Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat lansarea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 7 iunie, lansarea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție. Comitetul Consultativ Independent Anticorupție este format din juriști, economiști și jurnaliști de investigație și a fost creat în baza unui decret semnat în acest sens de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.
În context, Maia Sandu a precizat că organul de conducere colectivă este unul independent și nu se subordonează vreunei instituții din R. Moldova.
Directoarea Ziarului de Gardă (ZdG), Alina Radu, este co-președinta Comitetului Consultativ Independent Anticorupție.
Potrivit președintei Sandu, Comitetul Consultativ Independent Anticorupție va investiga și identifica cazurile de corupție din țară și va prezenta rapoarte. Tot în cadrul conferinței de presă, șefa statului a menționat că activitatea Comitetului va fi susținută financiar de către partenerii de dezvoltare UE și ale SUA.
Comitetul este format din șase membri: James Wasserstrom (președintele Comitetului, expert ONU), Drago Kos (expert al Centrului Anticorupție al Consiliului Europei), Laura Ștefan (juristă, coordonatoare al activităților anticorupție pentru Expert Forum), Alina Radu (jurnalistă de investigație, directoarea Ziarului de Gardă), Tamara Razin (economistă) și Nadejda Hriptievschi (juristă, fondatoarea și directoarea programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Moldova).
„Acest grup format din juriști, econimiști și ziariști de investigație vor cerceta cazuri de corupție mare din R. Moldova și sperăm că acestă informație va fi utilă organelor de drept. Acest grup va investiga cazurile de corupție mare. Cetățenii R. Modlova nu sunt singuri. Partenerii de dezvoltare înțeleg cât de gravă est problema corupției din R. Moldova și acest grup va fi susținut de UE și SUA. Acest grup este constituit printr-un decret al Președintelui R. Moldova, dar aici se încheie interacțiunea dintre instituție și Comitet. Acest Comitet va prezenta rapoarte și suspiciuni de corupție. Acest Comitet poate cerceta orice suspiciune de corupție indiferent la cine se referă”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.
În context, președintele Comitetului, James Wasserstrom, a declarat că organizația va analiza „de ce instituțiile anticorupție din R. Moldova nu sunt funcționale”.
„Noi cunoaștem că există instituții anticorupție în R. Moldova, dar Comitetul nostru trebuie să determine de ce aceste instituții nu sunt funcționale. De ce corupția rămâne un factor de îngrijorare? Comitetul va prezenta rapoarte bazate pe dovezi și nu pe ipoteze și bârfe”, a subliniat James Wasserstrom, președintele Comitetului Consultativ Independent Anticorupție.
Co-președinta Comitetului, Alina Radu, și-a exprimat speranța că „această nouă entitate va aduce R. Moldova o luptă eficientă cu corupția”.
„Am ajuns în acest Comitet pentru că urmăresc corupția de mulți ani, conduc Ziarul de Gardă de 17 ani. Am participat în multe proiecte anticorupție naționale și internaționale și sper foarte mult ca această nouă entitate să aducă R. Moldova ceea ce are nevoie mai mult – o luptă eficientă cu corupția”, a declarat Alina Radu, co-președinta Comitetului Consultativ Independent Anticorupție.
Potrivit membrilor Comitetului, acesta este al treilea grup de acest fel. Grupuri similare au fost organizate în Afganistan și în Ucraina.