(video) Explicația directorului patiseriei la care polițiștii au găsit torturi cu termenul de valabilitate expirat
Sergiu Guzun, directorul patiseriei „Panilino”, la sediul căreia oamenii legii susțin că au identificat torturi, aditivi alimentari și fructe folosite pentru producere cu termenul de valabilitate expirat, afirmă că imaginile video publicate de poliție nu sunt filmate în secția de producere și că prezintă eronat starea de lucruri. Acesta neagă că ar fi existat torturi cu termenul de valabilitate expirat, iar faptul că pe cutiile cu prăjituri era aplicată data producerii eronat îl explică drept o greșeală a unei angajate. Acesta infirmă acuzația poliției că borcanele cu vișină ar fi avut termenul de valabilitate expirat și precizează că unica neregulă este lipsa marcajelor producătorului pe 65 de borcane. În timp ce într-un comunicat de presă, Direcția de Poliție a mun. Chișinău vorbește despre activitatea ilicită a două secții de producere ce aparțin patiseriei, directorul afaceriii crede că este vorba despre un atac raider și afirmă că deja pregătește actele pentru a contesta legalitatea perchezițiilor.
Într-un comunicat de presă al poliției, însoțit de imagini video, se precizează că ofiţerii de investigare a fraudelor economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana a Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, pe parcursul lunilor februarie-martie curent, au documentat activitatea ilicită a două secții de producere ce aparțin unei întreprinderi specializate în producerea și comercializarea produselor de patiserie din sectorul Ciocana. Deși nu este făcut public numele agentului economic, în imaginile video sunt vizibile datele de identificare a patiseriei „Panilino”.
„Ca rezultat al probelor acumulate și a măsurilor speciale de investigații la data de 30 martie au fost efectuate două percheziții autorizate la secțiile de producere cu participarea reprezentanților ANSA, unde au fost depistate grave încălcări în activitatea întreprinderii.
În urma perchezițiilor forțele de ordine au depistat 1236 borcane cu vișine fără acte de proveniență, fără marcarea producătorului și cu termenul de valabilitate expirat, folosit în procesul de producere a produselor de patiserie, 700 kg de prune uscate cu termenul de valabilitate expirat în anul 2017, 9 cutii cu aditivi alimentari folosite ca coloranţi la producerea cremelor alimentare, expirate în anul 2011 și 2017, 717 torte cu volumul de la 1 până la 4 kg destinate pentru comercializarea în piețile și centrele comerciale din mun. Chișinău cu data producerii modificată, 7 cutii cu prăjituri cu termenul de valabilitate expirat, băuturi alcoolice folosite în procesul de producere fără acte de proveniență și certificate igienice, contabilizate în evidența contabilă a întreprinderii în baza documentelor contabile cu date eronate, acte contabile, facturi fiscale de achiziție cu date false, mijloace bănești necontabilizate”, se arată în comunicatul poliției, unde mai scrie că au fost inițiate două cauze penale pentru ,,producerea, transportarea, păstrarea, comercializarea mărfurilor periculoase pentru viața sau sănătatea consumatorului”și ,,confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false”. Nicio presoană nu a fost reținută sau pusă sub învinuire până la acest moment, facorii de decizie însă, susțin oamenii legii, riscă amendă până la 250 000 lei sau închisoare până la 5 ani, în cazul în care vina va fi probată.
Potrivit Direcției de Poliție a mun. Chișinău, „toate produsele depistate au fost interzise spre producere și comercializare de către reprezentanții ANSA și polițiști, ca fiind periculoase pentru consumatori”.
Contatat, unul dintre proprietarii afacerii „Panilino”, Sergiu Josanu, a declarat că percheziția a vut loc în seara zilei de vineri, 30 martie, și că a durat mai bine de nouă ore, de la 17.00 până după miezul nopții. Acesta susține că oamenii legii au intrat în secția de producere fără halate. Întrebat despre neregulile făcute publice, Sergiu Josanu a explicat că prunele uscate au fost livrate întreprinderii în ziua în care a avut percheziția, iar firma deține imagini video care confirmă acest lucru. Acesta afirmă că în lotul livrat se găseau zece cutii vechi în care, pur și simplu, au fost depozitate prunele proaspete, pentru că agentul a luat cutiile noi înapoi.
Ulterior, Josanu ne-a îndemnat să discutăm cu directorul patiseriei, Sergiu Guzun. Acesta a declarat că oamenii legii au filmat parțial și, respectiv, au prezentat fragmentat imagini video care denaturează realitatea. Sergiu Guzun susține că deține probe video care reflectă cum a avut loc perchezția și unde au fost filmate secvențele. Potrivit directorului patiseriei, toate imaginile difuzate sunt făcute într-o singură încăpere, biroul tehnologului, nu în încăperile de producere.
Despre aditivi alimentari care se folosesc la producerea cremelor, directorul patiseriei, Sergiu Guzun, afirmă că nu erau folosiți pentru fabricarea produselor, dar se găseau în biroul tehnologului și reprezentau mostre primite de la furnizorii din Turcia spre testare.
„Erau niște probe, mostre primite de la furnizori din Turcia. Au arătat doar parțial, câteva secvențe. Respectiv, ele urmau a fi returnate. Noi zilnic primim probe, mostre de la furnizori de peste hotare. Facem un raport de testare în care ne expunem: este calitativ, nu este calitativ. Am primit mostrele de aditivi la o expoziție recentă, respectiv, le-am transmis tehnologului, care urma să le testeze. Nu erau cu termenul expirat”, explică Sergiu Guzun.
Întrebat despre afirmațiile poliției, precum că a depistat 1236 borcane cu vișine fără acte de proveniență, fără marcarea producătorului și cu termenul de valabilitate expirat, directorul patiseriei afirmă că unica neregulă era lipsa pe 65 de borcane a marcajelor de la producător, dar că acestea nu aveau termen de valabilitate expirat.
„Ieri dimineață am făcut inventarierea în prezența reprezentanților ANSA, am filmat absolut totul. Din 700, într-adevăr, 65 de borcane nu aveau etichete, nu aveau etichete cu data de producere. Este documentat acest lucru. Poliția a indicat 700, de fapt, ei au identificat că este un lot fără etichete, însă ieri s-a stabilit că nu aveau etichete doar 65 de borcane, ceea ce nu înseamnă că nu este conform, dacă nu are etichete. Este problema producătorului care a furnizat vișinele la depozitul nostru. Acestea urmează a fi distruse”, a declarat directorul „Panilino”.
Cât despre lipsa anumitor acte de proviniență a mărfii sau a actelor contabile, acesta a declarat că în dimineața zilei de ieri, 2 aprilie, la ora 8.15, a prezentat oamenilor legii toate actele, deoarece în seara când a avut loc percheziția era în imposibilitate de a prezenta facturi.
„Percheziția a început vineri la ora 5 și s-a terminat sâmbătă noaptea, aproape de ora două. Eram în imposibilitate de a prezenta facturi. Facturile le-am prezentat luni, la ora 8 și 15 minute”, susține reprezentantul firmei, care mai precizează că percheziții s-au făcut în toate încăperile, dar că imagini video din sala de producere nu au fost publicate pentru că acolo nu s-a identificat nicio încălcare.
„Se face un atac raider din partea poliției”, susține proprietarul afacerii, prizând că oamenii legii au intrat abuziv în încăperi și că ordonanța care autoriza percheziția i-a fost prezentată mai târziu. Potrivit acestuia, motivul invocat în ordonanță este bănuiala că întreprinderea folosește băuturi alcoolice fără acte de proviniență. „Este un non sens. Sutem producători de produse de patiserie. Am copia ordonanței. Ei au invocat că noi facem comerț cu băuturi alcoolice, acesta fiind motiv pentru a face percheziții. Au făcut perchezții vineri de la ora cinci până la ora două, ceea ce este o ilegalitate. Puteau face percheziția până la ora zece. Au reținut angajații până la aproape ora două noaptea. Au început percheziția fără a prezenta ordonanța. Au intrat abuziv în secția de producere, fără a fi echipați corespunzător”, a declarat Sergiu Guzun. Acesta afirmă că avocatul pregătește o contestație a percheziției, care ar fi fost ilegală și că patiseria insistă să fie organizată o expertiză de laborator pentru a că produsele sale nu prezintă vreun pericol pentru sănătate.
Guzun infirmă că ar fi fost găsite băuturi alcoolice folosite în procesul de producere fără acte de proveniență și certificate igienice, acesta a calificat aceste acuzații drept „aberații” și a invocat că Poliția nu apublicat imagini video care ar proba existența acestora.
Directorul patiseriei a recunoscut, totuși, că mai multe cutii cu prăjituri aveau data fabricii „din viitor”, fapt care este vizibil și în imaginile video publicate de poliție. În timp ce percheziția a avut loc pe 30 martie, pe cutii era indicată data fabricării ziua următoare, 31 martie,
„Erau vreo trei sau patru cutii de prăjituri pe care într-adevăr era data de 31, era greșeala angajatului, doamna o să dea explicații. Dar torturile care erau pe raft aveau etichete interne, data producerii, din ce lot s-au produs, din ce ingrediente, așa prevede sistemul de calitate”, a fost explicația directorului.
„Consider, fie este un interes personal al cuiva, mă tem și să mă exprim, al unor concurenți, înainte de sărbători, fie un interes personal al colaboratorilor de poliție, probabil, cu restructurările care vin, oamenii se gândesc, poate să beneficieze și să abuzeze de serviciu, părerea mea personală”, afirmă directorul patiseriei „Panilino”.