Discursul emoționant al unui tânăr supraviețuitor de cancer din R. Moldova la Comisia Europeană
Pe 4 februarie 2020, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva cancerului, Youth Cancer Europe (YCE) fost invitat să ia parte la evenimentul Comisiei Europene de lansare a Planului european de combatere a cancerului. Ambasadorul YCE și supraviețuitorul de cancer, Victor Gîrbu a fost unul dintre vorbitorii principali ai evenimentului. În context, Victor, originar din R. Moldova, a povestit despre cum a fost să crească știind că are cancer și, apoi, după 17 ani de luptă cu acesta, să afle că tumoarea i-a fost extirpată.
„(…) Este o onoare să vorbesc în calitate de supraviețuitor al cancerului, astăzi, în fața dvs. Povestea mea pornește de atunci când aveam abia 6 luni. Mama mea a observat o masă abdominală și m-a dus imediat la spital. Temerile ei au fost confirmate. Rinichii mei nu funcționau așa cum trebuie. Am fost diagnosticat cu tumoarea Wilms (cancer renal, n.r.). Rinichiul meu drept a fost aproape în întregime afectat. De aceea, doctorii au decis să mi-l înlăture. Așa, pe când aveam 7 luni, am suferit prima intervenție chirurgicală. Au urmat o serie de programări oncologice. La vârsta de 2 ani, doctorii i-au spus mamei mele că, din păcate, tumoarea a afectat și rinichiul meu stâng. Am continuat tratamentul ani în șir și de de fiecare dată auzeam aceeași istorie: părea că orice nu am face, nimic nu dădea rezultate. Dar, am urmat planul și lupta mea cu cancerul a continuat până în 2010. Totul și toată lumea era pregătită pentru cea mai importantă operație din viața mea. Un doctor i-a spus mamei după asta: „Tocmai am extirpat o tumoare de mărimea unei mandarine din singurul rinichi al fiului dvs.”. Datorită muncii lor, acum trăiesc o viață perfect normală, cu aproximativ 70% din rinichiul meu stâng. Sunt aici, am supraviețuit, dar atât de mulți din țara mea nu reușesc…”
Citiți în numărul ZdG de joia viitoare, 13 februarie, un text în care Victor povestește despre cum a luptat cu cancerul, cum l-au ajutat familia și colegii în această luptă și cum a ajuns să facă studii și să muncească în România.