Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Mai multe persoane, revoltate…

VIDEO Mai multe persoane, revoltate că nu și-au primit banii promiși de reprezentanții Partidului „Șor” pentru manifestația la care au participat duminică: „Șor promite bani și nu dă. Nu am mâncat de trei zile”

Sursa foto: TV8.md

Mai mulți tineri, cu vârstele cuprinse între 19-25 de ani, se declară revoltați și nemulțumiți de faptul că nu și-au primit banii promiși pentru manifestația la care au participat duminică, 23 octombrie, organizată de Partidul Politic „Șor” în centrul capitalei, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Potrivit IGP, Inspectoratul de Poliție Centru documentează cazul.

De asemenea, jurnaliștii de la TV8 și de la Cotidianul.md au surprins printre oamenii instalați în corturile de la Procuratura Generală și o femeie care și-a exprimat aceeași revoltă.

„ (…) Șor ne amăgește. El promite bani și nu dă. Nu am mâncat de trei zile, sunt flămândă (…)”, a declarat femeia pentru TV8.

În prezent, Poliția documentează, în cadrul procedurii penale sau contravenționale, „acțiunile organizatorilor și ale persoanelor agresive pentru nesubordonarea la cerințele oamenilor legii și manifestarea agresivității cu intenția de destabilizare prin forțări ale cordoanelor de poliție”.

Potrivit IGP, duminică, 23 octombrie, au fost identificate printre protestatari, 6 persoane anunțate în căutare de către instituțiile statului; au fost inițiate 37 de cauze contravenționale pentru diferite încălcări ale ordinii publice; mai mulți tineri cu constituție atletică și comportament suspect, care nu au putut comunica scopul aflării la întrunire au fost înlăturați din mulțime; 5 persoane care au aplicat violența asupra Poliției au fost scoase din rândul protestatarilor; au fost identificate 4 cazuri în care persoanele prezente la întrunire dețineau obiecte interzise, inclusiv cazul când intenționat au fost aruncate obiecte.pirotehnice sub automobilele oamenilor legii.

„(…) Decizia protestatarilor de a muta acțiunea în fața Procuraturii a determinat situații imprevizibile care au destabilizat viața socială a chișinăuienilor care locuiesc în adiacent, cum ar fi: lipsa toaletelor publice pentru necesitățile fiziologice, transformând zona de locuit într-o zonă insalubră cu potențial de pericol sanitar; creșterea gradului de pericol din cauza consumului de băuturi alcoolice; tulburarea liniștii locatarilor prin muzică la volum mare, folosirea de stații de amplificare și megafoane.

În acest context, precizăm că Poliția nu va tolera abaterile de la cadrul normativ și va acționa cu fermitate în raport cu organizatorii protestului, persoanele provocatoare care nu se subordonează cerințelor legale ale organelor de forță, inclusiv până la acțiuni de sistare/încetare/evacuare de la locul întrunirii”, se arată într-un comunicat al IGP.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Pe 20 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins cu peste 50 de percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) a anunțat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei. De asemenea, au fost reținute peste 24 de persoane.

Deputatul fugar Ilan Șor, a declarat că în urma perchezițiilor au fost ridicați 5,5 milioane de lei, care „sunt furați de la poporul care dorește să protesteze”. Deputatul fugar a venit și cu amenințări către actuala guvernare, în caz că cele 24 de persoane reținute în urma perchezițiilor, nu vor fi eliberate.

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: