MEC s-a autosesizat pe marginea cazului de violență de la un liceu din capitală: „Îndemnăm cadrele didactice să dea dovadă de respect față de copii”
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță luni, 12 februarie, că s-a autosesizat pe marginea cazului de violență în care ar fi fost implicată o profesoară de la un liceu din capitală. Instituția informează că Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău a inițiat o anchetă, fiind sesizată încă săptămâna trecută de către mama elevei agresate.
De asemenea, conform comunicatului MEC, au fost demarate investigații și la nivel de instituție pentru elucidarea tuturor circumstanțelor cazului.
„(…) Administrația liceului a dispus ca profesoara care a manifestat un comportament agresiv să nu mai predea la clasa în care învață eleva. Ministerul va monitoriza acțiunile întreprinse la nivelul DGETS a municipiului Chișinău pe marginea acestui caz, pentru a se asigura că va fi respectat cadrul legal relevant.
Totodată, menționăm că municipiul Chișinău este una dintre localitățile cu cele mai frecvente probleme legate de violența în instituțiile de învățământ și plățile informale. Ambele sunt subiecte pe care DGETS a municipiului Chișinău le tratează superficial și în raport cu care nu a întreprins măsuri sistemice în ultimii ani, în ciuda faptului că au fost aplicate unele sancțiuni disciplinare pentru acest tip de abateri.
Îndemnăm atât responsabilii din cadrul organelor locale de specialitate din domeniul învățământului din municipiul Chișinău, cât și din celelalte raioane din țară să depună mai mult efort pentru a responsabiliza instituțiile de învățământ în vederea combaterii acestor fenomene (…)”, declară reprezentanții MEC.
Reprezentanții MEC condamnă orice tip de violență în mediul școlar, „indiferent asupra cărui cerc de subiecți este îndreptată”.
„(…) Astăzi, MEC a lansat în parteneriat cu APSCF și cu suportul LED o amplă campanie de informare și sensibilizare pentru combaterea bullying-ului în școli, în cadrul căreia mii de cadre didactice urmează să fie instruite privind prevenirea acestui fenomen (…). Îndemnăm cadrele didactice să dea dovadă de respect față de copii, să respecte normele de conduită și să fie un exemplu de comportament. Fiecare copil are dreptul să studieze în cadrul unui mediu prietenos și protectiv”, se spune în comunicatul ministerului.
Luni, 12 februarie, primarul capitalei, Ion Ceban, a vorbit în ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău despre incidentul când un profesor lovește un copil.
„(…) Am rugat colegii să solicite toată informația de la Ministerul Educației despre această situație și ce măsuri sunt luate. Totodată, am rugat să fie formulate propuneri către minister, și nu ar fi rău, ca în sălile de clasă să fie instalate camere de supraveghere. Am rugat ca aceste solicitări și propuneri să fie transmise astăzi Ministerului Educației”, a spus Ion Ceban.
Duminică seară, 11 februarie, pe un canal de Telegram a fost publicat un video în care este surprins momentul când o profesoară de la Liceul Teoretic „Alecu Russo” din capitală lovește o elevă. Deocamdată nu este clar de la ce s-a iscat conflictul.