Filmul evenimentelor dedicate celei de-a 30-a aniversare a independenței R. Moldova
Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la independență. Cu această ocazie, în centrul capitalei au fost organizate mai multe evenimente festive la care președinta Sandu i-a invitat pe pe omologul său de la București, Klaus Iohannis, dar și pe șefii de stat din Polonia, Andrzej Duda, și Ucraina, Volodimir Zelenski.
Inaugurarea sărbătorii a început cu depuneri de flori la monument, politicieni, diplomați si functionari publici au depus flori la mo.numentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Detalii aici.
Sărbătoarea a continuat cu un discurs al președintei R. Moldova, Maia Sandu, rostit de pe scena din PMAN, iar imediat după aceasta a avut loc parada militară la care, potrivit datelor Ministerului Apărării, au participat, 800 de militari din garnizoanele Bălți, Cahul și Chișinău, și respectiv 420 de angajați ai subdiviziunilor MAI, o formațiune de veterani, precum și orchestra mixtă formată din Orchestra Prezidențială și orchestrele din structurile MAI.
După ceremonie, în PMAN a avut loc un concert la care au evoluat mai mulți artiști naționali printre care Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Zinaida Bolboceanu, Surorile Osoianu, Gabriel Nebunu, „Catharsis”, Maria Iliuț & „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii” și Ansamblul folcloric „Romanița”, Baletul Național „JOC”.
Republica Moldova sărbătorește vineri, 27 august, 30 de ani de independență. Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au desprins de Moscova, capitala Rusiei, după lovitura de stat eşuată din 21 august 1991, când comuniştii au încercat să îl înlăture de la putere pe preşedintele de atunci, Mihail Gorbaciov.
În centrul Chişinăului atunci a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar Parlamentul, reunit în şedinţă extraordinară, a adoptat „Declaraţia de Independenţă”, drapelul tricolor și imnul de stat.
„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputaţi prezenţi.
În 1992, noul stat a devenit membru al ONU, iar patru ani mai târziu, a devenit membru al Consiliului Europei.