Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Colegi, rude și oficiali…

VIDEO Colegi, rude și oficiali și-au luat rămas bun de la polițistul de frontieră care a fost împușcat la Aeroport. „Era o mândrie pentru el că purta uniformă…”

Sursa: ZdG

UPDATE 15:20 Șefa statului Maia Sandu a fost prezentă la ceremonia funebră organizată la sediul Poliției de Frontieră din Chișinău, pentru a onora memoria ofițerului Serghei Muntean.

„Astăzi este o zi foarte tristă. Suntem aici pentru a-l petrece pe ultimul drum pe Serghei, care pleacă dintre noi mult prea devreme. Suntem aici să onorăm memoria ofițerului Serghei Muntean, care și-a servit țara cu demnitate și curaj. Care apărând alte vieți, și-a pierdut propria viață, din păcate”, a spus președinta.

În numele tuturor cetățenilor R. Moldova, președinta a adresat sincere condoleanțe familiei lui Serghei, colegilor de breaslă și tuturor celor apropiați.

„Știu că nu există cuvinte care să aline măcar puțin durerea voastră, dar să știți că împărtășim durerea voastră. Împreună vom purta în inimi amintirea eroismului său”, a spus Maia Sandu. 

Președinta a subliniat că, prin sacrificiul lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, alți oameni au scăpat nevătămați și că R. Moldova există datorită unor asemenea eroi, care zi de zi își fac datoria cu demnitate. „Însă fiecare viață pierdută este o tragedie pentru noi toți, pentru toată țara”.

„Era o mândrie pentru el că purta uniformă și că cu forțele proprii a urcat pe treptele profesionale și avea visuri mari, pe care voia să le obțină singur. (…) Serghei Muntean a fost omul care niciodată nu spunea nu. Mereu se oferea să ajute. În greutăți, așa spunea: eu fac ce pot din partea mea, vă ajut cu ce pot”, a povestit o rudă despre polițistul de frontieră.

UPDATE 09:35 Cortegiul funerar se îndreaptă spre satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, unde agentul-șef adjunct al Poliției de Frontieră Serghei Muntean urmează să fie înmormântat.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat o secvență video de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, când angajații MAI au ieșit în fața instituției pentru a-și lua rămas bun.

„Respect pentru colegul căzut la datorie. Dumnezeu să îl odihnească”, a transmis MAI.

Știrea inițială:

Polițistul de frontieră Serghei Muntean, care și-a pierdut viața în incidentul de la Aeroportul Internațional Chișinău de vineri, 30 iunie, este petrecut pe ultimul drum. Sicriul cu corpul neînsuflețit al polițistului de frontieră a fost adus în dimineața zilei de marți, 4 iulie, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din capitală, unde colegii acestuia își iau rămas bun cu onoruri militare.

La evenimentul comemorativ sunt prezente președinta Maia Sandu și ministra de Interne Ana Revenco.

Începând cu ora 12:00, la biserica și cimitirul din satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, vor avea loc slujba de înmormântare și depunerea de flori.

Necrologul lui Serghei Muntean

Serghei Muntean s-a născut pe 13 octombrie 1991.

Ofițerul este de baștină din satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă. În subdiviziunea de frontieră, aflată în localitatea de baștină, a desfășurat și primele misiuni de control și supraveghere a frontierei de stat, din anul 2011 până la jumătatea anului 2015, ca mai apoi pe parcursul următorilor șapte ani să activeze în cadrul Direcției regionale EST. Ultima sa funcție, deținută de la începutul anului 2023, a fost de subofițer superior al Unității Control al Frontierei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău. În cei 12 ani de serviciu, Serghei Muntean s-a manifestat pozitiv, având multe rezultate marcante, conform Poliției de Frontieră.

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Rustam Ashurov Karimovici, bărbatul care a împușcat mortal cei doi ofițeri de la Aeroport a decedat luni, 3 iulie, a anunțat Poliția. Acesta se afla de vineri seara, 30 iunie, în spital, în stare gravă.

Președinta Maia Sandu a declarat ziua de 4 iulie 2023 zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023. Totodată, șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.