Protest la Frankfurt, față de decizia CEC de a nu majora numărul de secții în diaspora: „Vom ieși într-un număr și mai mare și vom vota împotriva criminalilor și corupților”
Decizia de sâmbătă a Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu mări numărul de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a provocat indignare în rândul moldovenilor stabiliți peste hotarele țării. Un grup de moldoveni și-a exprimat nemulțumirea duminică în fața Consulatului R. Moldova de la Frankfurt.
Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, CEC a decis deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. În Germania vor fi deschise 6 secții de votare, dintre care una la Frankfurt. Nemulțumiți de decizia CEC, un grup de moldoveni a cerut duminică în fața Consulatului R. Moldova din Frankfurt deschiderea mai multor secții de votare, dat fiind că în trecut aici s-au format cozi kilometrice, iar numărul de buletine de vot de 5 000 s-a epuizat rapid, mulți dintre cei care au mers să își exprime dreptul de vot nereușind să facă asta.
„Noi nu suntem indiferenți. Noi suntem profund indignați că ni se încalcă dreptul de a vota. Cerem CEC să își revizuiască hotărârea, iar autorităților să îi pedepsească pe cei care, intenționat, ne încalcă dreptul de a vota”, a spus un moldovean.
„Cei care stau în spatele acestei decizii criminale, să nu creadă că în acest mod ne pot intimida sau limita în dreptul nostru de a vota. Noi vom ieși într-un număr și mai mare, și mai organizat și vom vota împotriva criminalilor și corupților. Să ne uităm cine sunt cei cinci membri ai CEC care au votat această hotărâre. Sunt doi exponenți ai PSRM și trei care au fost cândva exponenți ai PDM. Să ne spună nouă Dodon că nu este în cârdășie cu Plahotniuc și Șor? Este o crimă împotriva noastră”, a spus un alt protestatar.
„Un buletin de vot este mai puternic decât un glonț”, a spus un alt moldovean stabilit în Frankfurt.
În cadrul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2020, în Germania au fost deschise șase secții de votare, dintre care una în Frankfurt. Acolo au fost epuizate toate cele 5 000 de buletine de vot repartizate, mulți dintre cei care au mers să își exprime dreptul de vot nereușind să facă asta.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat sâmbătă deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. Astfel, numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot. Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.
Deși la cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii le cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.
După ce Comisia Electorală Centrală a respins propunerile de creștere a numărului de secții de votare în diaspora, reprezentanții PAS și ai Platformei DA au anunțat că vor contesta în instanțele de judecată hotărârea CEC de sâmbătă, 5 iunie. În același timp, secretarul CEC Maxim Lebedinschi, desemnat ca membru al CEC de către PSRM, susține că instituția „și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”.