Reacția primarului Ion Ceban după perchezițiile efectuate de CNA la arhitectul-șef al capitalei
Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că Svetlana Dogotaru, șefa Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, vizată în dosarul pe abuz de serviciu, ar fi sesizat anterior Centrul Național Anticorupție (CNA) în legătură cu unele terenuri la care ar fi avut anumite întrebări.
Edilul capitalei a spus că nu cunoaște despre ce terenuri este vorba și că nu va cere o anchetă internă.
„(…) Doamna Dogotaru personal a transmis la CNA 96 de terenuri despre care s-a discutat în spațiul public și la care ar fi avut întrebări de orice tip (…). Nu am de ce să fac anchetă internă în această privință. CNA-ul face în continuare, alături de alte organe subordonate Partidului Acțiune și Solidaritate, show (…). Nu cunosc detalii cu privire la anchetă (…)”, a spus Ion Ceban.
Arhitectul-șef al municipiului Chișinău și administratorii unei companii de construcție din capitală au ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA) după ce au pus la cale o schemă prin care urmăreau scopul deposedării municipalității de un lot de teren. Este vorba despre un lot situat într-un cartier rezidențial din capitală cu suprafața de 0,43 ha, cu o valoare de circa 22 milioane de lei. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei municipiului Chișinău, Svetlana Dogotaru este șefa Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.
Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat joi, 29 februarie, percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale arhitectului-șef al capitalei și agentului economic, de unde au fost ridicate documente relevante cauzei penale.
Factorii de decizie ai companiei de construcție, în complicitate cu reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău, ai Agenției Servicii Publice, Departamentului „Cadastru” au înregistrat un drept de proprietate (superficie) asupra terenului aferent construcției în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chișinău și în baza unui contract de arendă expirat, iar temeiul înregistrării servind cererea arhitectului-șef al municipiului Chișinău, conform unui comunicat al CNA.
Ulterior, după obținerea dreptului înregistrat, în baza unor acte permisive expirate, agentul economic ar fi înregistrat pe lotul de teren în cauză mai multe bunuri imobile.
Potrivit CNA, arhitectul orașului a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și urmează a fi cercetat în stare de libertate.