Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministrul Muncii și Protecției…

VIDEO Ministrul Muncii și Protecției Sociale explică cum va funcționa Programul „rabla” pentru electrocasnice

„Rabla” pentru electrocasnice – un proiect menit să contribuie la diminuarea vulnerabilității energetice, desfășurat în mai multe state europene, ajunge și în R. Moldova. Cum va funcționa acesta, explică ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

„Vor fi distribuite vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor pentru cele mai vulnerabile familii. Este o echipă tehnică de experți acum care elaborează efectiv mecanismul cum se vor distribui aceste vouchere, cum vor fi valorificate la magazinele de electrocasnice șamd. Eu cred că acum oamenii se concentrează mai mult pe compensații, dar această platformă ne va permite să implementăm mai multe mecanisme de susținere a familiilor care sunt afectate de sărăcie. Atunci când vor fi suficiente informații în sistem vom anunța și numărul de gospodării care vor beneficia de aceste vouchere și tipurile de electrocasnice. Cred că deja s-a convenit că vor fi pentru frigidere, pentru becuri. Trebuie să vedem exact dacă extindem și la alte electrocasnice eligibile. Programul pilot este lansat cu sprijinul SPNUD, ei vor implementa prima etapă a programului „rabla” pentru electrocasnice, după care vom planifica resurse și pentru anul viitor. Eu cred și sper să reușim chiar în acest an să distribuim primele vouchere”, a declarat, pentru ZdG, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Miercuri, 12 octombrie, platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Destinat cetățenilor care doresc să solicite compensații la energie, site-ul va fi utilizat pentru depunerea cererii și atribuirea unui grad de vulnerabilitate energetică, în baza acelei cereri.

Compensații la energie vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie și consumatorii casnici vor vedea în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.

Conform datelor Guvernului, banii alocați compensării creșterii tarifului la energie, disponibili în fondul de reducere a vulnerabilității energetice „ar permite reducerea în medie a facturii (prețului pentru un metru cub n.r.) la gazele naturale cu 12-13 lei”, a subliniat ministrul Spatari. „Este o valoare medie… și facturile vor putea fi reduse mai mult pentru cei mai vulnerabili și mai puțin pentru cei mai puțin vulnerabili”, a mai spus ministrul.