Încă un lucrător medical vrea să se facă auzit: „Să nu ne trezim mâine, poimâne și noi internați cu Covid-19, pentru că am avut o mască de doi bani”
O altă lucrătoare medicală din cadrul Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) relatează, sub protecția anonimatului, că mulți dintre colegi săi sunt infectați cu noul coronavirus, alții sunt trimiși în regim de izolare la domiciliu, iar cei care mai activează, cu greu fac față turelor de 24 de ore.
Totodată, aceasta mărturisește că nu au suficient echipament de protecție, iar pentru a evita riscul de a-i infecta pe cei dragi, majoritatea lucrătorilor sanitari sunt nevoiți să închirieze apartamente. Deși autoritățile le-au spus că vor fi remunerați suplimentar, aceasta spune că nu au primit nici măcar jumătate din suma promisă.
Lucrătoarea medicală care a acceptat să discute cu ZdG sub protecția anonimatului relatează că aproape jumătate dintre colegii săi sunt trimiși în regim de izolare la domiciliu, iar alți colegi sunt internați în spitale, fiind confirmați cu noul coronavirus. Astfel, tânăra mărturisește că sunt nevoiți să lucreze în ture de 24 de ore cu intervale de o zi din cauza lipsei de cadre, iar pentru că nu sunt suficienți infirmieri, sunt nevoiți felcerii să meargă singuri la chemări. Spune că zilnic au peste 20 de solicitări, iar din cauza regimului aglomerat de muncă, mărturisește că sunt „sleiți de puteri”.
„Noi suntem foarte puțini lucrători medicali care au mai rămas. 55% din 100%. Suntem foarte puțini, majoritatea lucrăm peste o tură, în cel mai bun caz peste două. Nu are cine să iasă la lucru, majoritatea sunt trimiși în carantină, majoritatea sunt infectați. La spital, la fel, nu se ajung lucrători medicali”, relatează aceasta.
Indignată că autoritățile dau vina pe medici că se infectează din neglijență
Asistenta se arată indignată că autoritățile dau vina pe medici că se infectează, „pentru că nu știm a îmbrăca un echipament”, dar totodată nu le asigură condiții și nici echipament de protecție suficient pentru a evita infectarea. Aceasta povestește că inițial nu au fost instruiți cum să se comporte cu aceste costume, iar dacă în prima săptămână au fost dotați cu echipament performant, acum echipamentele pe care le primesc nu sunt potrivite pentru a se proteja de Covid-19.
„La început erau echipamente destul de bune, erau costume, erau măști în care puteai să respiri și să te protejezi, erau foarte bine presate. Aveam două perechi de mănuși, ochelari de unică folosință. Timp de o săptămână am avut echipament destul și noi urgențele, și secțiile de internare. Altceva sunt măștile. La început ni se dădeau măști bune în comparație cu altele, dar cred că timp de două zile ele s-au terminat. Ulterior, ne-au adus altfel de măști, erau bune, doar că semănau cu un cioc de rață. În fine, puteai să respiri, îți astupau bine fața. După care, acele măști s-au terminat și s-au adus măști de bumbac. La început ni se dădeau câte trei măști de persoană. Respectiv, noi aveam nouă măști pentru echipă, trei măști fiecare. După care s-au început a da câte două măști, acum în genere cred că se dă câte o mască, dacă cerem a doua mască se începe deja gălăgie de ce, pentru ce. Ne spun că lor li se permite spălarea, călcarea, avem fier de călcat: „Spălați, călcați, nu e atât de greu”. Din punctul nostru de vedere, nu e cea mai bună idee. Plus că, dacă avem cinci minute libere, nu am vrea să umblăm și să călcăm măștile, dar să mâncăm și să bem și noi un ceai. Acum, la moment, avem un fel de costume din hârtie presată, nu sunt comode și sunt foarte foarte mari. Sunt necalitative. Dacă te îmbraci și stă strâns pe corp, e suficient să faci câteva mișcări mai rapide și el crapă. Adică degeaba l-ai îmbrăcat. Plus că, dacă la început toți cei trei membrii ai echipei de ambulanță îmbrăcau costumele, acum doar unul sau doi dintre noi facem acest lucru”, povestește tânăra.
„Avem un fel de bătaie de joc”
Totodată, lucrătoarea medicală relatează că atât ea, cât și colegii săi sunt nevoiți să-și cumpere măști cu protecție mai bună din resursele proprii, pentru că spune ea, sunt mulți pacienți iresponsabili, iar măștile pe care le primesc, nu îi protejează suficient.
„Asta o facem noi, pentru că ne temem să lucrăm cu măștile pe care ni le dau ei. O facem, pentru că ne pasă de sănătatea noastră ca să nu ne trezim mâine, poimâne și noi internați cu Covid-19, pentru că am avut o mască de doi bani. Pacienții sunt iresponsabili, ne cheamă la motive diferite numai nu la ceea ce ar trebui, cu toate că ei știau că au febră, că sunt în carantină sau a fost în contact cu cineva confirmat. Dar alta e și ceea ce ține de lucrul nostru, adică echipamentul pe care-l avem, măștile din bumbac care te uiți așa și vezi clar fața omului practic”, se arată nemulțumită lucrătoarea medicală.
Aceasta mărturisește că, în timp ce lucrătorii medicali se plâng de lipsa echipamentului de protecție, cei din administrația spitalului sunt dotați cu cele necesare pentru a se proteja.
„Noi am început să ne revoltăm mai mult pentru că avem un fel de bătaie de joc. Noi care vedem ce se întâmplă acolo, nu vedem schimbări, nici dintr-un punct de vedere, pentru că toți sunt indiferenți. Șefii nici nu vor să vorbească cu noi. Vin dimineața, se duc în cabinet: „Bună dimineața” și atât. Pregătiți cu măști cu filtru bune, cu mănuși pe mărimea lor de mâini, pe când nouă de dau niște mănuși de mărimi mari în care este imposibil să lucrezi, iar măștile pe care le primim nu oferă nicio protecție”, povestește supărată aceasta.
„Niciodată nu am fost testați”
Relatează că, pe motiv că nu sunt testați, 80% dintre lucrătorii medicali și-au închiriat locuințe unde să revină după muncă. Deși achită sume mari, spune că fac tot posibilul pentru a minimaliza riscul de a îi infecta pe cei dragi. Totodată, aceasta spune că chiar și în condițiile în care instituțiile medicale duc o lipsă tot mai mare de cadre, cei care intră în contact cu alți medici infectați, nu sunt testați, dar trimiși în izolare la domiciliu pentru 14 zile.
„Niciodată nu am fost testați, am încercat să le zicem șefilor, însă ne-au zis că dacă nu aveți nici o simptomă, nu avem pentru ce să vă testăm. La noi, în caz că unul dintre cei trei lucrători din echipă nu se simte bine, adică febră, tusă, deja altă echipă duce persoana dată la spital. Este internată persoana cu simptome, ceilalți doi lucrători medicali sunt trimiși în carantină, plus este trimisă acasă în carantină și echipa care a dus pacientul. Respectiv nimeni dintre celelalte cinci persoane care au fost în contact în tot acest timpul, nu este testat. Toți sunt trimiși acasă în carantină. Dacă timp de 14 zile nu au simptome, respectiv revin înapoi la lucru, la fel, fără oarecare testare”, spune tânăra.
„Ce calcule au făcut ei, nu am înțeles. Și de ce e așa de mare diferența de la unu la altul?”
Lucrătoare medicală se arată indignată că deși li s-au promis majorări de salarii pentru cei care luptă cu pandemia de coronavirus, aceasta a primit doar 500 de lei în plus, pe când alți colegi de-ai săi mai că nu au primit nimic.
„La început ne-au spus că în aceste luni, salariul pe care îl vom primi va fi dublu. Ulterior, ni s-a spus că vom primi cu 50% mai mult decât până acum. Totodată, au spus că pe lângă salariu și remunerarea pentru cei care luptă cu Covid, vom primi și 1500 de lei pentru Sărbătorile de Paști. La salariul pe care l-am avut eu de 8200 de lei, adaosul a fost de 2000 de lei. Dacă scoatem acești 1500 care presupunem că au venit pentru Paști și dacă calculăm cele 14 ture de când lucrez cu pacienți infectați cu Covid-19, respectiv trebuia să fie 1300 lei pentru turele când am dus pacienți cu Covi19 și dacă mai punem 1500 pentru Paști, trebuia să fie aproape 2800 de lei. Mai sunt dintre cei cărora le-a venit câte 900 de lei sau chiar câte 393 de lei adaos. Adică ce calcule au făcut ei, nu am înțeles. Cum se calculează? Pentru ce au venit banii aceștia, pentru turele cu Covid-19 sau numai pentru Paști, și de ce e așa de mare diferența de la unu la altul?”, se întreabă lucrătoarea medicală.
La 13 aprilie, conducerea IMSP CNAMUP anunța că până la data de 15 aprilie, persoanele implicate în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19 (medici; felceri; infirmieri și șoferi de ambulanță) vor primi suplimentul în măsură de 50% la salariu stabilit prin Dispoziția nr.16 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Mai mult, toți angajații IMSP Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească vor primi premiu în mărimea de 1500 lei cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști.
„Am fost amenințați, ne-au spus că nu avem voie să scriem, să facem reportaje”
Totodată, aceasta povestește că lucrătorii medicali sunt îndemnați să nu vorbească cu instituțiile media, dar și să nu facă postări, în caz contrar sunt amenințați că „vor fi dați afară pe dosar penal”.
„Am fost amenințați, ne-au spus că nu avem voie să scriem, să facem reportaje, să spunem video și așa mai departe, dar dacă o să vadă la cineva dintre noi, o să fim pedepsiți penal, adică ni s-a spus că putem să avem judecată că am divulgat secrete ce țin de lucru sau că vom fi dați afară pe dosar penal. Dar dacă noi nu o să postăm că într-adevăr nu avem și nu o să arătăm, lumea nu o să ne creadă. Pentru că la televizor se spune tot frumos, după care noi ne ducem la chemări și ei încep: „Ei dap’ v-o dat, iau că vă achită, că vă dau bani suplimentari, că vă dau costume, vă nu știu ce vă mai dau”, relatează aceasta.
Lucrătoarea medicală, spune că deși la început spera că vom trece ușor peste pandemie, acum realizează gravitatea problemei și susține că „nu suntem pregătiți sub nicio formă”, de aceea îndeamnă oamenii să fie mai conștiincioși și să rămână acasă.
„Dacă oamenii ar înțelege într-adevăr ceea ce se întâmplă, cred că ar fi mult mai ușor. Dacă s-ar spune într-adevăr cât de grav este acest virus e destul și că nu-i ca o răceală care trece așa prin tine și nu o simți, oleacă te furnică nasul, oamenii ar înțelege lucrurile altfel, că într-adevăr e grav, că trebuie să stai acasă și să se păzească”, spune lucrătoarea medicală.
La 11 aprilie, Eugeniu Cebotari, un angajat al Ambulanței a publicat un filmuleț video în care i se adresează ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, vorbind despre calitatea proastă a echipamentului medical. Din imaginile video se vedea că măștile oferite de sistem sunt din bumbac permeabil, care îi expune la risc de infectare. Deși CNAMUP a calificat informațiile prezentate de lucrătorul medical ca fiind denaturate, la scurt timp după publicarea clipului video, acesta relata că au fost aduse „măști de calitate decentă”. Totodată, acesta a șters clipul video, iar într-o discuție cu ZdG a precizat că ar fi fost rugat insistent să șteargă video.
Atunci CNAMUP preciza că angajații folosesc echipamente de protecție individuală de calitate, pregătite pentru infecții extrem de contagioase și care corespund tuturor protocoalelor, iar „instituțiile media difuzează acuzații nefondate”.
„Subliniem, toate echipele de pe ambulanță, care intervin în cazuri suspecte de coronavirus, sunt dotate cu echipament de protecție special, pentru a proteja integral personalul medical, conform recomandărilor OMS. Menționăm că măștile procurate prin licitație de IMSP CNAMUP, sunt autorizate și conforme regulamentelor impuse de Agenția Națională de Sănătate Publică”, se arăta într-un comunicat al instituției.
Din cele 2 472 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrate în R. Moldova, circa 25% dintre acestea sunt cazuri de infecție în rândul lucrătorilor din sistemul medical. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), până la 20 aprilie, adică în timp de șase săptămâni de la confirmarea primului caz de infecție, în R. Moldova au fost infectați cu noul virus 635 de lucrători medicali. Din numărul total de angajați din sistemul medical care s-au îmbolnăvit de COVID-19, doar 47 s-au tratat. Totodată, din cauza îmbolnăvirii, până în prezent, cinci lucrători medicali au pierdut lupta cu virusul.