„Drumuri bune” pentru primar
Programul „Drumuri bune pentru Moldova”, redenumit în acest an de către socialiști în „Drumuri bune pentru toți” s-a transformat, într-o localitate din raionul Hîncești, în „Drumuri bune pentru primar”. Oficialul a convins antreprenorul care executa lucrările să construiască o porțiune de drum care trece prin fața porții sale și se termină la casa vecină, chiar dacă Consiliul Local decidea, în două rânduri, altceva. Ca să ajungă asfalt până la poarta primarului, localnicii acuză că s-a renunțat la construcția altor segmente de drum, mai importante, fiind scurtat inclusiv drumul de acces spre cimitir, reparat și el în cadrul programului.
Primarul recunoaște că el a fost cel care a întocmit și semnat schema prin care indica reparația drumului din fața casei sale, dar are și argumente în acest sens: „La primar vine și președintele țării, iată a fost Igor Nicolaevici…. Totuși, și eu am mașină, și plătesc impozite”.
14 octombrie 2020. Satul Dancu, raionul Hîncești. Drumarii fac ultimele retușuri pe o porțiune de drum proaspăt construită în cadrul Programului „Drumuri bune pentru toți”, așa cum a fost botezat de guvernarea socialistă după ce, anterior, în timpul guvernării Partidului Democrat, se numea „Drumuri bune pentru Moldova”.
Drumul proaspăt construit leagă drumul central al satului de mahalaua unde locuiește primarul localității, Vladimir Pretuleac. Drumul merge paralel cu gimnaziul din localitate, iar la final se bifurcă: câțiva metri duc spre un antreprenor din sat (Victor Șișcanu), iar o porțiune de două ori mai mare duce spre casa primarului și se termină la câțiva metri după locuința acestuia, lângă casa vecină.
„Drum bun” prin fața casei primarului
Oficial, consiliile locale sunt cele care decid ce porțiuni de drum dintr-un sat urmează să fie reparate sau construite în cadrul programului „Drumuri bune pentru toți”. Nici într-o decizie a Consiliului Local Dancu NU se spune însă că, în localitate, urmează să fie reparată o porțiune de drum care trece prin fața casei primarului Vladimir Pretuleac.
Decizia Consiliului Local Dancu din noiembrie 2018 prevedea ca în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova” să fie construite sau reparate, în ordine, următoarele porțiuni de drum: „primul să fie drumul de la șoseaua centrală până la cimitir și a doua porțiune să fie porțiunea de drum de la șoseaua centrală până la locuința lui Șișcanu Victor”, proprietarul microbuzului care duce locuitorii satului spre Hîncești și Chișinău.
Această ultimă porțiune de drum, spre Victor Șișcanu, duce spre mahalaua în care locuiește familia primarului Pretuleac, doar că cei doi domiciliază în direcții opuse: pentru a ajunge la casa lui Șișcanu trebuie să cotești spre stânga, iar pentru a ajunge acasă la primar – spre dreapta.
Drumul construit în 2020 în cadrul programului „Drumuri bune pentru toți” în satul Dancu merge însă în ambele direcții, cu mențiunea că cel spre Victor Șișcanu se oprește chiar la marginea gospodăriei acestuia, în timp ce drumul în direcția primarului este de două ori mai lung și se oprește exact după locuința vecinului său.
Consilierii au votat una, primarul a făcut alta
Construcția drumului spre casa primarului a fost precedată, în martie 2020, de o altă decizie a Consiliului Local Dancu, care decidea faptul că, prioritar, în programul „Drumuri bune pentru toți”, în acest an să fie reparate capital, cu asfalt, patru porțiuni de drum: „prima să fie sectorul de drum de la cetățeanul Golovatîi Alexei până la cimitir, a doua – de la poarta bisericii până la stația de oprire, a treia – de la cetățeanul Țurcanu Sava până la Ciamor, a patra – de la șoseaua centrală până la cetățeanul Șișcanu Victor”.
Cu alte cuvinte, consilierii decideau să fie finalizat drumul care duce spre cimitir, care în 2018 fusese asfaltat doar pe jumătate, apoi să fie asfaltate alte două porțiuni, a patra opțiune fiind asfaltarea drumului spre mahalaua primarului. Nici în decizia din 2020 însă nu se menționa că drumul asfaltat urmează să treacă pe la poarta gospodăriei primarului Vladimir Pretuleac.
Mai mulți consilieri locali, inclusiv colegi de partid cu primarul, dar și numeroși localnici din Dancu afirmă că drumul spre mahalaua primarului a fost reparat, în variantă albă, din pietriș, încă în 2018, astfel că nu era necesar de asfaltat în 2020, mai ales că la Consiliu s-a votat să se repare, prioritar, alte porțiuni de drum.
Ludmila Chitic, consilieră locală în Dancu, susține că, pentru ca să ajungă asfalt până la poarta primarului, s-a scurtat asfaltarea drumului spre cimitir, construcția căruia a fost finalizată tot în acest an. Aceasta, dar și alți consilieri locali, acuză primarul că a decis să execute decizia Consiliului Local din 2018 în condițiile în care, în martie 2020, s-a aprobat altă decizie, care prevedea reparația capitală a altor porțiuni de drumuri.
„Noi ne-am revoltat, noi am ieșit atunci când a început dumnealui drumul acasă, i-am zis. A fost amenințat dl Vlad Constantin, consilierul lui, nu-i de la alt partid, îi tot de la democrați de la dânsul. Ne-a făcut proști pe toți acolo, Îi zice inginerului: apucă-te de lucru că proști de ăștia vor mai fi până în seară. El nu ne socoate de oameni. Atunci pentru ce mai trebuiește Consiliu Local, dacă primarul face singur cum vrea el?”, se întreabă consiliera Ludmila Chitic.
Dirigintele de șantier: „Asta-i coordonat. Nu poți să vii fără să coordonezi cu nimeni și să începi a face drumuri”
Vitalie Cecan, dirigintele de șantier care coordona lucrările de reparație a drumurilor în programul „Drumuri bune pentru toți” în Dancu, susține că firma „Autocaravana” SRL, care execută lucrările, a reparat o porțiune de drum din fața casei primarului, pentru că așa era întocmită schema în documentele pe care i le-a oferit însuși primarul. „Orice drum, înainte de a se face, se prezintă schema ștampilată, de la primărie, după care poți să execuți. Nu poți să vii așa să execuți din capul tău, adică oricum a fost făcută decizia dată, de consiliu, după care eu am executat”. Redăm, mai jos, o parte din dialogul pe care l-am purtat cu Vitalie Cecan.
ZdG: În documentul despre care d-stră spuneți scria că trebuie să fie până la casa primarului? Știu că trebuia în partea stângă, nu în partea dreaptă.
V.C.: Fix cum am făcut eu, așa e arătat în schemă. Eu am făcut după devizul pe care l-am avut, metrii pătrați i-am executat fix în fix.
ZdG: Când ați venit în localitate primarul v-a dat documentele și v-a spus ce trebuie să faceți?
V.C.: Asta-i coordonat. Nu poți să vii, fără să coordonezi cu nimeni și să începi a face drumuri.
Reprezentantul companiei care a reparat capital drumul spre casa primarului a acceptat să ne prezinte schema și documentele după care au fost reparate drumurile în cadrul programului „Drumuri bune pentru toți” în satul Dancu. Schema și documentul sunt scrise de mână, singurele elemente ale unui document oficial fiind ștampila primăriei și semnătura primarului Pretuleac.
Primarul: „Nu până la poarta mea că acolo mai este o casă. Drumul trece de casa mea”
Primarul Vladimir Pretuleac recunoaște că el este cel care a desenat pe o foaie albă schema reparației capitale a drumurilor din localitatea pe care o gestionează, inclusiv porțiunea care duce spre casa sa. Dar are și argumente. Și susține chiar că a ținut „cont totalmente” de deciziile Consiliului Local Dancu.
El spune că decizia de a repara primordial drumul care duce spre mahalaua sa a fost luată după ce Victor Șișcanu, proprietarul microbuzului care duce locuitorii satului spre Hîncești și Chișinău, s-a adresat cu un demers la primărie, spunându-i că decizia Consiliului din 2018 nu s-ar fi executat.
„În 2018, s-a adresat către consilieri: „oameni buni, eu cât plătesc impozit la stat din banii mei pentru „rutieră” că deservesc satul Dancu de la 6:30, din banii mei îmi făceam asfalt. Și anul ăsta dumnealui a scris un demers: domnule primar, d-stră nu v-ați conformat deciziei din 2018, nu ați dus cont de decizie. Eu îi scriu un răspuns, îi spun doamnei secretare, am citit decizia, da, au votat toți consilierii, pe atunci 11 au votat, și-i drept că drumul nu s-a făcut din lipsa finanțelor, n-au ajuns bani în 2018”, susține primarul Pretuleac, chiar dacă mai mulți consilieri și localnici îl contrazic, afirmând că această porțiune de drum a fost totuși reparată, în variantă albă, în 2018.
Reparat sau nu în 2018, în nicio decizie a Consiliului Local nu este indicat că acest drum urmează să ajungă până la gospodăria primarului. Vedeți, mai jos, o parte din discuția cu Vladimir Pretuleac la acest subiect.
ZdG: Anul ăsta s-a terminat drumul până la cimitir și s-a făcut până la dl Șișcanu, da?
V.P.: Da.
ZdG: Bun. Am înțeles. Dl Șișcanu locuiește în stânga, d-stră locuiți în partea dreaptă. Nu scrie că până la dl primar. Cum s-a decis să fie și în partea dreaptă câteva zeci de metri.
V.P.: S-a decis că noi aveam o porțiune de drum de 50 de metri s-o facem în fața bisericii și a primăriei și antreprenorul a refuzat să facă acolo, fiindcă e prea îngust drumul, ține gardul și ține între stâlpi, el merge numai cu o „drujină” de un metru și jumătate.
ZdG: Vă referiți la porțiunea de drum de la poarta bisericii până la stația de oprire?
V.P: Da, ei n-au vrut s-o facă.
ZdG: Antreprenorul n-a vrut?
V.P.: Antreprenorul n-a vrut, fiindcă-i imposibil de a face. Consilierii au votat, dar ei nu știu că poți sau nu poți.
ZdG: Dar de ce nu pot face acolo?
V.P.: Fiindcă-i prea îngust și nu încape mașina asta acolo. Faci numai o fâșie de un metru… trebuie s-o facem undeva, dă s-o facem în lung aici.
ZdG: Ok, deci n-au putut să facă porțiunea asta de la biserică și au decis să facă drumul până la poarta d-stră?
V.P.: În dreapta, nu până la poarta mea că acolo mai este o casă. Drumul trece de casa mea.
Argument: „Și vă mai spun ceva: la primar vine și președintele țării, iată a fost Igor Nicolaevici”
Vladimir Pretuleac spune că a executat în 2020 decizia Consiliului Local din 2018, și nu pe cea mai nouă, din martie 2020, pentru că le-a luat pe toate „la rând”. „Dar asta nu se ia în considerație? Nu-i tot decizie? Asta ce, îi mai hâtră decât cealaltă?”, se întreabă primarul. Cât despre drumul din fața gospodăriei sale, reparat din bani publici, acesta susține că ideea i-ar fi venit după o discuție cu antreprenorul.
V.P.: Ei (antreprenorul, n.r.) fac după schema drumului.
ZdG: Păi da, pe care d-stră i-ați dat-o.
V.P.: Păi cine să i-o dea?
ZdG: Nu știu, consilierii să o aprobe încă o dată poate trebuia.
V.P.: Nu trebuie s-o aprobe consilierii. Consilierii au aprobat în 2018 decizia și punct.
ZdG: Am vorbit cu antreprenorul care a făcut lucrările și el mi-a arătat schema asta care e semnată de d-stră. Iată, d-stră i-ați dat până unde să fie drumul, spre partea d-stră.
V.P.: Eu știu, că doar eu le-am făcut.
ZdG: El zice că d-stră le-ați dat, adică nu el a zis că „hai să facem în dreapta”, dar d-stră i-ați dat schema.
V.P.: El mi-a spus „ce facem, că aici la biserică nu putem face, ce să facem cu acești 50 de metri”. Eu i-am spus: „fă-i în dreapta, care-i problema?”
ZdG: Fă la mine.
V.P.: Nu fă la mine sau fă la tine. Îi drum obștesc, nu-i drumul lui Pretuleac sau îi drumul lui cum ți-i familia matale. Cum sunt toate drumurile, așa și acela, e obștesc.
ZdG: Da, dar…
V.P.: Totuși, și eu am mașină, și eu plătesc impozite așa că… Și vă mai spun ceva: la primar vine și președintele țării, iată a fost Igor Nicolaevici. A fost când am dat fabrica în exploatare, avem acolo care fac cașcaval, o fabrică…
ZdG: Păi îl primiți acasă? Nu-l primiți la primărie?
V.P.: Pe toți îi invit la mine acasă la o cafea. Am o „bisetcă” (foișor, n.r.), o terasă acolo, o cafea ori o zeamă acolo, ce servește omul.
ZdG: Și când a fost Dodon drumul era rău încă?
V.P.: Era de piatră. Cu găuri, așa cum e aici.
ZdG: Și a răzbătut, nu?
V.P: Ei, n-o răzbătut… Dacă omul vrea…
Primar sărac în declarații – fiice cu afaceri și mașini de lux
Discuția ZdG cu primarul de Dancu a avut loc în fața unui atelier de confecții textile din localitate, una dintre afacerile proaspăt puse pe roate a familiei Pretuleac. Oficial, atât clădirea în care se află atelierul, cât și firma care-l gestionează, „Cris Collection” SRL, aparțin, în acte, Cristinei Pretuleac (29 de ani), fiica mai mare a primarului.
Atelierul se află în clădirea fostei cantine a școlii, clădire pe care Cristina Pretuleac a cumpărat-o de la primăria condusă de tatăl său. După ce a fost renovată și i s-a adăugat un nivel, în octombrie 2019, construcția a fost dată în exploatare, iar din primăvara acestui an, după cum afirmă primarul, atelierul și-a început activitatea.
Deși afirmă că e afacerea fiicei sale, primarul cunoaște în detaliu tot ce ține de acest atelier. Ne-a făcut chiar un tur al atelierului. În contextul pandemiei de COVID, în prezent, aici se produc măști și halate de protecție care, ulterior, sunt vândute în farmacii. „Avem comenzi ehe-he, nu reușim”, ne-a spus primarul, în timp ce vizitam atelierul.
„Copilul meu a investit și trebuie să-l protejez, nu? Nu că să-l protejez, dar trebuie să-l susțin ca să aibă succes, nu? Să pornească treaba. Dacă îl lași de capul lui…”
O altă fiică a primarului, Marina Pretuleac (27 de ani), este fondatoarea și administratoarea unei firme din Chișinău – „Pretuleac Cosmetic Shop” și administratoarea din acte a ÎM „Sirion” SRL din Comrat, cu activitate în domeniul confecțiilor.
Pe rețelele de socializare cele trei fiice ale primarului publică fotografii de la volanul unor mașini de lux sau cum își petrec vacanțele în străinătate. În unele fotografii din vacanțe apare primarul și soția sa, Natalia.
Conform informațiilor din declarația sa de avere și interese personale însă, primarul și familia sa ar trăi modest. El raportează, pentru 2019, venituri salariale lunare de 6,5 mii de lei din funcția de primar. Soția sa, Natalia, a avut pe parcursul anului 2019 venituri oficiale totale de 25 de mii de lei de la compania de asigurări Intact, dar și de la „Cris Collection” SRL, compania administrată oficial de fiica sa, Cristina.
Primarul nu raportează mașină personală, ci doar un camion, Gaz 52 vechi, fabricat în 1985, casa de locuit din sat, un apartament în Chișinău primit cu titlu de donație în 2001, câteva terenuri agricole, dar și datorii cumulate în valoare de 203 mii de lei, contractate de la o bancă în 2019.
Vladimir Pretuleac este primar al comunei Dancu din anul 2007, când a fost ales pe listele Alianței Moldova Noastră. În 2011, 2015 și 2019 a câștigat mandatele de primar, reprezentând Partidul Democrat din Moldova.