Maia Sandu, la ceremonia de comemorare a civililor uciși la Bucea: „Cerem dreptate. Fără dreptate, nu poate exista niciodată pace”
Președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova „rămâne fermă în condamnarea agresiunii Rusiei” în Ucraina. Șefa statului, care se află într-o vizită în statul vecin, a ținut un discurs la ceremonia de comemorare a civililor uciși la Bucea în care a cerut „dreptate”, subliniind că „fără dreptate, nu poate exista niciodată pace”.
Maia Sandu, împreună cu omologul său de la Kiev, dar și alți șefi de state și de guverne, au fost la Bucea să comemoreze victimele masacrului de acum un an.
Potrivit șefei statului, R. Moldova „sprijină puternic vecinii și prietenii noștri din Ucraina”.
Discursul președintei Maia Sandu:
„Astăzi, eu, dar și oamenii din Moldova suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate în orașul Bucea în urmă cu un an. Admirăm curajul și hotărârea apărătorilor care au alungat invadatorii ruși. Onorăm și deplângem victimele nevinovate – bărbați, femei, părinți și copii – sute de oameni uciși, mulți alții violați, torturați sau traumatizați.
Suferința lor – un semn că s-ar putea să nu existe o limită pentru brutalitatea fără sens a invaziei ruse în Ucraina.
Am simțit asta în Moldova. Mulți dintre oamenii noștri au urmărit cu tristețe și groază sângerarea din Bucea și Ucraina. Am vizitat orașele îndurerate Bucea, Irpin și Borodeanka în iunie anul trecut pentru a vedea cu ochii mei consecințele agresiunii Rusiei. Crimele comise aici mă marchează și astăzi. Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia dumneavoastră.
Pe măsură ce acest război brutal se prelungește, rămânem fermi în condamnarea agresiunii Rusiei, atrocităților pe care le-am văzut cu toții lângă Kiev și în alte regiuni din Ucraina, ocupate sau bombardate de trupele ruse. Statele democratice trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocități sunt investigate și pedepsite.
Trebuie să semnalăm lumii că violența nu va fi tolerată – în Ucraina sau oriunde altundeva. Crima are consecințe. Crimele împotriva umanității trebuie să ducă la consecințe grave pentru ca istoria să nu se repete. Datorăm asta celor din Bucea – celor care au murit, celor care au fost strămutați și celor care și-au apărat orașul.
Moldova sprijină puternic vecinii și prietenii noștri din Ucraina. Când a venit războiul, am fost alături de toți ucrainenii care fugeau de război. Am oferit adăpost sutelor de mii de refugiați, jumătate dintre ei fiind copii. Vom continua să facem acest lucru până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranță.
Domnule Președinte,
Credem în victoria Ucrainei în această luptă nedreaptă pentru existența ca stat, ca națiune, cu restabilirea completă a integrității teritoriale a țării dumneavoastră. Și cerem dreptate. Fără dreptate, nu poate exista niciodată pace.
Glorie Ucrainei!”.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, se află vineri, 31 martie, în Ucraina, unde participă la Summitul Bucea 2023, la invitația Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Evenimentul are loc la un an de la retragerea trupelor ruse din Bucea, o suburbie a Kievului unde au fost găsite cadavrele civililor uciși în stradă şi camere de tortură.
Anunțul despre vizita președintei în Ucraina a fost făcut de reprezentanții administrației prezidențiale de la Chișinău, care au precizat că „din considerente de securitate”, nu pot oferi acum mai multe detalii despre această deplasare.
Micile orașe din nord-vestul Kievului au devenit unele dintre epicentrele distrugerilor încă din primele zile ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. După retragerea trupelor ruse din Bucea, la sfârșit de martie și început de aprilie 2022, în spațiul public au apărut imagini video care au șocat comunitatea internațională.
De-a lungul străzilor au fost descoperite cadavre ale civililor ucraineni, cei mai mulți dintre ei împușcați în zona capului. Civili ucraineni morți, cu mâinile legate la spate, au fost descoperiți aruncați în gropi comune săpate la periferiile orașului. Au fost descoperite și camere de tortură improvizate, unde zăceau corpurile neînsuflețite ale unor civili.