După 435 de zile de detenție ilegală, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată, anunță Asociația Promo-LEX
După 435 de zile de detenție ilegală, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată, anunță reprezentanții Asociației Promo-LEX.
Potrivit Promo-LEX, după mai multe eforturi ale rudelor și ale Asociației, pe 16 decembrie curent, mama deținutului Adrian Glijin, a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 minute în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol (SIZO UIN-3 Tiraspol). Întrevederea nu a fost una confidențială și nu a fost posibilă obținerea informațiilor despre starea de sănătate sau învinuirile care-i sunt înaintate deținutului.
„Adrian a acuzat probleme cardiace, că este deținut în condiții inumane și nu-i sunt clare perspectivele de eliberare. În lumina acestor circumstanțe noi, Asociația Promo-LEX solicită repetat autorităților moldovenești și celor ruse: să asigure cu prioritate accesul unui medic independent, care va aprecia starea medicală actuală și necesitățile de tratament ale lui Adrian Glijin; să depună eforturi eficiente în eliberarea din detenția ilegală a lui Adrian Glijin”, se arată într-o notă informativă a Asociației.
Adrian Glijin a fost răpit, pe 7 octombrie 2020, de către reprezentanți ai „mgb-ului” din regiunea transnistreană. Într-un briefing de presă din 7 decembrie 2020, Ministrul de Interne al R. Moldova a declarat că răpirile din octombrie 2020 (inclusiv a lui Adrian Glijin) sunt o consecință a condamnării de către autoritățile R. Moldova, a unui fost milițian din regiunea transnistreană, pentru fapte de răpire și tortură.
„Pentru că rudele lui Adrian nu erau informate despre situația „procesuală” și medicală a acestuia, pe 28 octombrie 2021, a fost inițiată Campania „Arătați-l viu”. Campania a avut scopul să determine autoritățile constituționale ale R. Moldova, cele ale Federației Ruse, precum și actorii implicați în formatul de negocieri „5+2” să se implice eficient în asigurarea drepturilor lui Adrian și eliberarea acestuia din detenția ilegală. Obiectivul imediat al Campaniei a fost de a obține imagini și declarații ale lui Adrian Glijin, care ar proba că acesta este în viață, dar și informații actuale despre starea medicală”, menționează Promo-LEX.
Pe 5 noiembrie 2011, Biroul Politici de Reintegrare a publicat o reacție în care a menționat despre imposibilitatea de a asigura respectarea efectivă a drepturilor și libertăților lui Adrian Glijin, iar administrația de facto a regiunii transnistrene refuză să ofere informații relevante. Pe aceeași dată, mama lui Adrian Glijin a expediat o nouă scrisoare în adresa acestuia, însă și de această dată, administrația locului de detenție (SIZO UIN-3 Tiraspol) a refuzat recepționarea scrisorii pe motiv că, „corespondența este interzisă”.
Pe 7 octombrie 2021, Ziarul de Gardă a scris că, la un an de când a fost răpit în toiul zilei de către persoane necunoscute, cetățeanul R. Moldova, Adrian Glijin, se află în continuare întemnițat la Tiraspol. Pretinsele autorități transnistrene refuză să ofere informații despre dosarul deținutului, motivând că informația este cu „grif secret”. Tiraspolul respinge toate solicitările familiei de a comunica și de a avea întrevederi cu el, iar intervențiile autorităților de la Chișinău s-au limitat la „multiple demersuri și apeluri către Tiraspol pentru a-l elibera”, ignorate de către cei care l-au privat de libertate pe Adrian Glijin.
Pe 7 și 8 octombrie 2020, patru persoane au fost răpite de către structurile de forță din regiunea transnistreană: Andrei Amarfii, angajat al Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei Puris, angajat al Agenției Servicii Publice, Adrian Glijin, șomer, și Stanislav Mînzărari. Ultimii doi nu au fost eliberați nici până astăzi. Dacă despre Glijin se știe că este deținut într-un penitenciar din Tiraspol, despre cetățeanul Stanislav Mînzărari, răpit în aceeași zi, nu se cunosc detalii.