Prețurile la vaccinurile anti-COVID care urmează să fie importate în R. Moldova pentru a fi comercializate în instituțiile medicale private vor fi plafonate. Anunțul premierului interimar
Prețurile la vaccinurile împotriva COVID-19 care urmează să fie importate în R. Moldova pentru a fi comercializate în instituțiile medicale private vor fi plafonate. Anunțul a fost făcut de către premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, joi, 15 aprilie, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.
În context, CSE a aprobat condițiile de plafonare a prețului la vaccinurile anti-Covid-19, în cazul în care ar urma să fie importate în Republica Moldova pe cale comercială, potrivit premierului interimar, pentru a nu admite creșterea neîntemeiată a vaccinurilor în cadrul instituțiilor medicale private care ar urma să presteze asemenea servicii cetățenilor.
„Cuantumul solicitat de producător sau de deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului – acesta este plafonul de la care se va merge în procesul de calculare a prețului pe teritoriul Republicii Moldova, a oricărui vaccin anti-Covid-19, care va fi adus în țara noastră pe cale comercială”, a specificat prim-ministrul interimar.
Totodată, CSE a aprobat scutirea de taxele vamale și TVA la importarea lotului de 120 000 doze de vaccin Sputnik V, acordate Guvernului Republicii Moldova, cu titlu de donație, din Federația Rusă, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în calitate de beneficiar. Similar se va proceda și în cazul lotului de 62 000 doze de vaccin Sputnik V, acordate pentru raioanele de est ale țării, cu titlu de donație, importate din Federația Rusă.
Principalele decizii adoptate de CSE:
„Avem o veste bună, la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale de astăzi nu am adoptat noi restricții pentru cetățeni.
Am discutat pe domeniul justiției. Am anunțat că nu pot fi sechestrate bunurile casnice a debitorilor, nu pot fi sechestrate bunurilor copiilor debitorului pe periooada stării de urgență (…).
Tot la ședinta CSE am decis suspendarea dreptului la acordarea a premiilor unice. Este o măsură economică de a economisi banii publici. Astfel funcționarii din structurile de stat nu vor beneficia de premii unice (…).
Am discutat despre scutirea de taxe pentru procedurile vamale pentru lotul de vaccin SPUTNIK V acordate cu titlu de donație.
Am luat o decizie de plafonare a prețurilor la vaccinul anti-COVID care ar putea să fie importate în țara noastră pe cale comercială, aici mă refer la agenții privați, spitalele private”, a declarat Ciocoi.
Ședința Comisiei a fost convocată la ora 13:00.
De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova.
Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.
Citește și: