Protestul fermierilor și cele mai importante declarații ale ministrului Vladimir Bolea, care este audiat în Parlament. Agricultorii pot depune dosare la AIPA pentru a solicita suport
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este audiat joi, 15 februarie, în plenul Parlamentului în legătură cu situația din sectorul agricol. Oficialul a menționat că cel mai mult au avut de suferit producătorii de cereale și că agricultorii mici și mijlocii au primit în toamna anului 2023 câte 1240 de lei per hectar ca măsură de suport din partea Guvernului. În 2024, cei mai afectați fermieri ar urma să primească 2500 de lei per hectar. Totuși, ministrul recunoaște că situația din agricultură este dificilă.
„(…) Odată cu începutul războiului din Ucraina, pe piața bazinului Mării Negre și în Europa inclusiv s-au prăbușit prețurile. R. Moldova era o țară care exporta 75% din produsele sale prin porturile din Odesa. La etapa actuală, de la 34 de țări acum avem posibilitatea să exportăm produsele agroalimentare ale R. Moldova doar în 13. S-au scumpit de două-trei ori transportul și cheltuielile de logistică pentru producătorii agricoli din R. Moldova. Rândurile interminabile de la vamă a dus la scumpirea exorbitantă a cheltuielilor de transport și de logistică. Toate aceste lucruri afectează în mod direct producătorii agricoli (…).
Cel mai mult au avut de suferit producătorii de cereale. Din păcate, de-a lungul anilor R. Moldova nu a reușit să crească industria procesatoare de materie primă. Noi am devenit o țară producătoare și exportatoare de materie primă (…). În prima fază, 200 de milioane de lei au fost repartizate de Guvernul R. Moldova, AIPA către agricultori. Vorbim de 2161 de producători agricoli, care în toamna anului 2022 au semănat culturi de toamnă, cum ar fi grâu și orz, au primit câte 1240 de lei per hectar, bani pe care agricultorii i-au primit în conturile lor în toamna anului 2023 ca una dintre soluțiile de reducere a prețurilor de cost (…)”, a declarat Vladimir Bolea în plenul Parlamentului.
Între timp, fermierii din raioanele Hâncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni și Criuleni continuă să protesteze. Începând cu ora 10:00, drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost blocat, circulația vehiculelor fiind imposibilă, conform Poliției de Frontieră. La această oră, agricultorii au deblocat accesul doar pentru rutele regulate.
Agricultorii cer în continuare acordarea motorinei din România și alocarea compensațiilor la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui.
„(…) Toți cunosc problemele agricultorilor. Nu se intervine și nici nu se discută. Noi am propus soliții nenumărate, începând cu sistemul bancar. Este modelul României. Noi înțelegem că bani în bugetul de stat nu sunt și mulți ne critică că ce mai vrem atâta. Este Fondul de subvenționare și se poate de ajutat ramura asta. Nimeni nu vrea ceva gratis, nimeni nu vrea ca cineva să-i plătească datoriile. Noi vom plăti datoriile (…)”, a spus unul din liderii protestului, Sergiu Stefanco, într-un live pe Facebook.
„(…) Agricultorii au reiterat solicitarea pentru toți călătorii și agenții economici de a evita traversarea hotarului prin această vamă și au regretat că ieri (joi, 15 februarie, n.red.) autoritățile nu au întreprins eforturile necesare pentru a redirecționa traficul. Fermierii consideră că acest lucru se face premeditat, în scopul generării confruntărilor la punctul de trecere. Protestatarii așteaptă un dialog cu conducerea țării (nu cu ministrul Agriculturii) și menționează că revendicările lor au fost vociferate public (…)”, au anunțat reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” într-un comunicat.
Agricultorii pot depune dosare la AIPA pentru a solicita suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor
Decizia Guvernului de a aloca 50 de milioane lei drept suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial. Acest lucru înseamnă că din acest moment agricultorii pot merge la oficiile teritoriale ale AIPA ca să depună dosarele pentru a beneficia de suport. Agricultorii au la dispoziție 20 de zile lucrătoare, adică de astăzi și până pe 15 martie inclusiv. Anunțul a fost făcut astăzi de viceprim-ministrul Vladimir Bolea, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Documentele care trebuie prezentate la AIPA:
1) cererea de acordare a ajutorului financiar;
2) declarația pe propria răspundere privind completitudinea cererii și veridicitatea informației din documentele prezentat;
3) copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești sau extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice;
4) copia actului de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole/mijloacelor fixe de calamitățile naturale ale anului 2023;
5) copia Raportului statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă”, înregistrat la organul teritorial pentru statistică (doar solicitanții care gestionează mai mult de 10 ha de teren agricol și care sunt afectați de secetă la cultura de porumb);
6) copia actului de înființare și a pașaportului proiectului planației multianuale, după caz;
7) certificatul de confirmare eliberat de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale de nivelul întâi.
Conform ministerului, de acest ajutor se estimează că vor beneficia în jur de 400 de agricultori.
- Agricultorii a căror terenuri au fost afectate de secetă în proporție de 60 la 69% vor beneficia de o compensație de 1000 lei per hectar.
- Pentru cei cu terenuri afectate în proporție de 70 la 79%, compensația va fi de 1500 lei per hectar.
- În cazul terenurilor afectate de secetă în proporție de 80 la 89%, compensația se va ridica la 2000 lei per hectar.
- În cele din urmă, terenurile afectate de secetă în proporție de 90 la 100% vor primi cea mai mare compensație, și anume 2500 lei per hectar. În mare parte de aceste compensații vor beneficia agricultorii din sudul Moldovei.