să facă declaraţii de răsunet despre pretinsele deficienţe în ramura silvică, au procedat aşa exact după ce au fost sancţionaţi pentru tăieri ilicite, management defectuos, sau alte lacune admise în activitate. Deci, atât timp cât te dedai unor încălcări şi nu eşti pedepsit toată activitatea ramurii silvice este regulamentară, iar atunci când plăteşti cu funcţia pentru carenţe sistematice, descoperi în sine un spirit rebel – luptător pentru dreptatea imaginară.
În aceeaşi manieră ne asumăm responsabilitatea să efectuăm o anchetă veridică de serviciu pentru a stabili adevărul şi să vă informăm oportun despre toate concluziile acestei comisii pentru ca opinia publică să cunoască realitatea dintr-o sursă sigură, nu din frustrările sau emoţiile unor persoane certate cu legea”, se precizează în comunicatul Moldsilva.
Instituția face apel la cetățeni să semnaleze abuzurile și face referire la un caz recent, descoperit tot de ZdG, când în pădurea de la Durlești au fost demontate mai multe construcții din beton. Nici în acest caz însă instituția nu anunță că s-a autosesizat în urma unei anchete publicate de Ziarul de Gardă.
„Reiterăm şi de această dată că mizăm pe ajutorul populaţiei, pentru ca în cazurile când consideră că sunt înregistrate abuzuri să informeze la Linia specializată anticorupţie, tel. 022 211-311. Acţiunile comune dau roade, deoarece exact aşa s-a întâmplat cu demolarea construcţiilor neautorizate din pădurea de la Durleşti”.
Ziarul de Gardă va urmări acest caz și va reveni cu informații după finalizarea anchetei de serviciu inițiate de Agenția Moldsilva.
Timp de câteva luni, ZdG a documentat cum se fură lemnul din pădurile Moldovei, cum (nu) sunt pedepsiți cei implicați în acest proces, cum sunt disponibilizați, după care revin în funcții grație unor relații pe care le au în lumea politică sau în justiție. Am descoperit un sistem în care șefii sunt numiți sau subordonați politic, unii dintre ei neavând studii în domeniu, iar cei care încearcă să muncească onest sunt îndepărtați. Pădurea statului a devenit, pentru mulți dintre cei care trebuie să aibă grijă de ea, o afacere privată.
Vineri, 4 iunie, în ajunul Zilei Mondiale a Mediului, am publicat primul articol din seria „Hoții de păduri”. Luni, 7 iunie și marți, 8 iunie au fost publicate alte două subiecte la tema tăierilor de pădure. Miercuri, 9 iunie, va fi publicată ultima parte a anchetei jurnalistice.
Citiți primele trei părți ale anchetei Hoții de păduri: