Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Limuzina „Gaz-14” din 1977,…

VIDEO Limuzina „Gaz-14” din 1977, și „ZIL 41047” din 1989, folosite de ex-președinții de țară Mircea Snegur și Petru Lucinschi – expuse în fața Parlamentului, de Ziua Internațională a Muzeelor

Două automobile de epocă – Limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1977, și „ZIL 41047”, anul fabricării 1989, aflate în dotarea garajului Parlamentului, și folosite anterior de foștii președinți de țară Mircea Snegur și Petru Lucinschi, ex-președinți și ai organului legislativ, au fost expuse marți, 18 mai, în fața clădirii Parlamentului, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor.

Automobilele pot fi văzute până la finele săptămânii curente, în scuarul din fața Parlamentului.

Tot marți, 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor au fost lansate tururi ghidate virtuale care cuprind imagini video și foto, descrieri detaliate ale celor mai importante săli din cadrul clădirii Parlamentului, exponatelor din muzeul Legislativului, prezentate în contextul unor evenimente istorice sau politice cu însemnătate mare.

Muzeul Parlamentului Republicii Moldova a fost creat la 23 mai anul 2017. Expoziția de inaugurare a Muzeului Parlamentului a adunat împreună deputați din primul Parlament, ambasadori, tineri și deputați și a început cu o modestă expoziție de fotografie și documente adoptate de Sfatul Țării.

Actualmente, acolo se păstrează peste 30 de tablouri, 87 de suvenire, numeroase documente istorice, aproape 90 de cărți și cca 180 de fotografii.

În acest an, Muzeul Parlamentului a fost completat cu cca 500 de copii ale documentelor oferite de Arhiva Națională a Republicii Moldova, care reprezintă o retrospectivă a parlamentarismului în timpul Sfatului Țării. În continuare acestea urmează a fi digitizate pentru a le aduce la cunoștința unui număr cât mai mare de cetățeni.  

În fiecare an, la 18 mai, comunitatea mondială celebrează Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul reprezintă o inițiativă a Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, începând cu anul 1977, fiind patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).