Platforma DA solicită Curții de Conturi să inițieze o anchetă privind activitatea ASP: „Majorările tarifelor sunt nejustificate”
Platforma Demnitate și Adevăr (DA) solicită vineri, 14 mai, Curții de Conturi a R. Moldova să verifice activitatea Agenției Servicii Publice (ASP), întrucât, potrivit deputaților Platformei DA Alexandru Slusari și Vasile Năstase, majorarea tarifelor din ultima perioadă la unele servicii prestate de agenție sunt „substanțiale și nejustificate”.
Potrivit deputatului Alexandru Slusari, mai mulți cetățeni și agenți economici au sesizat majorări substanțiale la serviciile prestate de ASP.
„Din numele Platformei DA cerem Curții de Conturi să vină cu un control. Foarte multe cetățeni și agenți economici sesizează această problemă, întrucât majorările sunt substanțiale. Ultimul control a fost făcut în anul 2018. După aceasta s-au pornit mai multe procese. Creditele și mai multe pierderi au apărut (…) Noi am obținut informații și știm că șeful instituției este legat cu Nichiforciuc. Acolo trebuie de făcut ordine”, a declarat Slusari în cadrul unui briefing de presă.
Slusari spune că tarifele la unele servicii prestate de agenție au crescut de câteva ori în ultimele luni.
„Până în 2017, serviciile cadastrale erau cu încasare TVA. Din 2017 acest lucru a dispărut. În ultimele luni s-au produs aceste majorări. La eliberarea extrasului cadastral tarifele au crescut de la 51 lei la 130 lei. La eliberarea certificatului din Registrul bunurilor imobiliare, tarifele au crescut de la 33 lei la 130 lei, aproape de patru ori au crescut. La eliberarea mai multor acte de stare civilă, a duplicatelor, majorările sunt de 4-5 ori. La înregistrarea căsătoriei, care era o procedură gratuită, acum serviciul costă 260 lei”, a precizat de deputatul.
Deputatul Vasile Năstase susține că, în anul 2018, Agenția Servicii Publice a înscris profituri mari, pe când, în anul 2019, ASP a înregistrat pierderi de 20 milioane de lei.
„Dacă în 2018 ASP a avut un profit de 20 de milioane de lei. În 2019 deja au intrat în pierdere cu -20 de milioane de lei. Acum apare întrebarea: În 2019 ASP a eliberat mai puține pașapoarte, mai puține buletine, mai puține permise de conducere? În anul 2018 au fost eliberate 492 213 de pașapoarte. În 2019 au fost eliberate 492 642 de pașapoarte, adică un număr mai mare decât în 2018… Aceste cifre ne arată foarte clar că ASP ar fi trebuit să aibă cel puțin același profit de 20 de milioane lei sau chiar mai mult pentru că cifrele sunt mai mari pentru anul 2019”, a declarat Năstase.
Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat la sfârșitul lunii aprilie o licitație deschisă în valoare de 498 356 865 lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.
În context, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a expediat miercuri, 12 mai, un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, și șefului ASP – Vladislav Zara, prin care a solicitat stoparea achiziției. Totodată, deputatul a cerut Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să verifice achiziția și să ofere informații cu privire la „posibilele elemente de fraudă”.
Pe 10 mai, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari a anunțat că în perioada următoare va porni o anchetă parlamentară privind majorarea bruscă a costurilor la unele servicii prestate de Agenția Servicii Publice (ASP).
Deputatul spune că după ce Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a solicitat joi, 6 mai, Guvernului interimar și ASP să revizuiască tarifele pentru serviciile acordate de agenție, a fost informat că „Agenția Servicii Publice este împovărată cu credite de sute de milioane lei de la diferite bănci și că acum este vârful perioadei scadente”.
Anterior, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari susține că înainte de a demisiona, Guvernul Chicu a aprobat o hotărâre prin care a modificat metodologia de formare a tarifelor pentru serviciile ASP „care prevede că majoritatea acestor tarife cresc de câteva ori”.