„Jos mâinile de pe Spitalul Toma Ciorbă”. De ce medicii se declară împotriva fuziunii și ce spun autoritățile din sănătate
Reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile se declară împotriva fuziunii celor două instituții publice și acuză Ministerul Sănătății (MS) că prin proiectul de hotărâre, supus consultărilor publice, se urmărește „închiderea actualului spital (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, n.red.) și transferarea lui în orașul Codru”.
Marți, 12 decembrie, câțiva angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Catedrelor de boli infecțioase ale USMF „Nicolae Testemițanu” au declarat în cadrul unei conferințe de presă că „o absorbție a două spitale publice este de neînțeles” și că „argumentele invocate în nota informativă la proiectul normativ nu sunt plauzibile pentru a justifica adoptarea acestuia”.
Tot astăzi, medicii de la spitalul „Toma Ciorbă” au organizat un marș în perimetrul Guvernului, cerând autorităților să renunțe la reorganizarea instituției medicale. „Jos mâinile de pe Spitalul „Toma Ciorbă””! și „Protejați monumentele arhitecturale!” sunt câteva dintre mesajele inscripționate pe mai multe pancarte ale manifestanților.
De cealaltă parte, reprezentanții MS afirmă că „nu se închide niciun spital”. Potrivit lor, instituțiile medicale se „comasează sub un management comun, deoarece au același specific – maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar”.
„(…) Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de 40% din fondul activ de paturi. Ministerul Sănătății va eficientiza utilizarea resurselor financiare și va investi în calitate. Aceste resurse sunt banii cetățenilor și ministerul are obligația de a-i utiliza eficient și a oferi pacientului calitate. Atât timp cât pe medici nu îi paște niciun pericol de disponibilizare, nu înțelegem această agresivitate”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Corina Gamurari, consultantă principală în cadrul serviciului informare și comunicare cu mass-media.
Într-o „sesizare privind dezacordul închiderii actualului IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu transferarea în orașul Codru”, care a fost dată citirii în cadrul conferinței de presă, se spune că „Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde standardelor unui spital de boli infecțioase și, prin urmare, nu există niciun scop justificat pentru fuzionarea propusă”.
Instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” ar urma să fie reorganizată prin fuziunea (absorbţia) instituției medico-sanitare publice Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru, elaborat de Ministerul Sănătății (MS), a fost supus consultărilor publice. Totodată, conform proiectului, ar urma să se modifice denumirea Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii în Instituția medico-sanitară publică Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii.
„(…) Principalele cauze care au dus la apariția problemei sunt: carențele în modul de organizare și funcționare ale instituțiilor respective, utilizarea ineficientă a mijloacelor financiare de către acestea, precum și starea clădirilor ale IMSP SCBI „Toma Ciorbă” ale căror termen de exploatare este depășit considerabil și nu corespund cerințelor contemporane.
Reieșind din cele menționate considerăm prioritar și stringent implementarea unui management comun al spitalelor care are drept scop reorganizarea și eficientizarea operațională a activităților instituțiilor menționate, care să asigure calitatea serviciilor medicale acordate și siguranța pacienților prin creșterea gradului de complianță la standardele naționale și internaționale.
Un indicator pentru realizarea managementului comun a două oricare spitale se regăsea în Proiectul Băncii Mondiale Modernizarea sectorului de sănătate care s-a finalizat la începutul anului 2022 și care nu a fost realizat de fostele conduceri ale ministerului, astfel lipsind sistemul de debursare a unui grant pentru realizarea lui (…)”, se spune în proiectul de hotărâre supus consultărilor publice.
Potrivit MS, Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile (IMSP SDMC) și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” (IMSP SCBI „Toma Ciorbă”) sunt două instituții medicale publice spitalicești de nivel republican terțiar și care oferă servicii de asistență medicală practic similare în domeniul dignosticării și tratamentului bolilor infecțioase și contagionase.