Detalii despre reporterii ZdG infiltrați în rândurile protestatarilor lui Șor, indemnizații pentru copii până la 2 ani, pedepse dure pentru moldovenii care vor lupta pentru Rusia, Dodon și Tauber rămân în arest și numele noului câștigător al premiului ZdG | Săptămâna de Gardă
Va fi sau nu deconectată R. Moldova de la gazul rusesc? Este întrebarea care-i îngrijorează cetățenii în aceste zile. Exista suspiciuni că de la 1 octombrie Gazprom ar putea sista livrarea de gaze naturale către Moldovagaz. Despre aceste suspiciuni a vorbit vicepremierul Andrei Spînu, dar și președinta Maia Sandu, care a menționat că de fapt de la începutul lunii octombrie ar trebui să se schimbe doar prețul de achiziție în baza contractului semnat de Moldovagaz cu Gazprom, mai exact prețul ar trebui să scadă considerabil.
Maia Sandu, președinta R. Moldova: „..În general nu ar trebui să se întâmple nimic, nu ar trebui să se schimbe nimic de la 1 octombrie, nu ar trebui să fie făcut niciun anunț pentru că există un contract semnat de Moldovagaz cu Gazprom, care e încă pe 4 ani. De la 1 octombrie se schimbă doar formula de preț, ar trebui să plătim mai puțin pentru gazele naturale. Sunt, într-adevăr, niște zvonuri precum că Gazprom ar putea sista livrarea de gaze întrucât ar putea să nu vrea să plătim mai puțin decât plătim acum. Nu avem nicio claritate din partea Gazpromului, bănuiesc că o să știm ce comportament o să adopte chiar la 1 octombrie sau chiar la 12 de noapte. Acum nu sunt confirmări”.
Întrucât nu există încă o claritate din partea gigantului rus, autoritățile noastre spun că sunt pregătite pentru orice scenariu, inclusiv pentru deconectarea de la gazul rusesc.
Președinta Maia Sandu a promulgat în această săptămână modificările la Legea privind prestațiile sociale pentru copii. Noua lege prevede indemnizații lunare de 1 000 de lei pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la doi ani. Astfel, din luna octombrie, pentru părinții neasigurați, indemnizația de îngrijire a copilului va crește și va constitui 1 000 de lei, iar pentru părinții asigurați, noua indemnizație de 1 000 de lei se va adăuga celei existente pentru concediul de îngrijire a copilului. De indemnizație vor beneficia peste 63 de mii de persoane.
Mii de oameni au participat în ultimele săptămâni la protestele organizate de Partidul Șor în fața Președinției și a Parlamentului. Au mărșăluit pe străzile capitalei, au înghețat în corturi, au strigat cu înverșunare lozinci împotriva guvernării și i-au aclamat pe Ilan Șor și pe Marina Tauber. Reporterii Ziarului de Gardă s-au infiltrat în rândurile protestatarilor veniți de la Orhei și au documentat, din interiorul lor, cu ajutorul unor camere ascunse, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”. Investigația integrală făcută de reporterii ZdG deghizați în protestatari o găsiți pe canalul nostru de youtube.
O veste importantă vine de la Ministerul de Externe. În legătură mobilizarea parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private, Ambasada R. Moldova în Federația Rusă informează cetățenii R. Moldova că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.
Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, va sta în arest la domiciliu până pe 21 octombrie. Recursul avocaților privind suspendarea măsurii preventive a fost respins, iar recursul procurorului a fost admis parțial de către Curtea de Apel Chișinău. Astfel, măsura preventivă de arest la domiciliu în privința socialistului, stabilită de prima instanță pe un termen de 20 de zile, a fost prelungită de Curtea de Apel până la 30 de zile.
În arest la domiciliu rămâne și Petru Merineanu, cumnatul lui Dodon, cel care a încercat să înghită o recipisă atunci când a văzut mascații la ușa sa. Judecătoria Ciocana a respins recursul depus de avocații acestuia.
Și deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber care spera că va scăpa de arestul la domiciliu pentru a se alătura protestatarilor aduși organizat în centrul capitalei rămâne acasă, sub arest, pentru încă 20 de zile. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au respins cererea apărătorilor deputatei și au admis parțial cererea procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu.
Iar măsura preventivă sub formă de liberare provizorie aplicată ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari în dosarul în care este cercetat de îmbogățire ilicită a fost menținută de către magistrații Curții de Apel Chișinău.
udecătoarea Iana Talmaci, candidată la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii, nu a promovat evaluarea integrității, după ce s-a retras din concurs, anunță Comisia pre-vetting. Magistrata și-a anunțat retragerea din concurs motivând că „necesitatea retragerii este dictată de faptul că există riscuri de manipulare din partea unor actori a situației în care un soț este ales președinte al Uniunii Executorilor Judecătorești și soția ca membru a CSM”. Talmaci este cea de-a treia judecătoare care s-a retras din concurs, la etapa de evaluare a integrității, în contextul Legii pre-vetting.
Regimul duty-free pentru magazinele amplasate la ieșirile din R. Moldova ar urma să fie anulat, anunță deputatul PAS Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe. Astfel, odată ce legea va fi votată de Parlament, magazinele „duty-free vor dispărea la expirarea licenței. Potrivit lui Alaiba, în cazul Aeroportului este vorba de luna decembrie 2022. Autorul mai menționează că asta nu înseamnă că însăși punctele comerciale vor fi interzise, magazinele vor putea fi instalate în acea zonă în continuare doar că vor achita toate taxele, așa cum achită orice antreprenor.
Pentru un mod sănătos de viață, Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin 400 de grame de fructe și legume pe zi. De multe ori însă, în locul beneficiilor nutriționale, oamenii ajung la spital, pentru că, odată cu consumul fructelor și legumelor, crește și numărul intoxicațiilor, mai ales în rândul copiilor. Cauza ar fi prezența prea mare de nitrați, spun specialiștii.
Vedeți reportajul integral pe canalul nostru și spuneți-ne în comentarii dacă ați pățit vreodată să vă intoxicați cu fructe sau legume și cum credeți că ar trebui autoritățile să verifice calitatea acestor produse din comerț.
Pe plan extern vă spunem că așa-zisele „referendumuri” de aderare la Rusia organizate în autoproclamatele republici Donetk și Lugansk precum și în teritoriile ocupate de ruși în regiunile Herson și Zaporojie s-au încheiat. Așa-zisele autorități pro-ruse din Donețk și Luhansk anunță că aproape 100% dintre locuitori ar fi votat „pentru” aderarea la Rusia. În Zaporojie „pentru” ar fi votat peste 90%, iar în teritoriile ocupate din Herson – 87%.
Într-o „ceremonie” desfășurată la Moscova și la care au fost invitați șefii așa-ziselor republici populare Lugansk și Donețk, precum și liderii pro-ruși ai regiunilor ocupate Herson și Zaporojie, Kremlinul a anunțat că Rusia va anexa regiunile unde s-au desfășurat așa-zisele „referendumuri”. Statele occidentale au anunțat deja că nu recunosc rezultatele acestui pseudo-referendum.
Între timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, menite „să facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina.
Iar țările europene s-au mobilizat pentru a investiga scurgerile inexplicabile la cele două gazoducte rusești Nord Stream 1 și Nord Stream 2 care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei. Experții internaționali, dar și Rusia, care a construit rețeaua, au declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea unui sabotaj. Între timp, seismologii suedezi au raportat explozii puternice subacvatice în apropierea conductelor Nord Stream. Între timp, gazul rusesc continuă să se scurgă în Marea Baltică, provocând imense daune mediului.
Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, Josep Borrell, a menționat în numele Uniunii Europene că exploziile de la cele două gazoducte sunt rezultatul unor acțiuni deliberate. „Vom sprijini o investigație menită să stabilească claritatea deplină. Orice deteriorare deliberată a infrastructurii energetice a Europei va primi un răspuns puternic”, a menționat Înaltul Reprezentant al UE într-o declarație oficială.
După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, sute de mii de ruși au părăsit țara, iar alții încă încearcă să o părăsească, de frică să nu fie trimiși pe frontul din Ucraina. În încercarea de a fugi din Rusia, în ultimele zile, la granița cu Georgia s-au format cozi kilometrice de mașini. Din cauza fluxului mare al unităților de transport, s-a decis ca granița spre Georgia să fie trecută pe jos, pentru a reduce timpul de așteptare.
Autoritățile subordonate lui Putin au dislocat un punct de mobilizare al Comisariatului Militar chiar la trecerea frontierei cu Georgia, iar persoanele care fac obiectul mobilizării, primesc pe loc citații de înrolare și sunt împiedicați, astfel, să părăsească Rusia.
Vă mai informăm că Georgia Meloni va deveni următorul prim-ministru al Italiei, după ce formațiunea sa, Frații Italiei, a obținut cele mai multe voturi la alegerile desfășurate duminica trecută în peninsulă. Rezultatele preliminare arată că blocul de dreapta ar trebui să aibă o majoritate solidă în ambele camere ale parlamentului. Meloni a fost unul dintre liderii politici italieni care au susținut decizia premierului demisionar Mario Draghi de a trimite arme în Ucraina, deși se afla în opoziție față de guvernul acestuia.
Iar acum e rândul vostru să luați cuvântul. Am decis să vă lăsăm pe voi astăzi să scrieți în comentarii propunerile pentru cartonașul roșu. Cine credeți că s-a remarcat într-un mod negativ în ultimele zile? Cine credeți că a luat o decizie greșită sau a făcut o declarație nepotrivită? Așteptăm comentariile voastre însoțite de argumente și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG.
Iar câștigătorul de săptămâna trecută este Ion Luca, cel care i-a oferit un cartonaș roșu lui Putin. Ion, îți mulțumim că ne urmărești și te rugăm să ne contactezi la această adresă de email pentru a afla cum poți primi premiul.
Iar dacă îți dorești și tu un tricou, o cană, un chipiu sau un alt obiect cu însemnele Ziarului de Gardă, participă la concursul nostru sau intră oricând pe zdg.one și plasează o comandă. Astfel te alegi cu un accesoriu util și, în același timp, susții jurnaliștii de investigație.