Moțiunea de cenzură împotriva guvernului, eliberarea Marinei Tauber, lansarea site-ului lemne.md, mesajul pentru Moldova din partea președintei Comisiei Europene, câștigătorul premiului ZdG și noii candidați la cartonașul roșu | Săptămâna de Gardă
Parcurgem împreună cele mai importante evenimente ale săptămânii. Vorbim despre moțiunea de cenzură împotriva guvernului, despre eliberarea din arest a Marinei Tauber, lansarea site-ului lemne.md și mesajul pentru Moldova din partea președintei Comisiei Europene. Tot azi vom da un nou cartonaș roșu și vom anunța câștigătorul premiului cu însemnele ZdG. Rămâneți cu noi până la final.
Deputații fracțiunii parlamentare a socialiștilor și comuniștilor au solicitat în această săptămână demisia Guvernului Gavrilița și au înaintat, în plenului Parlamentului, moțiune de cenzură asupra activității Cabinetului de miniștri.
Vasile Bolea, deputat BCS: În motivare, vrem să spunem că în acest moment R. Moldova este condusă de un Guvern care nu mai are legitimitate politică deoarece îi lipsește susținerea suveranului în acest sens, susținerea poporului”.
De cealaltă parte, reprezentanții majorității susțin că prin înaintarea aceste moțiuni de cenzură, Partidul Socialiștilor se aliniază cu grupările oligarhice – Plahotniuc, Șor, Platon.
De la tribuna centrală a Parlamentului European, în discursul despre starea Uniunii Europene, președinta Comisiei Europene a venit cu un mesaj către cetățenii R. Moldova. „Vreau ca cetățenii din Balcanii de Vest, Ucraina, R. Moldova și Georgia să știe, și cred că vorbesc în numele întregii audiențe: faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea nu este întreagă fără voi, acesta trebuie să fie mesajul”, a menționat șefa Comisiei Europene. Referindu-se la războiul din Ucraina, președinta Comisiei Europene a afirmat că una dintre lecțiile care pot fi învățate de europeni este aceea că „ar fi trebuit să îi asculte pe cei care îl cunosc pe Putin”.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Ar fi trebuit să o ascultăm pe Anna Politkovskaya și pe toți jurnaliștii ruși care au scos la lumina zilei crimele și au plătit pentru acest lucru prețul suprem. Ar fi trebuit să îi ascultăm pe prietenii noștri din Ucraina, Moldova, Georgia și vocile din opoziție din Belarus. Ar fi trebuit să ascultăm vocile din interiorul Uniunii noastre – din Polonia, din țările baltice și din toate țările din Europa Centrală și de Est. Toate aceste voci ne spun de ani de zile că Putin nu se va opri”.
O veste proastă pentru cetățeni vine de la Banca Națională a Moldovei. Rata anuală a inflației a continuat să crească, ajungând în luna august la 34,3 la sută, cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în luna iulie. Potrivit Băncii Naționale, accelerarea prețurilor pe piața internă a fost determinată de creșterea cotațiilor internaționale și regionale la produsele alimentare și la resursele energetice. În consecință, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a hotărât menținerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,5 la sută anual, și menținerea ratelor de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 23,5 la sută anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 19,5 la sută anual.
Avem însă și o veste bună. Începând cu 1 octombrie curent toți pensionarii care au pensii mai mici de 5000 de lei vor primi câte o indemnizație unică de 1500 de lei. Totodată, bugetarii care au salarii mai mici de 15 mii de lei vor primi câte 3 mii de lei și toți părinții vor primi o alocație lunară de 1000 de lei pentru copii până la împlinirea vârstei de doi ani. Toate modificările au fost promulgate în această săptămână de președinta Maia Sandu.
În pragul începerii sezonului rece, douăsprezece instituții publice, printre care edificiile Parlamentului, Președinției, Comisia Electorală Centrală, Ministerul Muncii și Protecției Sociale sunt în proces de reconectare la sistemul centralizat de termoficare și, astfel, nu vor mai beneficia de încălzire autonomă. Scopul – reducerea cheltuielilor și a consumului de energie, spun autoritățile.
Iar site-ul lemne.md a fost lansat de Guvern în această săptămână. Potrivit datelor prezentate pe site, cel mai mare preț al lemnului tare este la Întreprinderea pentru silvicultură Comrat – 875 de lei pentru un metru ster, pe când cel mai mic preț se găsește la Rezervația Naturală Prutul de Jos – 450 de lei. Autoritățile centrale ne îndeamnă să consultăm site-ul proaspăt lansat pentru a afla informații despre cele mai apropiate ocoluri silvice și distribuirea lemnelor pentru sezonul rece.
După aproape două luni petrecute în penitenciarul nr. 13 din Capitală, deputata partidului ȘOR Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a fost plasată în arest la domiciliu.
Avem noutăți și din dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte. Magistrații au emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile în privința a patru persoane care au fost beneficiarii efectivi ai plăților achitate nejustificat, urmare a încheierii abuzive a unor acte juridice de către Agenția Servicii Publice.
După rezilierea contractului de parteneriat public-privat cu SRL Gările Auto Moderne, anunțată recent de Agenția Proprietății Publice, statul va fi obligat să întoarcă agentului economic valoarea tuturor investițiilor efectuate. Compania susține că a investit peste 120 de milioane de lei și a modernizat 13 gări. APP a constatat că ar fi fost investite doar 99 de milioane de lei din cele 200 de milioane stipulate în contractul cu statul, dar nu este clar dacă banii reprezintă investiții sau provin din activitatea operațională a gărilor și stațiilor auto.
Șoferii cu care Ziarul de Gardă a discutat în câteva gări din Chișinău spun că modernizările promise aproape că nu se observă.
Detalii despre procedura de revenire a gărilor și stațiilor auto în posesia statului avem într-o anchetă publicată pe zdg.md și pe canalul nostru de youtube.
Iar fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, angajat la sfârșitul lunii iulie la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în funcția de „ambasador cu misiuni speciale”, urmează să fie desemnat ambasador al R. Moldova în Azerbaidjan. În acest sens, Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, 14 septembrie, avizul consultativ pentru candidatura agreată.
Statul în care urmează să ajungă ambasador Esaulenco, Azerbaidjan, a lansat la debutul săptămânii mai multe atacuri de artilerie și aeriene împotriva Armeniei. Autoritățile armeze au raportat mai mulți morți și răniți. Vineri, Armenia și Azerbaidjan au ajuns la un acord de încetare a focului prin „medierea comunității internaționale”, a anunțat secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigoryan.
În câteva zile, Ucraina a reușit să recucerească zone mari la est de Harkov. Este vorba despre mii de kilometri Rușii ar fi obligați să se retragă din estul Ucrainei după ce trupele ucrainene continua contraofensiva la sud-vest de orașul Izium, în apropiere de Liman și pe malul estic al râului Oskil. Orașul Izium, un nod de transport din apropierea regiunii Donbas, este considerat deosebit de important.
Între timp, o groapă comună, cu aproximativ 440 de cadavre a fost descoperită în orașul ucrainean Izium din regiunea Harkov, după alungarea forțelor ruse. Șeful poliției a declarat că unii dintre cei uciși au fost împușcați, iar alții au murit în bombardamente. Toate trupurile vor fi examinate pentru a strânge dovezi ale presupuselor crime de război. Președintele Zelensky, care a mers la Izium în urmă cu două zile, a comparat orașul cu Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților comise de ruși. El a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere. La Izium sunt așteptați jurnaliști din toată lumea ca să arate ce atrocități au comis rușii.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că președintele rus Vladimir Putin trebuie adus în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina.
Iar acum a venit timpul să dăm un nou cartonaș roșu, nu înainte însă de a vă anunța că săptămâna trecută urmăritorii noștri de pe Telegram și YouTube au decis că cei care merită să primească o sancțiune sunt deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei care i-au cerut Maiei Sandu să meargă la Moscova pentru a cere un preț mai mic la gaz.
Iar propunerile din această săptămână sunt următoarele:
Prima: deputatul fugar Ilan Șor, care, după ce jurnaliștii de la proiectul media Cu Sens i-au deconspirat locul aflării și vila de milioane în care locuiește, a declarat, într-un video înregistrat, că investigația jurnalistică în care este vizat este una făcută „la comandă” și „fără sens”.
A doua nominalizare la cartonașul roșu este deputatul socialist Vladimir Odnostalko, cel care, în timpul ședinței Parlamentului, i-a arătat degetul mijlociu fotoreporterei Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu. Jurnalista spune că nu este prima dată când deputatul socialist are un astfel de comportament în raport cu ea.
Vă-ndemnăm să ne spuneți în comentarii cine credeți că merită cartonașul roșu. Puteți veni și cu propriile propuneri. Așteptăm pe youtube comentariile voastre însoțite de argumente și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG.
Iar dacă îți dorești și tu un tricou, o cană, un chipiu sau un alt obiect cu însemnele Ziarului de Gardă, participă la concursul nostru sau intră oricând pe zdg.one și plasează o comandă. Astfel te alegi cu un accesoriu util și, în același timp, susții jurnaliștii de investigație.