Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președinta Maia Sandu a…

VIDEO Președinta Maia Sandu a discutat cu reprezentanții agricultorilor. Fermierii desfășoară un marș în capitală

Sursa foto: ZdG

Președinta Maia Sandu a avut joi, 22 iunie, o întrevedere cu reprezentanții agricultorilor. Șefa statului a discutat despre principalele probleme cu care aceștia se confruntă. Între timp, reprezentanții Poliției au anunțat că agricultorii urmau să se deplaseze cu tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală spre sensul giratoriu de la Circ. Astfel, pe anumite porțiuni de drum traficul rutier ar putea fi perturbat.

„(…) Contextul și efectele crizelor în lanț, inclusiv energetice și de securitate, au generat costuri crescânde pentru producătorii agricoli. Președinta Maia Sandu a subliniat că toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli”, susține Președinția.

După discuțiile cu președinta Sandu, un agricultor a declarat că șefa statului i-a asigurat pe fermieri că va interveni pentru a urgenta rezolvarea problemelor acestora și că reprezentanții Asociației vor desfășura un marș cu tehnică agricolă.

„Doamna președintă era la curent cu rezultatele care au fost la Bruxelles (…). Doamna președintă a spus că dânsa poate să intervină adăugător prin relațiile ei cu structurile europene pentru a urgenta rezolvarea problemelor respective (…)”, a declarat fermierul.

Înainte de întrevederea cu șefa statului, reprezentanții Asociației anunțau că au propus autorităților alocarea urgentă a 700 de milioane de lei din bugetul de stat pentru compensații la prima grupă de culturi agricole destinate agricultorilor mici și mijlocii.

„Ieri seara (miercuri, 21 iunie, n.red.) reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au avut o întrevedere cu domnul prim-ministru și domnul ministru Bolea, care s-a întors din Bruxelles. Sincer nu înțelegem de ce nu este posibil rapid de rezolvat problema compensațiilor.

În cadrul discuțiilor în capitala UE, ministrul agriculturii a prezentat un studiu FAO pentru R. Moldova, care confirmă situația catastrofală din sectorul agrar, generată de războiul din Ucraina, scumpirile inputurilor, seceta și prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase. Calculele noastre privind pierderile fermierilor doar la primă grupă au fost confirmate. Domnul ministru a solicitat sprijinul din partea UE de peste 50 de milioane de euro. Rămâne marea întrebare de ce această solicitare a fost făcută cu așa mare întârziere și situația în agricultură a degenerat în așa hal?

Din câte am fost informați, Uniune Europeană în principiu a acceptat ca R. Moldova să fie inclusă în lista țărilor care au suferit enorm de pe urma războiului și care ar trebui să beneficieze de sprijinul suplimentar financiar din partea UE. Adică, peste ceva timp UE va oferi un suport Republicii Moldova pentru depășirea crizelor din agricultură. În aceste condiții, Forța Fermierilor a propus alocarea urgentă a 700 de milioane de lei din bugetul de stat pentru compensații la prima grupă de culturi agricole destinate exclusiv agricultorilor mici și mijlocii. Ulterior, aceste sume urmează să fie acoperite din fonduri europene. Fermierii au nevoie stringentă de bani în următoarele două luni. Nu pot aștepta. Altfel, când apar banii europeni, mulți din ei se vor falimenta. Așa și nu am înțeles de ce propunerea noastră nu a fost acceptată.

Prin urmare, întâlnirea nu s-a soldat cu niciun rezultat palpabil pentru producători agricoli. Azi, la ora 10:00 am convenit o întrevedere cu doamna Maia Sandu. Totodată, mai mulți agricultori vin în PMAN. În cazul eșuării negocierilor cu doamna președintă, fermierii vor protesta astăzi activ în formă de marșuri cu tehnică”, a informat Asociația.

Miercuri, 21 iunie, agricultorii au purtat discuții cu prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Vladimir Bolea. Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a menționat că UE a acceptat să ofere ajutor R. Moldova pentru a sprijini acest sector.

„(…) Dat fiind faptul că UE, în principiu, a acceptat includerea R. Moldova în lista țărilor care urmează să primească ajutor, doar că nu se știe când se va întâmpla acest lucru – peste câteva luni, peste jumătate de an. Noi am cerut soluții la moment ca Comisia pentru Situații Excepționale sau Guvernul să identifice minim 700 de milioane de lei pentru a aloca aceste compensații acum când situația este critică (…)”, a spus Alexandr Slusari.

Pe 20 iunie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Vladimir Bolea, a plecat la Bruxelles pentru a cere instituțiilor europene ajutor financiar pentru R. Moldova.