PNUD Moldova: Medicii anonimi au dreptul să vorbească. Dezvăluirile lor pot fi considerate avertizări de integritate
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în R. Moldova (PNUD) a inițiat o campanie de susținere a medicilor care dezvaluie informații de interes public. În comunicatul emis de instituție se arată că dezvăluirile medicilor pot fi considerate avertizări de integritate. Acestea vizează interesul public al tuturor persoanelor de a avea un sistem de sănătate sigur și bine dotat, capabil să facă față situațiilor de criză. Orice acțiune de intimidare, răzbunare, persecutare a avertizorilor de integritate atrage răspundere contravențională sau, după caz, penală.
„De la începutul pandemiei de COVID-19, tot mai mulți medici dezvăluie informații de interes public. Ei vorbesc despre probleme din sistemul medical. Acestea trebuie rezolvate, pentru a asigura pe deplin dreptul persoanelor la sănătate și la viață” se arată în comunicatul emis.
Oficiul Avocatului Poporului este instituția care asigură protecția avertizorilor de integritate și se poate sesiza din oficiu. Avocatul Poporului poate cere angajatorului să înceteze intimidările și răfuielile sau să reprezinte avertizorii de integritate în instanța de judecată.
Avertizările de integritate interne țin de competența angajatorilor, iar cele externe sunt examinate de Centrului Național Anticorupție (CNA). CNA poate transmite avertizările de integritate și altor instituții după competență.
Conform Legii, avertizarea de integritate este o dezvăluire cu bună-credință de către un angajat a unei practici ilegale ce constituie o amenințare sau un prejudiciu adus interesului public.
sursa: UNDP in Moldova
Potrivit articolului 14 din Legea privind avertizorii de integritate, avertizorul de integritate beneficiază de următoarele garanții: sancționarea persoanei care s-a răzbunat în legătură cu dezvăluirea practicilor ilegale, anularea sancțiunii disciplinare care i-a fost aplicată ca urmare a unei dezvăluiri în interes public făcute cu bună-credință, despăgubirea prejudiciilor materiale și morale suportate în urma răzbunării.
De la începutul pandemiei de Covid-19, ZdG a scris mai multe articole în care cadrele medicale au vorbit despre neregulile din sistemul medical.
Lucrătorii medicali din cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU) au povestit sub protecția anonimatului că angajații instituției nu au suficient echipament de protecție, motiv pentru care tot mulți angajați medicali au fost infectați cu Covid-19.
Ca reacție la articolul respectiv, Mihai Ciocanu, directorul IMU, a făcut public un mesaj de răspuns la articol și a îndemnat presa la responsabilitate atunci când face afirmații „care pot destabiliza situația și așa complicată”.
Ulterior, și lucrătorii medicali din cadrul IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au povestit Ziarului de Gardă că „în spital e frică și panică”, iar toți „se tem să deschidă gura”, pentru a nu „fi sancționați penal”.
Atunci medicii spuneau că nu ar avea echipamente de protecție suficiente, că nu ar fi instruiți pentru a face față pandemiei, iar instituția medicală nu ar fi suficient de dotată pentru a trata pacienții diagnosticați cu noul Covid-19. Lucrătorii spuneau că „Spitalul devine focar de infecție”.
La 7 mai, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre infectarea cu noul tip de coronavirus a 4476 de persoane, dintre care în jur de 25% sunt lucrători medicali.