Reprezentanții Platformei DA au protestat în fața Guvernului și au solicitat achitarea salariilor angajaților CFM: „Statul are nevoie de Calea Ferată – nu de Calea Furată”
Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr (DA) s-au adunat luni, 14 iunie, în fața Guvernului unde au protestat și au solicitat achitarea salariilor angajaților a Î. S. „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), trecerea CFM în subordinea Executivului și tragerea la răspundere a celor care au prejudiciat întreprinderea.
„Cerem sancționarea hoților. Veniți cu noi – vă fură și pe voi”, au scandat manifestanții.
„Jos corupția”, au scandat protestarii.
„De câteva luni avem acest subiect în vizor. Vreau să înțelegeți importanța. CFM asigură zece mii de locuri de angajați. Este o întreprindere care deține 11 mii de hectare și până în ziua de azi CFM nu cunoaște câte terenuri are la dispoziție. Datoriile CFM au ajuns aproape un miliard de lei”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.
La data de 3 iunie, Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care exercită urmărirea penală privind delapidarea patrimoniului Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, în proporții deosebit de mari, acțiuni comise de un grup criminal organizat, cu abuz în serviciu, au dispus efectuarea perchezițiilor la mai multe firme, dar și domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii implicate în delapidarea Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”.
Atunci, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari a declarat că în urma perchezițiilor, la unele persoane au fost găsite trei milioane de lei și aproximativ 100 mii de euro „asta în situația când angajații CFM rămân de aproape 6 luni fără salarii”.
La 18 mai curent, ZdG, care a intrat în posesia informațiilor SIS, care vizează principalele fenomene care au supus întreprinderea de stat unui proces continuu de subminare economică și, totodată, descrie schemele care au adus o întreprindere strategică de stat în prag de faliment, a publicat un articol despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei.
Informațiile din documentul publicat recent de ZdG se regăsesc aproape în totalitate în Ordonanța de efectuare a perchezițiilor.
Raportul SIS, semnat de directorul Alexandr Esaulenco, a ajuns, în decembrie 2019, pe masa președintelui Igor Dodon, dar și pe cea a premierului de atunci, Ion Chicu. Ulterior, raportul a ajuns și pe masa unor deputați din Parlament, iar mai târziu a intrat și în posesia ZdG.
Informațiile au ajuns tot atunci și pe masa Procuraturii Anticorupție, dar și pe cea a Centrului Național Anticorupție. Deși ambele instituții afirmă că au pornit cauze penale pe marginea ilegalităților descrise în document, materialele au fost transmise Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care gestiona, din februarie 2020, un alt dosar penal care viza CFM-ul. De atunci și până acum, însă, nu au fost făcute publice informații despre mersul anchetei, deși reprezentanții PCCOCS susțin că procurorii „sunt în faza activă a investigațiilor”.
Documentul oglindește perioada 2018-2019, grupurile de companii afiliate factorilor de decizie din CFM și persoanelor din anturajului politic care, în rezultatul implementării unor scheme, au prejudiciat întreprinderea de stat cu milioane. ZdG a analizat documentul și a verificat faptele expuse.