Tauber a rămas din nou fără imunitate parlamentară, Wizz Air ar putea reveni pe piața din R. Moldova, iar fondatorul „Bismobil Kitchen” și alți trei angajați ai companiei, trimiși pe banca acuzaților | Săptămâna de Gardă
Deputata Partidului Politic „Șor” Marina Tauber a rămas din nou fără imunitate parlamentară. Compania Wizz Air ar putea reveni pe piața aeronautică din țara noastră, iar Parlamentul a prelungit starea de urgență pe teritoriul R. Moldova cu încă 60 de zile.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.
Parlamentul a adoptat Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, care a avut loc duminica trecută. Hotărârea a fost votată de 55 de deputați. Documentul declară drept ireversibilă calea de integrare europeană a Republicii Moldova și cheamă întreaga societate, inclusiv forțele politice, citez „să dea dovadă de maturitate, unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național – aderarea R. Moldova la UE”. Înainte de a fi votată rezoluția, deputații socialiști, comuniști și cei ai Partidului Șor au părăsit sala de ședințe a Parlamentului.
Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a rămas din nou fără imunitate parlamentară. Legislativul a aprobat vineri trei cereri care prevăd acest lucru recepționate de la procurorul general interimar, Ion Munteanu. Procurorul a solicitat Parlamentului încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei, citez „în vederea reținerii, arestării și trimiterii în judecată penală în dosarul acceptării cu bună știință a finanțării partidului politic și a concurentului electoral de către un grup criminal organizat în perioada 2021-2023”, dar și în cauza privind falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în perioada alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți din noiembrie 2021. Ultima dată, deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară pe 26 mai 2022.
Parlamentul a prelungit, vineri, starea de urgență pe teritoriul R. Moldova cu încă 60 de zile, începând cu data de 4 iunie. Autoritățile își argumentează decizia prin amenințările existente la adresa securității naționale, în contextul războiului din Ucraina.
Iar Ilan Șor, Gherghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika ar urma să fie sancționați de UE pentru acțiuni care subminează sau amenință suveranitatea R. Moldova. Lista a fost propusă pe 22 mai de Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și urmează să fie aprobată de Consiliul UE.
Săptămâna aceasta, Curtea de Apel Comrat a validat mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, aleasă în funcția de bașcană a Găgăuziei. Decizia a fost pronunțată în timp ce Procuratura Anticorupție continuă examinarea listelor alegătorilor din Găgăuzia în contextul „bănuielii rezonabile privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării”.
Iar Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a respins cererea prealabilă depusă de Partidul Politic „Șor”, prin care se solicita anularea hotărârii CEC cu privire la inițierea procedurii de validare a mandatului de deputat a lui Vladimir Vitiuc, candidat supleant pe listele Partidului „Șor”. Astfel, magistrații Curții Constituționale urmează să se expună în privința validării mandatului de deputat a fostului comunist, democrat, iar mai apoi membru al Partidului Șor, care urmează să ocupe în Parlament locul fostului deputat-fugar Ilan Șor. Vitiuc era vicepreședinte al Partidului Șor în momentul alegerilor, însă ulterior relația acestuia cu partidul s-a deteriorat.
Aproape 5 milioane de lei. Atât a cheltuit Guvernul pentru organizarea Adunării Naționale „Moldova Europeană” de duminică, 21 mai, care a adunat în centrul capitalei circa 80 de mii de persoane, conform datelor publicate de poliție.
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Guvernul nu a cheltuit niciun leu pentru transportarea participanților sau asigurarea cu mâncare a participanților, în pofida unor zvonuri lansate în această perioadă. Reamintim pe această cale să vă informați din surse oficiale și credibile. Devizul de cheltuieli a mai inclus costuri pentru chiria și amenajarea scenei din PMAN, sonorizarea, asigurarea structurii necesare în jurul Arcului de Triumf, corturi dar și onorarii pentru concert”.
Reporterii ZdG au adunat mai multe declarații ale cetățenilor care au participat duminică la Adunarea „Moldova Europeană”. Pe canalul nostru de YouTube găsiți mai multe materiale la acest subiect, inclusiv un rezumat al discursurilor ținute de pe scenă.
Președintele rus Vladimir Putin ar fi arestat dacă ar intra pe teritoriul R. Moldova, în contextul mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu într-un interviu pentru presa din România.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Da, R. Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții”.
După declarațiile Maiei Sandu, deputatul rus Vladimir Djabarov a amenințat cu deschiderea unui dosar penal pe numele președintei Republicii Moldova și cu anunțarea acesteia în căutare internațională. Reprezentanții Președinției au declarat pentru ZdG că „instituția nu comentează” afirmațiile oficialului rus.
Operatorul aerian Wizz Air ar putea reveni pe piața aeronautică din R. Moldova. Subiectul a fost discutat de ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, cu omologul său ungar, care efectuat o vizită de lucru la Chișinău.
Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „L-am asigurat pe colegul meu maghiar despre faptul că R. Moldova așteaptă, își dorește și vom lucra împreună cu autoritățile ungare, pentru a accelera momentul în care compania Wizz Air revine în R. Moldova. Evident, este o decizie bazată pe criterii comerciale pentru Wizz Air, care este o companie privată, dar din partea Guvernului R. Moldova vom face tot posibilul ca această companie să revină pe piața noastră, astfel încât cetățenii noștri, oamenii noștri de afaceri, partenerii noștri străini, să poată vizita R. Moldova mult mai ușor decât este cazul astăzi”.
Wizz Air este o companie aeriană low-cost maghiară, care și-a suspendat toate zborurile către şi din Chişinău, începând cu 14 martie curent.
Instituția publică națională „Teleradio-Moldova” va fi modernizată după modelul companiei de televiziune britanică BBC. Potrivit lui Vlad Țurcanu, directorul general al companiei „Teleradio-Moldova”, proiectul, în valoare de 23 de milioane de lei, este finanțat de Guvernul Regatului Unit și va dura doi ani.
Autoritatea Națională de Integritate are un nou președinte. Juristul Lilian Chișca a fost desemnat în calitate de șef al instituției. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu pe 22 mai și publicat ulterior în Monitorul Oficial. Chișca a fost vicepreședinte al ANI, iar anterior a activat în calitate de inspector superior la Centrul Național Anticorupție.
După o pauză de aproape două luni, la Curtea Supremă de Justiție a fost reluată examinarea dosarului fostului șef de stat Igor Dodon, în care se cercetează episodul filmat în iunie 2019, când acesta a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră în care s-ar fi aflat aproximativ un milion de dolari. Cum au încercat, fără succes, avocații lui Igor Dodon să-l scape de interdicția de a părăsi țara, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.
Mihail Șaran, fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, un director operațional și doi agenți comerciali ai companiei au fost trimiși pe banca acuzaților, în dosarul escrocheriei de circa 40 milioane de lei. Conform Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, cei patru ar fi prejudiciat șapte persoane cu peste 4,3 milioane lei.
Și șoferița de troleibuz care a lovit mortal o minoră pe 24 martie, în sectorul Ciocana al capitalei, va compărea pe banca acuzaților. Procuratura municipiului Chișinău a anunțat joi că a încheiat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în care șoferița este acuzată că „a ignorat cerințele Regulamentului Circulației rutiere, fapt ce a dus la tamponarea unei minore de 12 ani”. Potrivit oamenilor legii, femeia riscă o pedeapsă maximă de până la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Zilele trecute, Procuratura Anticorupție a anunțat că un magistrat din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a dispus examinarea cauzei penale de învinuire a ex-deputatului democrat Vladimir Andronachi, în dosarul „Frauda bancară”, în ședință închisă, la cererea părții apărării. Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, dosarul este examinat de judecătorul Gheorghe Balan. În acest context, procurorii susțin că vor solicita Consiliului Superior al Magistraturii intervenția legală pentru inițierea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului care a luat această decizie.
Războiul din Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază. Mihailo Podoleak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a sugerat zilele trecute că a început contraofensiva forțelor armate ucrainene. Între timp, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că luptătorii săi au început să se retragă din orașul Bahmut și că aceștia vor fi înlocuiți cu trupe regulate ruse. Tot săptămâna aceasta, Administrația Biden a aprobat vânzarea de rachete sol-aer NASAMS Ucrainei pentru circa 285 de milioane de dolari. Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a declarat anterior că NASAMS a avut o rată de succes de 100% în interceptarea rachetelor rusești.