Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Procurorii anunță că investighează…

VIDEO Procurorii anunță că investighează doi angajați ai companiei Bercut pentru tratament inuman, la abia o săptămână după ce Avocatul Poporului a semnalat cazul de la Ialoveni

Sursa: Avocatul Poporului

Procuratura raionului Ialoveni anunță că la data de 18 septembrie a început urmărirea penală pe faptul existenței unei bănuieli rezonabile de comitere a infracţiunii de tratament inuman și degradant de către angajații unei agenții de pază și protecție. Este vorba despre compania Bercut, potrivit imaginilor publicate de oamenii legii și a unui mesaj public emis cu o săptămână înainte de Avocatul Poporului.

Conform unui comunicat de presă emis de Procuratura Generală, la data de 26 august, aflându-se în apropierea unei stații PECO amplasată în orașul Ialoveni, ca urmare a unui conflict spontan iscat cu un bărbat, suspecții i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii și picioarele, precum și mijloacele speciale aflate în dotarea agenților de pază.

„Astfel, în cadrul urmăririi penale inițiate, procurorii vor elucida toate circumstanțele comiterii faptei investigate, în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate și gradului de vinovăție a acestora.  

Reiterăm că Procuratura nu va tolera sub nicio formă actele de tortură sau alte rele tratamente. Toate sesizările și indiciile referitoare la astfel de fapte vor fi tratate cu maximă seriozitate, iar investigațiile se vor desfășura cu promptitudine și imparțialitate, în conformitate cu prevederile legale”, notează PG.

Compania de pază și protecție Bercut „torturează persoane în spațiul public”? Reacția Avocatului Poporului

Avocatul Poporului a publica recent un comunicat de presă în care a menționat că, în ultima perioadă, în spațiul public au fost plasate mai multe videoclipuri ce conțin imagini cu „acte de tortură” din partea agenților Companiei particulare de pază și protecție „Bercut-Grup SRL” față de mai multe persoane. În acest context, Ombudsmanul, Ceslav Panico, „condamnă ferm orice acțiune admisă de agenții publici sau particulari ce pot constitui acte de tortură/ rele tratamente”. Potrivit acestuia, pe cazuri urmează să fie inițiate anchete penale.

Cele mai recent caz semnalat de Avocatul Poporului este cel din 26 august, în care 2 agenți „Bercut” agresează un tânăr într-o stație PECO de pe strada Alexandru cel Bun 2 din orașul Ialoveni „în încercarea eșuată (neprofesionistă) de a-l imobiliza și încătușa, aparent pentru că acesta ar fi fost agresiv cu primii”. Ambii ar fi acționat neconform Legii cu privire la aplicarea forței fizice, „disproporționat și în exces, prin doborârea dură la sol, târârea pe asfalt, aplicarea mai multor lovituri puternice în zona roșie a corpului, bruscarea de brațe în sensul opus, cauzându-i suferințe nejustificate victimei”.

Din imagini, se observă că agenții companiei particulare, după ce au încătușat tânărul, îl lasă în voie liberă, fără al reține/preda organelor de poliție, ceea ce arată că ambii agenți au acționat cu intenție directă în scop de pedeapsă/manifestare de superioritate față de tânărul care ar fi refuzat să se supună cerințelor acestora/sau injuria lor.

Potrivit informațiilor comunicate Avocatului Poporului de către Inspectoratul General al Poliției (IGP) și „Bercut-Grup SRL” în două dintre cazurile de abuz fizic a fost deja dispusă urmărire penală, iar în primul caz, agentul particular ar fi fost demis din funcție, în timp ce compania și-a cerut scuze publice, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

În replică, Bercut-Grup SRL și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la comunicatul Avocatului Poporului Ceslav Panico apărut în spațiul public, prin care declară, că „condamnă acțiunile violente ale angajaților Bercut”.

„Având ca bază 3 secvențe video scurte, rupte din context, cu proveniență neclară din rețele de socializare (Tik Tok, Instagram, etc), Avocatul Poporului face concluzii asupra întregii activități a
întreprinderii cu aproximativ 500 de angajați.

Condamnarea actelor violente urmează a fi bazată nu pe emoții negative şi informație neverificată, ci pe actul de justiție bazat pe probe pertinente, concludente şi utile, analizate din toate aspectele (…).

„BERCUT-GRUP” S.R.L.. contrar comunicatului Avocatului Poporului, nu tolerează acte de tortură şi apără persoane civile, respectând întocmai prevederile legale. În demonstrarea acestui fapt servesc miile de cazuri de intervenții reuşite ale angajaților „BERCUT-GRUP” S.R.L. în cei 25 de ani de activitate a întreprinderii în condițiile de risc pentru viața și sănătate a personalului propriu”, a susținut atunci compania.

Conform informațiilor din comunicatul Avocatului Poporului, mai jos sunt menționate cazurile în care angajații companiei de pază și protecție Bercut ar fi maltratat mai multe persoane:

  • 13 iulie 2024 (sau câteva luni în urmă), un agent „Bercut” agresează fizic o persoană vulnerabilă cu o bucată de salam peste față, în cap, și aplicându-i ștampile pe frunte, inclusiv injurându-l pentru o faptă presupus comisă, cu intenție și în scop de pedeapsă. Fapta de tortură a avut loc în preajma unui centru comercial, în municipiul Chișinău (secvențe plasate pe portalul PULSMEDIA, la 13/06/2024)[1].
  • 4 august 2024, 2 agenți „Bercut” aplică mai multe lovituri puternice nejustificate față de 2 tineri aparent aflați într-o stare de ebrietate, în spațiul public, în preajma unei terase din cartierul Telecentru, mun. Chișinău pe timp de noapte. Urmare a loviturilor puternice, ambele victime au căzut la sol, fără cunoștință. Din imaginile video se observă că tinerii ar fi injurat agenții pazei particulare, iar aceștia pentru a-și manifesta superioritatea și ai pedepsi/ disciplina au aplicat dur lovituri în zonele roșii (interzise) a corpului tinerilor (secvențe plasate pe portalul ȘTIRI.MD[2]). Mai mult, acțiunile abuzive ale agenților companiei particulare au avut loc în fața agenților de poliție, care nu ar fi intervenit profesionist pentru a curma actele de rele tratamente ale agenților „Bercut”.