Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Oamenii președintelui la baza…

VIDEO Oamenii președintelui la baza de odihnă din Sadova și negațiile lui Igor Dodon

DCIM100MEDIADJI_0011.JPG

Situată într-o zonă ecologic curată și pitorească a Codrilor, la aproximativ 3 km de centrul satului Sadova, localitatea de baștină a lui Igor Dodon, baza de odihnă „Sadovo” se extinde pe o suprafață de peste 11 ha. Proprietarea, la care președintele neagă că ar avea vreo tangență, aparține, oficial, unei companii din Marea Britanie, dar este reprezentată de mai multe persoane din anturajul șefului statului.

În noiembrie 2016, ZdG scria despre interesele apropiaților lui Igor Dodon la baza de odihnă „Sadovo”. Proprietatea a fost cumpărată, în iulie 2015, de către o companie înregistrată în Marea Britanie cu doar o lună mai devreme, „Chester Business” LP. Mai exact, compania britanică a preluat „Baza de Odihnă Sadovo” SRL, care deținea întreaga proprietate, iar Mihail Porubin, un apropiat al președintelui Dodon, a fost instalat în funcția de administrator. 

În ajunul alegerilor prezidențiale din 2016, lucrările de renovare a bazei de odihnă erau în plină desfășurare. ZdG a scris atunci că cel care le gestiona era Ghenadie Merineanu, cumnatul președintelui.

Citiți și: (video, doc) Oamenii lui Dodon la baza de odihnă offshore

Între timp, renovarea bazei de odihnă a fost finalizată, iar oameni din sat spun că șeful statului își petrece mai toate weekend-urilor libere anume în această locație. Deși, oficial, administratorul firmei care deține baza de odihnă este Mihail Porubin, de facto, aceasta este gestionată de un localnic. 

„Vine des (Igor Dodon, n.r.). De obicei, vineri seara, cu mașini, cu pază, cu tot. Vinerea trecută a fost. Este proprietatea lui. În sat toți știu. Sunt angajați oameni care fac mâncare. Acolo cresc porci, cresc capre, mai multe”, ne spune o persoană care locuiește aproape de drumul ce duce spre baza de odihnă. 

Filmată cu drona, proprietatea arată „de milioane”. Se zăresc mai multe clădiri multietajate, case, un lac bine amenajat, cu o casuță din lemn chiar pe mal, dar și câteva foișoare. La intrarea pe teritoriul bazei de odihnă este instalată o barieră, cu litere vizibile fiind anunțat că este „proprietate privată”, iar accesul – interzis.

Intrarea în baza de odihnă din Sadovo

Paznicii și muncitorii care au venit după ce au văzut că filmăm au refuzat să ne ofere datele de contact ale persoanei care administrează locația. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că filmăm și au evitat să răspundă la întrebările despre legăturile lui Igor Dodon cu baza de odihnă. 

Eu nu știu cine vine și cine nu vine. Ce mă interesează pe mine cine vine și cine nu vine?”, ne-a zis un bărbat care, inițial, s-a prezentat drept paznic, iar ulterior – proprietar. La câteva minute după discuție, la fața locului a venit altă mașină, în care erau doi bărbați care, la fel, nu au dorit să discute despre proprietarul bazei de odihnă. 

În 2016, când ZdG dezvăluia că oameni din anturajul președintelui sunt implicați în reparațiile de la baza de odihnă din Sadova, Igor Dodon spunea că „la baza de odihnă este un investitor din Rusia, care a decis să o cumpere după ce cineva voia să o vândă vreun an-doi în urmă. Mai departe cine se ocupă… bine, eu i-am recomandat o persoană-două… Toate întrebările la investitorul străin. Este investitor din Federația Rusă, dacă o să vrea, o să iasă și o să spună. Eu nu pot să vă spun”, zicea actualul președinte. 

Documentele aferente tranzacției din 2015 arată că prețul plătit de compania înregistrată în Marea Britanie a fost de 1,52 milioane de lei, iar în negocieri au fost incluse și datoriile pe care le aveau vechii proprietari, în sumă de 7 milioane de lei.

Actele consultate de ZdG arată că firma engleză „Chester Business” LP, fondată, la rându-i, de două companii din Belize, îl are ca beneficiar pe Vadim Ciubară, omul din spatele unei companii din domeniul media afiliată PSRM. 

În perioada tranzacției, însă, ZdG a constatat că firma engleză a fost reprezentată în R. Moldova de un cetățean rus, Iaroslav Țurcan. Doar că, acel cetățean rus este originar din Dubăsari, a studiat la Universitatea de Stat din Moldova și vorbește limba română. Iaroslav Țurcan deține pașaport rusesc din 2013, iar pe rețelele de socializare și în viața reală, este susținător al PSRM și al familiei prezidențiale.

În Moscova, acolo unde locuiește, face parte din cercul de apropiați ai lui Vadim Ciubară. Numele lui Țurcan figurează și în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată, de fapt, de Galina Dodon.

Vadim Filipov

Vadim Ciubară și Iaroslav Țurcan, moldoveanul cu cetățenie rusă, nu sunt însă singurele legături între baza de odihnă și Igor Dodon.

Aceleași documente consultate de ZdG arată că, într-un litigiu juridic din 2017, „Baza de odihnă Sadovo” a fost reprezentată de către Vadim Filipov, fratele finului președintelui, în baza unui mandat emis pe 14 martie 2016.

Abordat la subiect, avocatul și membrul CEC delegat de PSRM Vadim Filipov a declarat:

„Erau persoane diferite care au contractat serviciile mele. Careva persoane legate cu persoana respectivă (Igor Dodon, n.r.) nu am văzut. Contractul sau mandatul nu a fost semnat de dlui. Numele lui nu figura nici ca administrator. Eu am reprezentat interesele la multe persoane juridice începând cu 2009. Așa mi-i meseria. Nu vreau să mă expun asupra acestor momente (că fratele său este finul lui Igor Dodon). Sunt lucruri personale”.

Ziarul de Gardă a discutat, prin intermediul serviciului de presă, și cu Igor Dodon la subiect.

În ultima perioadă, vă petreceți weekendurile libere la Sadova, la tabăra de odihnă cu același nume, renovată în ultimii trei ani. Oamenii din Sadova spun asta. Tot ei spun că e baza dvs. Câți bani au fost investiți pentru renovarea ei? Imaginile surprinse cu drona arată că au fost investite milioane de lei.
— La această întrebare am răspuns detaliat și în 2016, de mai multe ori. Repet – acel obiectiv a fost scos la vânzare de fostul proprietar în anii 2014-2015 și urma să fie procurat de către niște investitori arabi. Am intervenit la acea etapă, am găsit un investitor cunoscut din Rusia (care mai are investiții în Moldova, în special în uzina Macon), care a și procurat tabăra și pe parcursul ultimilor ani a făcut investiții. Tabăra e în reparație și sper să fie redeschisă ca obiectiv turistic în câțiva ani. La fel cum mi-aș dori să vină investitori străini și în alte astfel de obiective aflate în paragină. Referitor la zvonul că mi-aș petrece weekendurile acolo, acesta e un fals. Dacă ați urmări activitatea mea, v-ați convinge că weekendurile le petrec în activități ce țin de funcția de șef de stat, la Chișinău. Nu prea am timp să mă odihnesc. Abia reușesc să-mi văd familia, cu atât mai puțin să merg prea des la Sadova. Merg acasă, la Sadova, mult mai rar decât înainte. Merg la casa părintească, uneori vizitez și alte locuri unde am copilărit, am vizitat și tabăra de odihnă și o voi mai face când voi mai ajunge în zonă, în limita timpului de care dispun.

— Știm că baza de odihnă e cumpărată de o firmă din Marea Britanie, dar care e reprezentată de un cetățean al Rusiei, originar din Moldova. Cumnatul dvs. s-a ocupat de gestionarea reparației. Vadim Filipov, fratele finului dvs. și membru al CEC din partea PSRM, reprezintă în litigii firma „Baza de Odihnă” SRL…

— După cum am menționat mai sus, tabăra a fost procurată de un investitor rus, iar suportul acestuia pentru chestii tehnice, de gestionare și de logistică, a fost acordat de mai multe persoane, inclusiv de unele recomandate de mine la acea etapă, când nu știa pe nimeni în zonă.

Mai multe detalii despre relațiile dintre președintele Igor Dodon și persoanele din anturajul acestuia, citiți în investigația: (Video) Toți oamenii președintelui.